Особливості проведення фізичної реабілітації з дітьми, які мають порушення в інтелектуальній сфері

Автор(и)

  • А.В. Сімко

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-26.%25p

Ключові слова:

психомоторика, психічний розвиток, фізична реабілітація, фізичний розвиток, корекція, фізичні вправи, діти з обмеженими інтелектуальними можливостями.

Анотація

У статті розглянуто особливості проведення реабілітаційних заходів засобами фізичних вправ. З’ясовано, що діти-олігофрени, маючи певні ушкодження нервової системи, реалізують рухову функцію у специфічних умовах. Отже, такі діти потребують спеціально організованого педагогічного впливу на розвиток фізичних якостей, психомоторики, його психологічного супроводу, вибору психолого-педагогічних технологій корекції, що має відобразитися в системі корекційних завдань. Проаналізовано, що правильно організована і здійснена фізична реабілітація – найважливіший фактор формування здорового способу життя, укріплення і відновлення здоров’я будь-якої людини незалежно від її віку. На нашу думку, це твердження особливо важливе для дітей, які мають порушення інтелектуальної сфери. Для них процеси роз витку – це ще і пошук шляхів компенсації вад, а вплив рухової активності, яка за змістом та інтенсивністю відповідає даній категорії дітей, є тим засобом, що допомагає їх віднайти. Результати досліджень про співвідношення психічного та рухового розвитку вказують на те, що засобами фізичної реабілітації можна позитивно впливати на психічний розвиток дитини. Зроблено висновок, що до основних завдань фізичної реабілітації відноситься: зміцнення здоров’я і загартовування організму, правильний фізичний розвиток і вдосконалення фізичних здібностей, формування рухових умінь і навичок, ознайомлення з основами особистої гігієни, формування головних вольових і моральних якостей.

Посилання

Бех І. Д. Теоретичні засади навчання і розвитку аномальних дітей / І. Д. Бех // Педагогіка і психологія. – 1995. –

№ 4. – С. 147-145.

Бондар В. І. Спеціальна педагогіка : понятійний термінологічний словник / В. І. Бондар; АПН України, Інститут спеціальної педагогіки, Луган. держ. пед. університет імені

Т. Шевченка. – Луганськ : Альма-матер, 2003. – 436 с.

Вайзман Н. П. Психомоторика детей-олигофренов /

Н. П. Вайзман. – М. : Педагогика, 1976. – 104 с.

Гальперин С. И. Физиологические особенности детей: пособие для студентов факультетов естествознания педагогических институтов / С. И. Гальперин. – М. : Издательство «Просвещение», 1965. – 243 с.

Дмитриев А. А. Физическая культура в специальном образовании : учебное пособие для студ. высш. пед. учеб. заведений / А. А. Дмитриев. – М. : Издательский центр Академия,

– 176 с.

Дубровский В. И. Лечебная физическая культура (кинезотерапия) : учеб. для студ. высш. учеб. заведений / В. И. Дубровский. – 2-е изд., стер. – М. : Гуманит. изд. центр «ВЛАДОС», 2001. – 608 с.

Попов С. Н. Лечебная физическая культура : учебник для

студ. высш. учеб. заведений / С. Н. Попов, Н. М. Валеев,

Т. С. Гарасеева и др. – 3-е изд., стер. – М. : Издательский

центр «Академия», 2006. – 416 с.

Реабілітаційний супровід навчання неповносправних дітей :

методичний посібник / [укл. : А. Луговський, М. Сварнік,

О. Падалка]. – Львів : Колесо, 2008. – 144 с.

Шинкарюк А. І. Психомоторно-рівнева структура активності та свободи суб’єкта / А. І. Шинкарюк. – Кам’янецьПодільський : Оіюм, 2005. – 448 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Сімко, А. (2019). Особливості проведення фізичної реабілітації з дітьми, які мають порушення в інтелектуальній сфері. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (26). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-26.%p