Параметри індивідуального стилю мовленнєвого досвіду особистості

Автор(и)

  • М.О. Орап

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-30.%25p

Ключові слова:

мовлення, мовленнєвий досвід, індивідуальний стиль, синтагма, синтагматичні відношення, каузація, адресація, акціональність.

Анотація

У статті здійснено теоретичне обґрунтування «стильового» підходу до вивчення змістових характеристик мовленнєвого досвіду особистості. Одиницею аналізу змісту визначено синтагму, як найменшу цілісну одиницю мовленнєвих повідомлень, у якій втілюється єдність смислу і фонетичного вираження. Це дало можливість передбачити, що показники, індикатори, параметри індивідуального стилю мовленнєвого досвіду можуть бути виокремлені через аналіз синтагм і синтагматичних відношень. У статті розкрито параметри синтагми, які є істотними для аналізу мовленнєвого досвіду у психолінгвістичному аспекті, та представлено результати емпіричного дослідження переважання певних типів міжсинтагматичних відношень у різній мовленнєвій продукції респондентів. У 75,2% респондентів було зафіксовано наявність однакових рангових показників типів міжсинтагматичних зв’язків. Переважаючий тип рангового зв’язку (у 43,8% респондентів) виявлено у міжсинтагматичних зв’язках каузації. Крім того, тісний взаємозв’язок виявлено у міжсинтагматичних відношеннях адресації (у 26,8%) та акціональності (у 16,9 % респондентів). Аналіз результатів дає підстави стверджувати, що в мовленнєвому досвіді особистості існують і можуть бути виокремлені типові для неї способи концептуалізації інформації у мовленнєвому вигляді, які зберігаються при різних умовах актуалізації змісту мовленнєвого досвіду. Це дає можливість передбачити, що концептуалізація віддієслівних синтагм у конкретного носія мови, що характеризується наявністю сформованого мовленнєвого досвіду, відбувається однаково в різних ситуаціях актуалізації і репрезентації змісту мовленнєвого досвіду. Відтак, переважання типу міжсинтагматичних зв’язків віддієслівних синтагм є індикатором при виявленні індивідуального стилю мовленнєвого досвіду особистості.

Посилання

Виноградов В. В. Избранные труды. Исследования по русской

грамматике / В. В. Виноградов. – М. : Наука, 1975. – 558 с.

Кручинкина Н.Д. Синтагматическое свертывание и

развертывание пропозитивных синтагм в рамках предложения и текста / Н.Д. Кручинкина// Язык. Текст. Дискурс :

Научный альманах Ставропольского отделения РАЛК. –

Выпуск 8. / Под ред. проф. Г.Н. Манаенко. – Ставрополь:

Изд-во СГПИ, 2010. – С.512–522.

Кураков В.И. Когнитивные и онтологические стоки глагольного управления / В.И. Кураков, О.В. Дементьева // Вестник Волгоградского государственного университета. Серия 2 : Языкознание. – №3. – 2003. – С. 97–103.

Орап М.О. Психологія мовленнєвого досвіду особистості : монографія / М.О.Орап. – Тернопіль : Підручники і посібники,

– 480 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Орап, М. (2019). Параметри індивідуального стилю мовленнєвого досвіду особистості. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (30). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-30.%p