Металінгвістичні здібності викладача вищої школи

Автор(и)

  • Т.І. Доцевич

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-27.%25p

Ключові слова:

металінгвістичні здібності, металінгвістична обізнаність, метакогнітивна компетентність викладача вишу, розуміння наукових текстів, абнотивність, педагогічна рефлексивність.

Анотація

Металінгвістичні здібності викладача вишу можуть розглядатись як інтеграція здатності до розуміння наукових текстів та металінгвістичної обізнаності. У статті показано, що метакогнітивні знання як обізнаність у стратегіях і техніках метапізнання і абнотивність, як здатність до організації творчої спільної діяльності зі студентом, пов’язані зі здатністю до розуміння складного вербального матеріалу наукового характеру. Доведено, що активне застосування метакогнітивних стратегій управління власною пізнавальною діяльністю, усвідомленість процесу застосування цих стратегій позитивно пов’язані зі здатністю до розуміння наукових текстів і може розглядатися як детермінанти такої здатності. Зазначено, що обізнаність у власних метапізнавальних можливостях, оволодіння різними метакогнітивними стратегіями, їх варіативність передбачає знання і розуміння структури тексту, його різновидів, високу здатність до розуміння тексту і варіативність різних метакогнітивних операцій при роботі з текстовим матеріалом. Емпірично перевірено, що активність викладача в реалізації власного метакогнітивного досвіду, який дозволяє опановувати різними текстами професійної спрямованості швидко й ефективно, пов’язана з металінгвістичною обізнаністю, тобто сукупністю знань про текст і вмінням працювати з текстом. Встановлено, що металінгвістична обізнаність взаємообумовлена педагогічною рефлективністю, а здатність педагога до рефлексії власної професійної діяльності позитивно пов’язана зі здатністю до ефективної роботи з текстовим матеріалом і з умінням обробляти складні наукові тексти.

Посилання

Богин Г. И. Схема действий читателя при понимании текста : учеб.пособие / Г. И. Богин. – Калинин, 1989. – 69 с.

Доцевич Т.І. Розроблення й апробація опитувальника педагогічної рефлексивності викладача вищої школи / Т.І. Доцевич // Психологічні перспективи. Випуск 23. – Луцьк :

Східноєвропейський національний університет імені Лесі

Українки, 2014. – С. 99–112.

Лазарева О.В. Формирование метакогнитивной регуляции

понимания научного текста : [Электоронный журнал]. – Режим доступа: http://www.emissia.org/offline/2012/1843.htm

Карпов А. В. Психология метакогнитивных процессов личности: монография / А.В.Карпов, И.М.Скитяева. – М. : Издво ИП РАН, 2005. – 335 c.

Кашапов М.М. Психология педагогического мышления: монография / М.М. Кашапов. – СПб. : Алетейя, 2000. – 463 с.

Кашапов М.М. Психология творческого мышления профессионала: монография / М.М. Кашапов. – М. : ПЕР СЭ,

– 688 с.

Кузнецова Г. А. Формирование стратегической компетенции

в процессе обучения чтению в лицеях и гимназиях : дис. …

канд. пед. наук; 13.00.02/ Г.А. Кузнецова. – Москва, 2004. –

с.

Микк Я. А. Оптимизация сложности учебного текста /

Я.А. Микк. – М. : Просвещение, 1981. – 106 с.

Наролина В. И. К проблеме уровней понимания /В.И. Наролина // Вопросы психологии. – 1982. – №6. – С. 125–127.

Хомуленко Т. Б. Когнітивний стиль і пам’ять : парадокси дослідження: [монографія] / Т. Б. Хомуленко, О. В. Скориніна. – Х. : ІНЖЕК, 2003. – 232 с.

Tunmer W.E., Metalinguistic awareness in children. Theory,

Research, and Implications / W.E. Tunmer, C. Pratt,

M.L. Herriman. – Berlin; Heidelberg; New York; Tokyo,

– P. 148.

##submission.downloads##

Як цитувати

Доцевич, Т. (2019). Металінгвістичні здібності викладача вищої школи. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (27). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-27.%p