Мотиваційні особливості академічної саморегуляції студентів

Автор(и)

  • К.І. Фоменко
  • О.І. Кузнецов

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-25.%25p

Ключові слова:

академічна саморегуляція студентів, губристична мотивація, перфекціонізм, відповідальність, навчальна діяльність студентів.

Анотація

Стаття присвячена вивченню актуальної психологічної проблеми – зв’язку мотиваційних та особистісних особливостей із показниками академічної саморегуляції особистості студентів. У статті подано аналіз діагностики рівнів саморегуляції студентів, серед яких провідним є інтроектований рівень. Визначено, що зовнішнє регулювання навчальної діяльності пов’язане із мотивацією запобігання невдачі, а внутрішнє спонукання – із мотивацією досягнення успіху. Навчальна мотивація студентів виявилась пов’язаною із їх прагненням до самоствердження: губристична мотивація та прагнення до переваги позитивно пов’язане із зовнішнім та інтроектованим регулюванням, прагнення до досконалості – із внутрішнім спонуканням; існує негативний зв’язок між прагненням до переваги та ідентифікованим регулюванням. Існує зв’язок між академічною саморегуляцією та перфекціонізмом: перфекціонізм, орієнтований на себе, негативно пов’язаний з ідентифікованим регулюванням та внутрішнім спонуканням, перфекціонізм, орієнтований на інших, позитивно пов’язаний із інтроектованим перфекціонізмом та негативно – із ідентифікованим регулюванням. Показано, що внутрішнє спонукання як інтерес до навчання суперечить перфекціонізму особистості. Встановлено зв’язок між принциповим типом відповідальності й інтроектованим та ідентифікованим рівнями саморегуляції, між нормативним типом відповідальності та інтроектованим і зовнішнім регулюванням навчальної діяльності. Показано, що внутрішня спрямованість саморегуляції навчальної мотивації тяжіє до принциповості як типу відповідальності, а зовнішня – до нормативності. Представлене дослідження розкриває роль відповідальності, перфекціонізму, мотивації досягнення та губристичної мотивації у саморегуляції навчальної діяльності студентів.

Посилання

Бен-Шахар Т. Парадокс перфекциониста/ Тал Бен-Шахар;

пер с англ. Михаила Табенкина. – М. : Манн, Иванов и Фербер, 2013. – 256 с.

Гаранян Н. Г. Психологические модели перфекционизма /

Н.Г. Гаранян // Вопросы психологии. – 2009. – №5. – С. 74-

Грачева И. И. Адаптация методики «Многомерная шкала

перфекционизма П. Хьюитта и Г. Флетта / И. И. Грачева /

Психологический журнал. – 2006, №6. – С. 73-89.

Козелецкий Ю. Человек многомерный (психологические

эссе) / Юзеф Козелецкий. – К.: Лыбидь, 1991. – 288 с.

Кочарян І.О. Типологічні особливості організації особистісного симптомокомплексу відповідальності / О.С. Кочарян,

І.О. Кочарян // Актуальні проблеми практичної психології.

Збірник наукових праць. – Херсон: ПП Вишемирський В.С.,

– С. 120-123.

Муздыбаев К. Психология ответственности/ К. Муздыбаев. – М.: Либроком, 2010. – 248 с.

Фоменко К.І. Губристична мотивація в структурі спрямованості особистості: віковий аспект / Т.Б. Хомуленко, К.І. Фоменко. – Х.: ХНПУ ім. Г.С. Сковороди, 2012. – 222 с.

Яцюк М.В. Адаптація опитувальника академічної саморегуляції Р.М. Райана і Д.Р. Коннелла (Casual dimensionscale

IISQR-A) / М.В. Яцюк // Практична психологія та соціальна

робота. – №4. – 2008, – С. 45-47.

Ясная В. А. Перфекционизм: история изучения и современное состояние проблемы / В.А. Ясная, С. Н. Ениколопов //

Вопросы психологии. – 2007. – №4. – С. 157-168.

##submission.downloads##

Як цитувати

Фоменко, К., & Кузнецов, О. (2019). Мотиваційні особливості академічної саморегуляції студентів. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (25). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-25.%p