Психологічні особливості формування життєстійкості у підлітків з неповних сімей

Автор(и)

  • Т.Д. Щербан
  • А.В. Терновай

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-32.%25p

Ключові слова:

життєстійкість, життєздатність, компоненти життєстійкості, залученість, контроль, прийняття ризику, підлітковий вік, неповна сім’я.

Анотація

У статті розглянуто проблему формування життєстійкості підлітків. Узагальнено та систематизовано результати досліджень, які вивчали вплив батьків на формування життєстійкості у підлітків. Проаналізовано та виокремлено поняття: «життєстійкість», «життєздатність», розкрито їх взаємозв’язок. Зазначено, що сім’я є важливим чинником формування життєстійкості у підлітків. Показано, що підлітки, які виховуються в неповних сім’ях є менш пристосованими до життя, вони виявляються менш зрілі та цілеспрямовані, менш ініціативні та врівноважені, у них важче розвивається здатність співчувати, керувати своєю поведінкою, а в майбутньому їм набагато важче виконувати батьківські обов’язки. Встановлено, що показник «Життєстійкість» та «Контроль» у підлітків з повних сімей вищий, ніж у підлітків з неповних; «Емоційна обізнаність» більш виражена у підлітків з неповних сімей, ніж у підлітків з повних. Виявлено, що підліткам як з повних, так і з неповних сімей притаманно, середній рівень вияву показників за шкалою «Тривожності» з тенденцією до високого та домінування шкали «Інтернальність». Щодо механізмів захисту, то для підлітків з неповних сімей найбільш вираженими є шкали: «Проекція»; «Інтелектуалізація»; «Заперечення», а для підлітків з повних сімей – «Заперечення»; «Проекція». При проведенні дослідження не було виявлено суттєвих відмінностей життєстійкості підлітків з повних чи неповних сімей, що може бути спричинено тим, що діти з неповних сімей спілкуються та підтримують стосунки з обома батьками, а також, і тим, що підлітки найбільш активно змушені пристосовуватися до мінливих соціальних умов, незважаючи на те, в яких сім’ях вони виховуються.

Посилання

Ананьев Б. Г. Психология и проблемы человекознания / Б.

Г. Ананьев – М. : Институт практической психологии, Воронеж : МОДЭК, 1996. – 224 с.

Андреева Т. В. Психология семьи : Учеб. пособие / Т. В. Андреева – СПб. : Речь, 2010. – 348 с.

Данилова Е. Е. Жизненная стойкость и психическое здоровье / Е. Е. Данилова // Психическое здоровье детей и

подростков в контексте психологической службы / под

ред. И. В. Дубровиной. – М. : Академия, 1994. – С. 113–

Куликов Л. В. Психогигиена личности : Основные понятия

и проблемы / Л. В. Куликов. – СПб. : Изд-во СПбГУ, 2004.

– 464 с.

Леонтьев Д. А. Тест жизнестойкости / Д. А. Леонтьев,

Е. И. Рассказова. – М. : Смысл, 2006. – 63 с.

Лактионова А. И. Влияние личностных и средовых характеристик на жизнеспособность и социальную адаптацию

старшеклассников / А. И. Лактионова, А. В. Махнач // Вторая Всероссийская науч.-практ. конф. по психологии разви

тия «Другое детство». Тезисы, 25–27 ноября. – М., 2009. –

С. 216–218.

Гоблик В.В. Модернизация подготовки инженеров и менеджеров инновационного производства / В.В. Гоблик // Вестник Московского городского педагогического университета. – Москва, 2012. – №4 (22). – С. 32.

Павленко В. Н. «Представления о соотношении социальной

и личностной идентичности в современной западной психологии» / В. Н. Павленко // Журн. «Вопр. психологии». –

– №1. – С. 135–141.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-02-23

Як цитувати

Щербан, Т., & Терновай, А. (2016). Психологічні особливості формування життєстійкості у підлітків з неповних сімей. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (32). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-32.%p