Значущість цілісної психологічної теорії в консультуванні

Автор(и)

  • І.С. Булах

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-26.%25p

Ключові слова:

цілісна психологічна теорія, структура професійної діяльності психолога, власна філософія психолога-консультанта, концептуальна модель консультування, процесуальна модель консультування, цілісна модель консультування.

Анотація

В статті обґрунтовано необхідність створення власної філософії професійної діяльності психолога-консультанта, яка вибудовується на засадах його суб’єктивного досвіду консультативних взаємодій з клієнтами. Підкреслено значущість наукової інтеграції різнобічного зарубіжного та вітчизняного досвіду психологічної допомоги, а також роботи над створенням загальної теорії консультативної чи психотерапевтичної психології. Висвітлено специфічні особливості цілісної психологічної теорії спеціаліста-психолога. Констатовано необхідність глибоких знань з персонології у психологічному консультуванні. Постульовано, що, з одного боку, психологові-консультанту важливо у професійній діяльності спиратися на узагальнену наукову теорію, яка надає йому можливість оперувати узагальненими знаннями про клієнта; з другого – зважати на індивідуальність клієнта. Охарактеризовано структуру професійної діяльності кваліфікованого психолога. Поставлено основний аспект у консультативній взаємодії психолога і клієнта на змісті життєвого досвіду індивідуальності останнього. Інший акцент зроблено на власній концепції психолога-консультанта. Окреслено засади кваліфікованого підходу консультанта. Підкреслено значущість процесуального, концептуального та ціннісного конструктів консультативної діяльності у програмах підготовки фахівця. Зазначено, що психологічне консультування не може бути вільним від теоретичної моделі можливих чи бажаних особистісних змінювань клієнта, які він набуває в процесі взаємодій з консультантом, а будь-яка модель припускає існування і постулювання низки конструктивних цілей процесу психологічної допомоги. Встановлено, що однією з гарантій професіональності здійснюваної психологічної допомоги є осмислене послідовне застосування консультантом цілісної і особистісно ним проінтегрованої теоретико-практико-ціннісної концепції (теорії), без якої не може існувати жоден акт психологічної взаємодії між консультантом і клієнтом.

Посилання

Абрамова Г.С. Введение в практическую психологию /

Г.С. Абрамова. – М.: Международная педагогическая академия, 1994. – 237 с.

Васьківська С.В. Основи психологічного консультування:

Навчальний посібник / С.В. Васьківська. – К.: Четверта хвиля, 2004. – 256 с.

Васьківська С.В. Технологія консультування / С.В. Васьківська. – К.: Главник, 2005. – 96 с.

Гулина М.А. Терапевтическая и консультативная психология / М.А. Гулина. – СПб.: Речь, 2001. – 352 с.

Кочюнас Р. Психологическое консультирование и групповая

психотерапия / Р. Кочюнас. – М.: Академический проект:

Гаудеамус, 2005. – 464 с.

Мастерство психологического консультирования / Под ред.

А.А. Бадхена, А.М. Родиной. – СПб.: Речь, 2010. – 229 с.

Пахальян В.Э. Психологическое консультирование: Учебное

пособие / В.Э. Пахальян. – СПб.: Лидер, 2006. – 256 с.

Сапогова Е.Е. Консультативная психология: учебн. пособие

для студ. высших учебных заведений / Е.Е. Сапогова. – М.:

Академия, 2008. – 352 с.

Тодд Дж. Основы клинической и консультативной психологии / Дж. Тодд, А.К. Богарт; Пер. с англ. – СПб.: Сова; М.:

ЭКСМО – Пресс, 2001. – 768 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Булах, І. (2019). Значущість цілісної психологічної теорії в консультуванні. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (26). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-26.%p