Гендерні особливості становлення підлітків у процесі соціалізації

Автор(и)

  • О.М. Курдибаха

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-25.%25p

Ключові слова:

гендерна соціалізація, гендер, інститути соціалізації, статева типізація, нормативний тиск, опредмечування, маскулінність, фемінність.

Анотація

У статті описано гендерні особливості становлення підлітків в процесі соціалізації. Метою роботи є висвітлення гендерних особливостей підлітків в процесі соціалізації. Висвітлено поняття гендерної соціалізації та гендера. Досліджено, як формуються гендерні якості людини. У статті висвітлено проблеми підростаючого покоління. Проаналізовано вплив інститутів на становлення підлітків в процесі соціалізації. За допомою таких методів як спостереження, анкетування, бесіди було визначено психологічні особливості гендерного розвитку підлітків. Описано невід’ємні складові становлення особистості на протязі її життєвого шляху. Показано вплив соціально значимої та соціально визначеної креативної діяльності на підлітків. Описано роль гендерного маркування предметів. Описано процес формуння гендерних якостей людини. Показано причини фемінізації підростаючого чоловічого населення і маскулінізації жіночого. У статті висвітлено проблеми підростаючого покоління. Показано вплив інститутів на становлення підлітків в процесі соціалізації. За допомою таких методів як спостереження, анкетування, бесіди було визначено психологічні особливості гендерного розвитку підлітків. Зроблено висновок, що в основі психологічного розуміння соціалізації особистості лежить характеристика соціально-психологічного типу особистості як специфічного утворення, продукту соціально-психологічного відображення соціального життя та відносин. Гендерна соціалізація – це багатогранний, довготривалий процес, у результаті якого підліток повинен усвідомити свою гендерну приналежність, оволодіти та засвоїти свої ролі та відтворювати їх у своїй поведінці та спілкуванні з однолітками. Усвідомлення підлітками своєї гендерної приналежності – це шлях до розвитку гармонійної, розвиненої особистості.

Посилання

Аверин В.А. Психология детей и подростков: Учеб. пособие / В.А. Аверин. – 2 изд., перерпаб. и доп. – СПб.: Питер,

– 379 с.

Бендас Т. В. Гендерная психология : Учебное пособие для

студентов вузов, обучающихся по направлению и спец. Психологии/ Т. В. Бендас. – Спб. и др. : Питер, 2007. – 430 с.

Боришевський М.Й. Виховання у дітей статевої самосвідомості / М.Й. Боришевський// Вихователю про психологію

та педагогіку сексуального розвитку дитини: наук.-метод.

Збірник. – К.: Інститут змісту і методів навчання, 1996.

В мире подростка / Под ред. А.А. Бодалева. – М.: Медицина,

– 296 с.

Драгунова Т. В. Подросток/ Т. В. Драгунова. – Москва :

«Знание», 1976. – 96 с.

Крайг Г. Психология развития / Г.Крайг. – СПб.: Питер,

– 992 с.

Психология современного подростка / Под ред. Д.И. Фельдштейна. – М.: Педагогика, 1987. – 240 с.

Соціалізація особистості школяра / Под. Ред. Л. Е. Орбан. –

Івано – Франківськ: Науково – методичний центр « Українська етнопедагогіка і народознавство», 1996. – 66 с.

Юферева Т.И. Формирование психологического пола /

Т.И.Юферева // Формирование личности в переходный период от подросткового к юношескому возрасту. – М.: Педагогика, 1987. – С. 68-75.

Ярцев Д. В. Особенности социализации современного подростка / Д. В. Ярцев// Вопросы психологии. – 1999. –

№ 6. – С. 54-58.

##submission.downloads##

Як цитувати

Курдибаха, О. (2019). Гендерні особливості становлення підлітків у процесі соціалізації. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (25). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-25.%p