Модельні характеристики змагальної діяльності спортсменок змішаних єдиноборств ММА різних вагових категорій

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15391/snsv.2022-2.002

Анотація

Мета: визначити модельні характеристики змагальної діяльності спортсменок змішаних єдиноборств ММА різних вагових категорій.

Матеріал і методи: у дослідженні взяли участь 150 топових спортсменок змішаних єдиноборств ММА. Учасниці були розділені на 3 групи за ваговими категоріями по 50 атлеток в кожній: мінімальна (від 48 кг до 52 кг), найлегша (від 52 кг до 56 кг), легка (від 56 кг до 61 кг). Використовувалися наступні методи: аналіз науково-методичної інформації та джерел Інтернету; узагальнення передового практичного досвіду; аналіз протоколів і відеозаписів змагальної діяльності; методи математичної статистики.

Результати: у спортсменок кожної вагової категорії спостерігаються свої особливості в показниках змагальної діяльності. Так закінчення бою за позитивної різниці в ударах, спроби й успішність виконання тейкдаунів достовірно краще (р<0,05-0,01) у спортсменок мінімальної ваги. Спортсменки мінімальної ваги в бою виконують велику кількість акцентованих ударів, які мають високу точність, за рахунок чого і досягають перемоги в бою, це пояснюється великим арсеналом техніко-тактичних дій. Більш часу для дострокового завершення бою потребує спортсменкам найлегшої категорії. Також у них під час бою найменша кількість акцентованих ударів та невелика їх точність, це пояснюється раціональним розподілом сил в бою. Спортсменки легкої ваги виконують велику кількість нокаутирующих ударів і проводять сабмішен під час всього бою, це пояснюється високим рівнем розвитку спеціальної витривалості. Встановлено, що представниці всіх вагових категорій більш всього проводять акцентованих ударів на дистанції та у них найкраще удари проходять в голову.

Висновки: застосування методів педагогічного спостереження та математичної статистики дозволили визначити структуру та модельні характеристики сучасної змагальної діяльності елітних спортсменок змішаних єдиноборств ММА для кожної вагової категорії. Модельні характеристики, які були отримані в ході дослідження можна використовувати для планування тренувального процесу кваліфікованих спортсменок та для вирішені питань керування їх підготовкою до змагань.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-16

Як цитувати

Тропін, Ю. ., Романенко, В. ., Cynarski, W. J. . ., Бойченко, Н. ., & Коваленко, Ю. . (2022). Модельні характеристики змагальної діяльності спортсменок змішаних єдиноборств ММА різних вагових категорій. Слобожанський науково-спортивний вісник, 26(2), 41–46. https://doi.org/10.15391/snsv.2022-2.002

Номер

Розділ

Статті