ОПЕРАТИВНІ МЕТОДИ ОЦІНКИ ПОТОЧНОГО ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ СПОРТСМЕНА В СИСТЕМІ ТРЕНУВАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ

Автор(и)

Анотація

Мета: розробити метод індивідуальної оцінки поточного функціонального стану в організації тренувального процесу.

Матеріал і методи: використовувалися такі методи: аналіз і узагальнення науково-методичної літератури; узагальнення досвіду практичної роботи тренерського контингенту, що працює з контингентом груп спортивного вдосконалення в баскетболі; методи математичного моделювання і обробки відеоматеріалів спортивних змагань різного рівня з баскетболу;  модернізована методика ортостатичної проби Н. Тесленко - проба «сидячи-стоячи».

Результати: індивідуальний метод оцінки функціонального стану в процесі проведення тренувального заняття дозволяє визначити міру його працездатності і готовності спортсмена до навантажень, що йому пред'являються.  Практично розроблений метод дає можливість в реальному масштабі часу вести контроль за станом розвитку стомлення, оцінюючи тим самим рівень працездатності і давати об'єктивні оцінки індивідуальної витривалості.  Слід зазначити, що модифікований метод ортостатичної проби Н. Тесленко при використанні сучасної комп'ютерної техніки дозволяє передавати на будь-якій відстані отриману інформацію і контролювати стан організму спортсмена, не обмежуючи його рухову діяльність.

Висновки: розроблений метод модифікованої ортостатичної проби Н. Тесленко дозволяє здійснювати ранню діагностику розвитку втоми, що попереджає таке явище як перевтома.

Ключові слова: втома, модифікована ортостатична проба Н. Тесленко, оцінка витривалості, оптимізація фізичного навантаження.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-21

Як цитувати

Пугач , Я., Пащенко , Н., & Ляхова , Т. (2020). ОПЕРАТИВНІ МЕТОДИ ОЦІНКИ ПОТОЧНОГО ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ СПОРТСМЕНА В СИСТЕМІ ТРЕНУВАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ. Слобожанський науково-спортивний вісник, (6(80), 73–80. вилучено із https://journals.uran.ua/index.php/1991-0177/article/view/224735

Номер

Розділ

Статті