Особливості прояву спонукальної складової професійної діяльності військовослужбовців, які беруть участь в антитерористичній операції

Автор(и)

  • О.П. Ковальчук

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-32.%25p

Ключові слова:

антитерористична операція, професійна мотивація, провідний мотив, особистісно-професійний розвиток, особистісні властивості військовослужбовця, професійна діяльність, зміст професії, військова служба.

Анотація

У статті проаналізовано фактори, які визначають процес розвитку професійних мотивів особистості військового фахівця, залученого до проведення антитерористичної операції. Встановлено, що у військовослужбовців, які беруть участь в антитерористичній операції, про- відне місце посідають внутрішні фактори у вигляді поєднання змістових (інтерес до професії, потреба в самореалізації тощо) й адаптивних (престиж професії, грошове забезпечення тощо) мотивів діяльності, спрямованих на усвідомлення військовослужбовцем соціальної значущості своєї професії і свого місця в ній. Інтеграція цих професійних мотивів на основі певного рівня розвитку психічних, особистісних, професійних компонентів особистості військовослужбовця дає змогу сформувати суб’єктивні уявлення щодо військового професіонала, які є регуляторами розвитку його особистості. При цьому розвиток суб’єкта праці – це насамперед розвиток його здатності осмислювати свою діяльність, самостійно знаходити смисли цієї діяльності та шукати способи вдосконалення себе в цій діяльності. Зроблено висновок, що активізація смислів професійної діяльності ґрунтується на мотиваційних механізмах професійної реалізації особистості військовослужбовців – учасників антитерористичної операції. Виходячи з цього показано, що як рівень військово-професійної мотивації слід розуміти ступінь відповідності провідного мотиву професії (особистісного сенсу) об’єктивному змісту професії. У разі високого рівня мотивації близьким і потрібним військовослужбовцю є найсуттєвіше в діяльності, те, у чому полягає її об’єктивне призначення. У разі низького рівня мотивації провідний мотив виражає потребу не стільки в діяльності, скільки в різних, пов’язаних із нею обставинах. Визначено, що основними показниками рівня мотивації є змістовність і глибина професійного інтересу до військової служби з урахуванням його положення в системі мотивів, що утворюють професійну мотивацію військовослужбовця, яка містить уявлення про професійні мотиви та цілі професійної діяльності, що виявляються у способах та умовах їх досягнення і пов’язані з особистісними властивостями військовослужбовця.

Посилання

Ильин Е.П. Мотивация и мотивы : учеб. пособие /

Е.П. Ильин. – СПб. и др. : Питер, 2003. – 508 с.

Хекхаузен Х. Мотивация и деятельность. – 2-е изд : учеб. пособие для студ. вузов обуч. по направлению и спец. «Психология», «Клиническая психология» / Х. Хекхаузен. – СПб. : Питер, 2003. – 860 с.

Бодров В.А. Нелинейная модель мотивационной сферы личности / В.А. Бодров, Г.В. Ложкин, А.H. Плющ // Психологический журнал. – 2001. – Т. 22, № 2. – С. 90–99.

Вилюнас В. Психология развития мотивации / В. Вилюнас.

– СПб. : Речь, – 2006. – 458 с.

Військова психологія та педагогіка: інноваційний підхід: підручник: у 2 ч. – Ч.1 / колектив авторів; за заг. ред.

С.Д. Максименка. – К. : НУОУ, 2012. – 472 с.

Ковальчук О.П. Проектування уявлень про професійне майбутнє у військовослужбовців – учасників антитерористичній

операції засобами психологічного супроводу / О.П. Ковальчук // Психологічні перспективи; Волин. нац. ун-т. ім. Лесі

Українки ; Ін-т соц. та політ. психології НАПН України. –

– Вип. 26. – С. 157–167.

Українська психологічна термінологія: словник-довідник /

[авт-уклад.: С.І. Болтівець, Н.В. Слободяник. М.-Л.А Чепа,

Н.В. Чепелєва; за ред. М.-Л. А Чепи ]. – К. : ДП «Інформаційно – аналітичне агентство», 2010. – 302 с.

Балл Г.А. «Мотив»: уточнение понятия / Г.А. Балл // Психологический журнал / Ред. А.Л. Журавлев. – 2004. – Том

, №4. – С. 56–66.

Вірна Ж.П. Мотиваційно-смислова регуляція у професіоналізації психолога: монографія / Ж.П. Вірна. – Луцьк : РВВ «Вежа»; Волин. держ. ун-т. ім. Лесі Українки, 2003. – 320 с.

Осьодло В.І. Психологія професійного становлення офіцера: монографія / В.І. Осьодло. – К. : ПП «Золоті ворота», 2012. – 463 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-02-14

Як цитувати

Ковальчук, О. (2016). Особливості прояву спонукальної складової професійної діяльності військовослужбовців, які беруть участь в антитерористичній операції. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (32). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-32.%p