Ступінь прояву якостей особистості волейболісток у тренувальних і змагальних умовах

Автор(и)

  • Д. О. Казаков Миколаївський національний університет, Україна

Ключові слова:

волейболістки, тренувальний процес, умови змагань, якості особистості.

Анотація

Дослідженню підлягали особистісні якості волейболісток високої кваліфікації. Виявлялись ступені прояву різних видів агресивності, агресивних ворожих реакцій та конфліктності у процесі тренувань та змагань. Показано, що у порівнянні з тренувальним періодом в умовах змагань у досліджених осіб суттєво зростають перелічені якості особистості. Робиться припущення про позитивне значення даних якостей особистості для успішної реалізації набутих у тренувальних умовах знань, умінь та навичок (або повноцінної реалізації своєї спортивної майстерності) в умовах змагань. Даний висновок входить у протиріччя з існуючими даними про негативну роль у результативності змагальних виступів таких якостей особистості, як агресивність і конфліктність. У подальших дослідженнях передбачається виявити взаємозв’язок між успішністю виступів волейболісток у змаганнях та ступенем прояву агресивності та конфліктності.

Посилання

Афиногенова С. В. Биологический и психологический пол в связи с профессиональными и спортивными интересами в подростковом и юношеском возрасте: автореф. дис. … канд. наук / С. В. Афиногенова. – СПб., 2007.

Ильин Е. П. Психология спорта / Е. П. Ильин. – СПб. : Питер, 2009. – 352 с.

Коломийцев Ю. А. Взаимоотношения в спортивной команде. – М. : ФиС., 1984. – 128 с.

Сафонов В. К. Агрессия в спорте / В. К. Сафонов. – СПб. : СПбГУ, 2003. – 209 с.

Сидоренко Е. В. Методы математической обработки в психологии / Е. В. Сидоренко. – СПб. : Речь, 2001. – 350 с.

Фотуйма О. Я. Ситуативні детермінанти виникнення агресивності у спортсменів / О. Я. Фотуйма // Науковий часопис НПУ ім. Драгоманова. Серія 20. Психологія. – К. : НПУ ім. Драгоманова, 2004. – Вип. 1 (25). – С. 280–285.

Фотуйма О. Я. Саморегуляція спортивної агресивності у навчально-тренувальній та змагальній діяльності спортсмена: автореф. дис. … к. психол. наук: спец. 19.0.07 / О. Я. Фотуйма. – Івано-Франківськ., 2004. – 19 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2011-04-30

Як цитувати

Казаков, Д. О. (2011). Ступінь прояву якостей особистості волейболісток у тренувальних і змагальних умовах. Слобожанський науково-спортивний вісник, (1), 121–124. вилучено із https://journals.uran.ua/index.php/1991-0177/article/view/39974

Номер

Розділ

Статті