Психологічні особливості розвитку часової перспективи у студентської молоді

Автор(и)

  • К.О. Поворозник

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-30.%25p

Ключові слова:

часова перспектива особистості, збалансована часова перспектива, суб’єктне відношення до часу, флективний часовий центр, інтеграція досвіду минулого, конструювання реалістичного майбутнього, ціннісно-смисловий масштаб часу, аутентичне переживання часу.

Анотація

У статті розглянуто результати емпіричного дослідження психологічних особливостей розвитку часової перспективи у студентської молоді за критерієм збалансованості. Розкрито психологічний зміст поняття «часова перспектива особистості». Визначено, що вона являє собою її інтегральну динамічну характеристику, яка є механізмом смислової саморегуляції поведінки та діяльності, пов’язаної з вирішенням особистістю життєвих завдань та формуванням життєвого шляху. Встановлено фактори її порушень та оптимального розвитку у студентської молоді, визначено структуру «збалансованої часової перспективи» та її структурно-динамічні компоненти (когнітивний, ціннісно-смисловий, екзистенційно-діяльнісний). Обґрунтовано інтегральний критерій збалансованої часової перспективи та критерії її балансу на рівні кожного компонента. Теоретично визначено, що збалансована (оптимально розвинена) часова перспектива є психологічним конструктом, що характеризується флективністю часового центру особистості (переключенням на минуле, теперішнє чи майбутнє в процесі актуальної ситуації, у якій знаходиться суб’єкт) та балансом часових установок та орієнтацій. Проаналізовано емпірично досліджені особливості розвитку часової перспективи у студентської молоді на рівні когнітивного, ціннісно-смислового й екзистенційно-діяльнісного компонентів та на інтегральному рівні за критерієм балансу. Визначено психологічну природу порушень часової перспективи у студентів та взаємозв’язки оптимального розвитку збалансованої часової перспективи з екзистенційними характеристиками молодої людини. Обгрунтовано концептуальну модель розвитку збалансованої часової перспективи із урахуванням екзистенційних механізмів.

Посилання

Абульханова К.А. Время личности и время жизни /

К. А. Абульханова, Т.Н. Березина [Научное издание]. –

СПб. : Алетейя, 2001. – 304 с.

Головаха Е.И. Психологическое время личности / Е.И. Головаха, А. А. Кроник. – Киев : Наукова думка, 1984. – 201 с.

Зимбардо Ф. Парадокс времени / Ф. Зимбардо, Дж. Бойд //

Новая психология времени. – СПб. : Речь, 2010. – 349 с.

Леонтьев Д. А. Жизнь: опыт междисциплинарного определения / Д. А. Леонтьев // Экзистенциальная традиция :

философия, психология, психотерапия [Международный

русскоязычный журнал по экзистенциальному праксису]. –

Ростов-на-Дону, 2009. – № 2. – С. 142–145.

Нюттен Ж. Мотивация, действие и перспектива будущего /

Ж. Нюттен; [Под ред. Д. А. Леонтьева]. – М. : Смысл, 2004. –

с.

Хекхаузен Х. Психология мотивации достижения / Хайнц

Хекхаузен. – СПб. : Речь, 2001. – 256 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Поворозник, К. (2019). Психологічні особливості розвитку часової перспективи у студентської молоді. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (30). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-30.%p