Особливості формування професійно важливих якостей майбутніх фахівців ресторанного бізнесу

Автор(и)

  • О.О. Приймук

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-33.%25p

Ключові слова:

професіогенез, компетентність, фахівець, ресторанний бізнес, професійно важливі якості.

Анотація

У статті проаналі-
зовано особливості формування професійно важливих якостей в про-
цесі професійної підготовки і діяльності фахівців ресторанного бізне-
су. З’ясовано, що в нинішніх умовах стрімкого розвитку ресторанного
бізнесу в Україні виникає протиріччя між вимогами професії, запи-
тами суспільства і рівнем сформованості професійно важливих якос-
тей майбутніх фахівців, що потребує наукового і практичного його
розв’язання.
Встановлено, що розкриття сутності, структури й особливостей роз-
витку професійно важливих якостей у майбутніх фахівців сфери ресто-
ранного господарства має суттєві взаємозв’язки із психологічними умо-
вами їх формування в динаміці навчально-професійної підготовки.
З’ясовано, що прибутковість ресторанного господарства значною
мірою залежить від професіоналізму фахівця, рівня розвитку професій-
но важливих якостей, освіченості, професійної культури, а також від
уміння працювати в умовах ринкової економіки, підвищених ризиків
і конкуренції.
Проаналізовано специфіку успішного ведення ресторанного бізне-
су і зроблено висновок, що в системі професійної підготовки у вищому
навчальному закладі є необхідність урахування важливого компонента
професіоналізму майбутнього фахівця ресторанного бізнесу – психо-
логічних особливостей формування і розвитку професійно важливих
знань, навичок, умінь. Такий підхід значно поглиблює процес позитив-
ної динаміки формування професійно важливих якостей, сприяє під-
вищенню мотиваційного інтересу майбутніх фахівців і вдосконаленню
соціально-психологічних та організаційних структур навчально-профе-
сійного середовища.

Посилання

Карамушка Л. Психологічна готовність підприємців до професійної діяльності як чинник розвитку підприємницьких організацій / Л. Карамушка, О. Креденцер // Соціальна психологія. – № 1 (39). – К. : Український центр політичного менеджменту, 2010. – С. 63–77.

Карамушка Л. Психологія діяльності організацій в умовах соціально-економічних змін (на матеріалі освітніх організацій): монографія / Л. Карамушка, О. Філь, О. Бондарчук, Г. Федосова, О. Ковальчук, О. Креденцер, К. Терещенко, В. Івакін / За наук. ред. Л.М. Карамушки. – К. : Педагогічна думка, 2008. – 192 с.

Карамушка Л.М. Психологія підготовки майбутніх менеджерів до управління змінами в організації: монографія / Л.М. Карамушка, М.В. Москальов. – К. – Львів : Сполом, 2011. – 216 с.

Клименко В. В. Психофізіологічні механізми праксису людини : монографія / В. В. Клименко. – К. : Видавничий Дім «Слово», 2013. – 640 с.

Кокун О.М. Психологія професійного становлення сучасного фахівця: монографія / О.М. Кокун. – К. : ДП «Інформ.-аналіт. агенство», 2012. – 200 с.

Корольчук М.С. Теорія і практика професійного психологічного відбору: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / М.С. Корольчук, В.М. Крайнюк. – К. : Ніка-Центр, 2012. – 536 с.

Підприємництво: психологічні, організаційні та економічні аспекти: навч. посіб. / С.Д. Максименко, А.А. Мазаракі, Л.П. Кулаковська Т.Ю. Кулаковський. – К. : Київ. нац. торг.–екон. ун-т, 2012. – 720 с.

Сучасні концепції, передумови та перспективи розвитку підприємств України / М. Г. Бойко; під заг. ред. К.Ф. Ковальчука.– ІМА-Прес, 2012.– С. 29–42.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-04-29

Як цитувати

Приймук, О. (2016). Особливості формування професійно важливих якостей майбутніх фахівців ресторанного бізнесу. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (33). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-33.%p