Особливості розвитку силової підготовки футбольних арбітрів високої кваліфікації у змагальному періоді

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15391/snsv.2022-2.005

Анотація

Мета: виявити особливості розвитку силової підготовки футбольних арбітрів високої кваліфікації у змагальному періоді.

Матеріал і методи: у дослідженнях приймали участь 30 футбольних арбітрів 35-42 років високої кваліфікації: 4 арбітри FIFA, 15 арбітрів Прем’єр-ліги та 11 арбітрів Першої ліги.

Результати: в програму тренувань для розвитку сили у змагальному періоді були включені нові засоби фітнес-тренування з використанням функціональних петель TRX® , степ-платформи, полу-сфери BOSU, 6D sliding. В підготовчій та заключній частинах тренувального заняття нами були включені вправи МФР, щоб наповнити м`язи максимальним об`ємом крові та активізувати нервові центри для додаткового їх розтягування. Результати тестування фізичної підготовленості арбітрів високої кваліфікації на початку та наприкінці змагального періоду свідчать про те, що розроблена нами програма тренувань, спрямована на розвиток сили у змагальних мікроциклах, найбільш суттєво вплинула на приріст прояву силових якостей у згинанні та розгинанні рук в упорі лежачи на 27,8 % та швидкісної витривалості в тесті YO-YO - на 15,1 %. Також спостерігалося покращення результатів в проявах швидкості на 7,4 % та на 2,3 % у бігу на 40 м та човниковому бігу 4х10 м, а також на 5,7 % швидкісно-силових здібностей в тесті стрибок у довжину з місця.

Висновки: результати дослідження свідчать про ефективність програми силової підготовки та використання її у тренувальних мікроциклах змагального періоду арбітрів різного рівня і кваліфікацій для покращення фізичної підготовленості.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-16

Як цитувати

Абдула, А. ., Перцухов, А. ., Wnorowski, K. ., Можаровська, С. ., & Можаровський, Ю. . (2022). Особливості розвитку силової підготовки футбольних арбітрів високої кваліфікації у змагальному періоді. Слобожанський науково-спортивний вісник, 26(2), 58–62. https://doi.org/10.15391/snsv.2022-2.005

Номер

Розділ

Статті