Психологічні особливості взаємодії директора малокомплектної сільської школи з учителями в умовах конфлікту

Автор(и)

  • О.Б. Столяренко

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-28.%25p

Ключові слова:

педагогічний конфлікт, конфліктологічна компетентність, конфліктологічна готовність, конфліктологічна культура, міжособистісні взаємини, педагогічний колектив.

Анотація

У статті висвітлено результати теоретичних та експериментальних досліджень проблеми взаємин керівників педагогічних колективів із учителями в ситуації конфлікту. Проаналізовано різні точки зору вчених на природу педагогічних конфліктів та причини їх виникнення. Розглянуто специфічні особливості педагогічних конфліктів у малокомплектній сільській школі. Доведено залежність частоти конфліктів у педагогічному колективі від особистісних якостей керівника школи. Встановлено, що психологічна готовність директора школи до взаємодії з учителями в умовах конфлікту забезпечує здійснення ефективної управлінської діяльності в умовах «потенційного» та «реального» конфлікту. Подано теоретичну модель психологічної готовності директора школи до взаємодії з колективом в умовах конфлікту. Визначено основні чинники, які мають вплив на формування психологічної готовності керівників шкіл до взаємодії з учителями в умовах конфлікту: соціально-демографічні (вік керівників) та організаційно-професійні (стаж управлінської діяльності). Розглянуто відповідні показники та методичні прийоми діагностики їх сформованості. Отримані емпіричні дані показали, що у переважної більшості директорів малокомплектних шкіл недостатній рівень сформованості основних компонентів психологічної готовності до взаємодії з учителями в умовах конфлікту. У керівників малокомплектних сільських шкіл виявлено високий рівень тривожності, фрустрації та агресивності. Доведено, що набутий досвід дій у конфліктних ситуаціях дає можливість керівнику передбачити потенційний конфлікт, вчасно його розв’язати й оптимізувати стосунки у педагогічному колективі. Зроблено висновок про необхідність спеціальної підготовки керівників малокомплектних сільських шкіл до взаємодії з педагогічним колективом у ситуації конфлікту.

Посилання

Волкова Н.П. Професійно-педагогічна комунікація /

Н.П.Волкова. – К. : ВЦ «Академія», 2006. – 216 с.

Кабаченко Т.С. Психология в управлении человеческими

ресурсами / Т.С.Кабаченко. – М., СПб., К. : ПИТЕР, 2003. –

с.

Карамушка Л.М. Психологічні основи управління в системі

середньої освіти / Л.М.Карамушка. – К. : Ін-т змісту та методів навчання, 1997. – 180 с.

Коломінський Н.Л. Психологія педагогічного менеджменту / Н.Л.Коломінський. – К. : МАУП, 1996. –176 с.

Ложкин Г.В. Практическая психология конфликта /

Г.В. Ложкин, Н.И. Повякель. – К. : МАУП, 2002. – 256 с.

Максименко С.Д. Психологія в соціальній та педагогічній

практиці / С.Д.Максименко. – К. : Наукова думка, 1998. –

с.

Мусатов С.О. Психологічний вимір педагогічної комунікації / С.О.Мусатов // Педагогіка і психологія. – 2004. – №2. –

С. 57–64.

Орбан-Лембрик Л.Е. Психологія управління: посібник /

Л.Е.Орбан-Лембрик. – К. : Академвидав, 2003. – 568 с.

Психологические проблемы социальной регуляции поведения / Под. ред. Е.В.Шорохова, М.И.Бобнева. – М. : Наука,

– 368 с.

Семиченко В.А. Проблемы мотивации и деятельности человека / В.А.Семиченко. – К. : Миллениум, 2004. – 521 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Столяренко, О. (2019). Психологічні особливості взаємодії директора малокомплектної сільської школи з учителями в умовах конфлікту. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (28). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-28.%p