Психологічні особливості гендерних стереотипів особистості

Автор(и)

  • А.В. Сизоненко

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-31.%25p

Ключові слова:

стать, гендер, стереотип, гендерний стереотип, гендерна роль, маскулінність, фемінінність, ідентифікація, соціальна норма, функції гендерних стереотипів.

Анотація

У статті розглянуто різні теоретичні підходи до визначення гендерних стереотипів. Розкрито зміст основної класифікацій гендерних стереотипів. Описано основні види гендерних стереотипів, пов’язані з маскулінністю та фемінінністю; із закріпленням сімейних і професійних ролей відповідно до статі; зі статевими відмінностями у змісті праці. Виділено основні психологічні механізми нормативного та інформаційного тиску, які забезпечують підпорядкування гендерним стереотипам, а також основні форми поведінки (поступливість, інтерналізація, ідентифікація), в яких відбувається дане підпорядкування. Виявлено позитивний і негативний вплив гендерних стереотипів на соціальну сторону життя представників обох статей. Окреслено причини негативного впливу гендерних стереотипів на соціальну та психологічну сторону життя чоловіків і жінок. На основі аналізу психолого-педагогічної літератури виділено основні функції гендерних стереотипів, зокрема функція регуляції поведінки, ретранслятивна функція, функція виправдовування і захисту існуючого стану речей, когнітивна, афективна та соціальна функції. Окреслено психологічні фактори, що сприяють зміні стереотипів: спілкування і спільна діяльність з об’єктом пізнання; об’єднання людей для досягнення загальнозначущої мети; збільшення знань про об’єкт спілкування; фактори групової динаміки, що є результатом групової взаємодії; деякі особистісні якості (гнучкість, критичність, відкритість новому досвіду); сильні емоційні враження. Зроблено висновок, що існуючі в суспільстві гендерні стереотипи та традиційні гендерні ролі дійсно можуть негативно впливати на психологічне здоров’я чоловіків і жінок, викликати стрес, тривогу, обмежуючи розвиток їх особистості та самореалізацію. Висунуто припущення про можливість корекції впливу гендерних стереотипів на життєдіяльність особистості шляхом їх усвідомлення та дотримання вказаних психологічних умов і факторів, що сприяють зміні гендерних стереотипів.

Посилання

Введение в гендерные исследования. Ч. I : учебн. пособие/

под ред. И. А. Жеребкиной. – СПб. : Алетейя, 2001. – 708 с.

Воронина О. А. Теоретико–методологические основы

гендерных исследований / О. А. Воронина // Теория и методология гендерных исследований : Курс лекций. – М. :

МЦГИ–МВШСЭН – МФФ, 2001. – 416 с.

Джейс Ф.Л. Самоисполняющиеся пророчества:гендер с социально-политической точки зрения / Ф.Л. Джейс // Сексология. СПб. : Питер, 2001. – С. 144–161.

Кириллина В. Н. Социокультурные аспекты гендерного

конфликта (по материалам западной социологии) / В. Н.

Кириллина // Женщина и мужчина на пути к устойчивому развитию / Под ред. Е. Н. Никоноровой. – М. : РЭФИА,

– С. 66–79.

Клецина И. С. Гендерная социализация / И. С. Клецина. –

СПб. : РГПУ им. А. И. Герцена, 1998. – 92 с.

Кубрякова Е.С. Краткий словарь когнитивных терминов /

Е.С. Кубрякова, В.З. Демьянков, Ю.Г. Панкрац, Л.Г. Лузина. – М. : Филол. ф-т МГУ им. М. В. Ломоносова, 1997. –

с.

Майерс Д. Социальная психология / Д. Майерс. – СПб. : Питер, 1997. – 688 с.

Рождественская Н.А. Роль стереотипов в познании человека

человеком / Н.А. Рождественская // Вопросы психологии. –

– № 4. – С. 69–77.

Ильин Е. П. Пол и гендер / Е.П. Ильин. – СПб.: Питер,

– 688 с.

Шевченко Л.А. Гендерная психология: учебное пособие /

Л.А. Шевченко. – Харьков : ООО «МИТ», 2004. – 100 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-01-04

Як цитувати

Сизоненко, А. (2016). Психологічні особливості гендерних стереотипів особистості. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (31). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-31.%p