Емпіричне дослідження психологічних характеристик інтернет-спілкування у підлітковому віці

Автор(и)

  • О.В. Зінченко

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-29.%25p

Ключові слова:

інтернет-середовище, інтернет-спілкування, підлітковий вік, інтернет-залежність, тривалість інтернет-спілкування, зміст інтернет-спілкування, експресивні засоби інтернет-спілкування, репрезентаційні зображення, віртуальна особистість.

Анотація

У статті висвітлено результати емпіричного дослідження психологічних характеристик інтернет-спілкування у підлітковому віці. Сформульовано актуальні питання дослідження інтернет-спілкування підлітків. Вказано на відсутність єдиного методологічного підходу до вивчення явища віртуальної комунікації та запропоновано власний варіант опитувальника. Розроблено анкету для з’ясування психологічних особливостей інтернет-спілкування у підлітковому віці і розкрито принципи її побудови. Описано процедуру проведеного дослідження. Акцентовано увагу на необхідності розмежування емпіричних досліджень явищ інтернет-спілкування та інтернет-залежності. Проаналізовано динаміку схильності до мережевої аддикції у підлітковому віці. Зібрано дані про суб’єктивну значущість віртуальної комунікації для підлітків. З’ясовано переважну тривалість, популярну тематику інтернет-спілкування досліджуваної вибірки. Зіставлено прояви комфортності спілкування в мережі та реальному житті. Виявлено специфіку проявів відвертості у віртуальній комунікації. Проаналізовано особливості ставлення підлітків до аватарок – зображень, що репрезентують особистість у мережі та можуть указувати на задоволеність чи незадоволеність власними якостями. З’ясовано ґенезу використання підлітками експресивних засобів інтернет-спілкування (смайли, аудіо- та відеофайли). Встановлено наявність елементів інтернет-жаргону в мовленні дітей. Проаналізовано інформацію про реальне коло спілкування користувачів соціальних мереж. Зроблено висновки про розвиток оволодіння засобами інтернет-спілкування у підлітковому віці. Проаналізовано перспективи подальших наукових досліджень проблематики в напрямі вдосконалення розробленого діагностичного інструментарію та з’ясування основних мотивів користування Інтернетом.

Посилання

Войскунский А. Е. Социальная перцепция в социальных сетях / А. Е. Войскунский // Вестник Московского университета. Серия 14. Психология. – 2014 – № 3. – С. 90–104.

Горный Е. Онтология виртуальной личности / Е. Горный //

Бытие и язык: сб. статей по материалам международной

конференции. – Новосибирск: Новосибирский институт экономики, психологии и права (Новосибирский классический

институт). – Новосибирское книжное издательство, 2004. –

С. 78–88.

Засєкін А. А. Віртуальне спілкування як чинник особистісних змін студентської молоді : автореф. дис. ... канд. психол.

наук : 19.00.07 / А. А. Засєкін; Київ. ун-т ім. Б. Грінченка. –

К., 2012. – 20 с.

Зінченко О. В. Характеристика мотивів користування Інтернетом у підлітковому віці [Електронний ресурс] / О. В. Зінченко. – Режим доступу : http://bo0k.net/index.php?p=acha

pter&bid=16570&chapter=1

##submission.downloads##

Як цитувати

Зінченко, О. (2019). Емпіричне дослідження психологічних характеристик інтернет-спілкування у підлітковому віці. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (29). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-29.%p