Дослідження професійних стереотипів психолога

Автор(и)

  • О.М. Самкова

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-31.%25p

Ключові слова:

соціальний стереотип професії, образ психолога, особистісні якості, професійні якості, міжособистісні якості, професійне становлення, професійний стереотип, компоненти професійних стереотипів.

Анотація

У статті проаналізовано особливості професійних стереотипів психолога на різних етапах професійного становлення, формування особистісних, професійних та міжособистісних якостей, що становлять образ психолога, а у процесі навчання та практичної діяльності розвиваються і допомагають успішно реалізовувати обрану професійну діяльність. Проаналізовано образ професії психолога, показано, що формування образу психолога відбувається у процесі навчання та практичної діяльності і є своєрідним механізмом, що забезпечує формування як індивідуальних професійних уявлень, так і стереотипізованого образу професії. Визначено професійні стереотипи, що відображають структуру професії «психолог» (когнітивний, поведінковий та афективний компоненти). Встановлено валідність і надійність авторської методики, внутрішню узгодженість шляхом використання психометричного аналізу. Розглянуто описові статистики для кожного пункту методики. З’ясовано, що всі пункти методики були підібрані належним чином. Представлено найбільш застосований професійний стереотип серед респондентів та найменш застосований стереотип. Встановлено, що окремі компоненти стереотипного образу професії «психолог» у психометричному сенсі як підшкали методики відрізняються внутрішньою узгодженістю. З’ясовано, що в результаті порівняння окремих уявлень про стереотипний образ психолога в групах досліджених на різних етапах професійного становлення показники статистично значуще зростають. Причому ця тенденція стосується всіх компонентів професійних стереотипів. Емпірично досліджено професійні стереотипи психолога у процесі навчання та практичної діяльності.

Посилання

Блинова О.Є. Поняття «стереотип» у просторі наукових категорій / О.Є.Блинова // Науковий вісник Херсонського

державного університету. Серія: Психологічні науки. – Випуск 1. – Том 2.– Херсон : Гельветика, 2014 – С.6–11.

Бургин М.С. Социальные стереотипы и научные парадигмы

как регуляторы научной деятельности [Текст] / М.С. Бургин, В.И. Оноприенко; ред. Б.А. Малицкий; НАН Украины.

Центр исслед. науч.-техн. потенциала и истории науки

им.Г.М.Доброва. – К. : [б.в.], 1996. –30 с.

Дружиніна І.А. Професійне становлення майбутніх психологів: теоретико-методологічний аналіз проблеми / І.А. Дружиніна // Український науковий журнал «Освіта регіону:

політологія, психологія, комунікації» (http://www.socialscience.com.ua/). – 2011. – №2. – С.425–427.

Кліманська М.Б. Психологічні особливості стереотипного

сприймання професії психолога / М.Б. Кліманська // Проблеми загальної та педагогічної психології: зб. наук. пр. –

–13, Ч.3. – С.171–177.

Міхно К.О. Структура професійних уявлень та методи їх

вивчення / К.О. Міхно // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Серія: Соціологія. Психологія. Педагогіка. – К., 2005. – №22-23. – С. 85–

Сидоренко Е.В. Методы математической обработки в психологии / Е.В.Сидоренко. – СПб. : ООО «Речь», 2004. – 350 с.

Словарь-справочник по психодиагностике / [Л. Бурлачук,

С. Морозов]. – 2-е изд. перед. и допол. – СПб. : Питер, 2003. –

с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-01-02

Як цитувати

Самкова, О. (2016). Дослідження професійних стереотипів психолога. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (31). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-31.%p