Проблеми рефлексивного управління навчальною діяльністю учнів

Автор(и)

  • Г.В. Щербан
  • Т.Д. Щербан

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-32.%25p

Ключові слова:

навчальне спілкування, навчальна задача, педагогічна компетенція, суб’єкт-предмет-суб’єктні взаємини у навчанні, продуктивні навчальні взаємовідносини, управління навчальною діяльністю.

Анотація

У дослідженні розглянуто психологічні особливості організації суб’єкт-предмет-суб’єктних взаємин у навчанні, як неперервного процесу розв’язання вчителем нескінченного ряду навчальних задач, спрямованих на досягнення загальної мети – формування особистості учня. Акцентовано, що саме вчитель має організовувати та регулювати її відповідно до завдань навчання та виховання, підпорядкованих, у свою чергу, більш загальній меті розвитку морально-духовного світу останніх, формування ціннісно-смислової сфери їх особистості. Показано, що сутність управління – продуктивного, рефлексивного – полягає у зміні позиції учня, в перетворенні його з об’єкта зовнішніх впливів в активного суб’єкта власної діяльності, здійснюваної у загальній системі соціального життя, в розвитку спроможності до самоуправління (саморегулювання, самоорганізації та самоконтролю) власною діяльністю. У дослідженні доведено, що суб’єкт – предмет – суб’єктні взаємини у навчанні формуються під час навчального спілкування, яке слід розуміти як процес спільної роботи учителя і учня, у якому ця форма взаємодії будується на активному зворотному зв’язку, який організовує, регулює і збагачує кожного з учасників цього процесу. Підкреслено, що стати компетентним вчителем – означає набути нової якості особистості, яка не лише володіє всебічними знаннями і думка якої є вагомою, авторитетною, але придбала комплекс здібностей не тільки спілкування з учнями, але і керування їх діяльністю. Встановлено, що продуктивні навчальні взаємовідносини будуються у процесі реалізації навчального спілкування, яке слід розуміти, як процес спільної роботи учителя й учня.

Посилання

Ананьев Б. Г. Избранные психологические труды : в 2-х томах / Б. Г. Ананьев. – М. : Педагогика, 1980. – Т. 2. – 288 с.

Бахтин М. М. Эстетика словесного творчества / М. М. Бахтин. – М. : Искусство, 1986. – 445 с.

Кузьмина Н. В. Способности, одаренность, талант учителя /

Н. В. Кузьмина. – Л. : ЛГУ, 1985. – 182 с.

Леонтьев А . Н. Де ятел ьно сть. Сознание. Л ично сть / А. Н. Леонтьев. –М. : Поли тиздат, 1975. – 304 с .

Ломов Б. Ф. Методологические и теоретические проб лемы

психологии / Б. Ф. Ломов. – М. : Нау ка, 1984. – 443 с.

Чепелєва Н. В. Психологічна культура майбутнього вчителя / Н. В. Чепелєва. – К. : Знання, 1989. – 32 с.

Галян О. Психологічна готовність учителя до діалогічної

взаємодії / Олена Галян, Ігор Галян // Соціальний педагог. –

– №11. – С.40–49.

Коломинский Я. Л. Психология педагогического взаимодействия / Яков Львович Коломинский. – СПб. : Речь, 2007. – 240 с.

Гоблик В.В. Модернизация подготовки инженеров и менеджеров инновационного производства / В.В. Гоблик // Вестник Московского городского педагогического университета. – Москва, 2012. – №4 (22). – С. 31.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-02-24

Як цитувати

Щербан, Г., & Щербан, Т. (2016). Проблеми рефлексивного управління навчальною діяльністю учнів. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (32). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-32.%p