Особливості розвитку інтересу до психологічних знань у майбутніх педагогічних працівників

Автор(и)

  • Т.А. Яновська
  • Ю.І. Калюжна

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-29.%25p

Ключові слова:

особистість, мотивація, пізнавальний інтерес, психологічні знання, структура інтересів, методичні засоби, розвиток інтересу, інтерактивне навчання, професійне зростання.

Анотація

Розглядається проблема цілеспрямованого розвитку пізнавального інтересу до психології в студентів педагогічних вищих навчальних закладів у контексті їх особистісного самопізнання та саморозвитку. Дається характеристика інтерактивному навчанню, що базується на взаємодії людей у процесі пізнання і є потужним засобом активізації пізнавальних інтересів молоді. Проаналізовано, що інтерактивні методи навчання передбачають організацію групової діяльності молоді для розв’язання проблем професійного змісту. Аналізуються результати емпіричного дослідження структури інтересів студентської молоді та окреслюються методичні засоби розвитку прагнення до засвоєння психологічних знань майбутніх педагогічних працівників. Аналіз отриманих результатів свідчить, що застосування інтерактивних методів викладання психологічних дисциплін є важливим для формування пізнавальної мотивації майбутніх педагогів, яка забезпечує ефективність їх професійного зростання. Навчальна діяльність із застосуванням інтерактивних методів дозволяє залучити майбутніх спеціалістів до взаємодії у розв’язанні професійно значущих ситуацій, створює умови для підвищення мисленнєвої активності кожного та сприяє формуванню орієнтації студентів на досягнення результату у колективі. Звертається увага на те, що активізація пізнавальної мотивації у сфері психологічних знань може бути суттєво підвищена завдяки врахуванню інших, уже сформованих інтересів студентської молоді. Подальший пошук можливостей застосування інтерактивних методів у ході лекційних, практичних і лабораторних занять з психології на основі взаємозв’язку таких мотиваційних утворень може стати запорукою підвищення інтересу студентів до цього навчального предмета та усвідомлення його необхідності для подальшого професійного саморозвитку педагога.

Посилання

Асеев В.Г. Мотивация поведения и формирование личности / В.Г. Асеев. – М. : Мысль, 1976. – 158 с.

Бадмаев Б.Ц. Методика преподавания психологии / Борис

Циренович Бадмаев. – М. : Владос, 1999. – 304 с.

Балаев А.А. Активные методы обучения / А.А. Балаев. – М. :

Профиздат, 1996. – 96 с.

Вергасов В.М. Активизация познавательной деятельности

студентов в высшей школе / В.М. Вергасов. – К. : Вища школа, 1986. – 175 с.

Ильин Е.П. Мотивация и мотивы / Е.П. Ильин. – СПб. : Питер,2003. – 512 с.

Исследование проблем молодежи в ГДР / [ред. А.В. Северцев]. – М. : Прогресс, 1976. – С.405–444.

Малихін О.В. Методика викладання у вищій школі /

О.В. Малихін, І.Г. Павленко, О.О. Лаврентьєва, Г.І. Матукова. – Київ : КНТ, 2014. – 262 с.

Подоляк Л.Г. Психологія вищої школи / Л.Г. Подоляк,

В.І. Юрченко. – К. : Каравела, 2008. – 352 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Яновська, Т., & Калюжна, Ю. (2019). Особливості розвитку інтересу до психологічних знань у майбутніх педагогічних працівників. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (29). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-29.%p