Харчова поведінка людини, їжа, тілесність як феномени повсякденної реальності (частина 1)

Автор(и)

  • В.І. Шебанова

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-23.%25p

Ключові слова:

їжа, харчова поведінка людини, тілесність, повсякденна реальність.

Анотація

У статті проведено теоретич-
ний екскурс щодо зміни «ставлення людини до їжі» та зміни стратегій
харчової поведінки у ході культурно-історичного розвитку. Показано,
що їжа в людській культурі має бінарний код. З одного боку, вона ви-
ступає як базова харчова практика існування, як задоволення первин-
ної (біологічної, вітальної потреби). З другого боку, їжа виступає кана-
лом трансляції додаткових символічних значень у тілесну структуру
людини, і є медіатором між матерією й духом, що виражається в різ-
номанітних ритуалах (харчових традиціях, обрядах тощо), зміст яких
був спрямований на встановлення трансцендентних зв’язків між їжею,
людиною й духом. Відзначається, що стратегії харчової поведінки слу-
жили фундаментом стратифікації, які мали етнічний, гендерний і со-
ціальний (класовий) характер. Розкривається, що розвиток цивілізації
сприяв зміні стратегій харчової поведінки.

Посилання

Бродель Ф. Материальная цивилизация экономика и капи-

тализм XVI–XVII вв. В 3-х т. Т. 1: Структуры повседневнос-

ти: возможное и невозможное : 2-е изд. / [пер. с фр. Лев Куб-

бель] /Ф. Бродель. – М. : Весь мир, 2006. – 592 с.

Бурдье П. Социология социального пространства / [пер. с

фр.; общ. ред. и послесл. Н. А. Шматко] / П. Бурдье. – М.:

Институт экспериментальной социологии. – СПб.: Алетейя,

– 288 с. (Серия «Gallicinium»).

Геворкян А. Т. Тайна Платона: текст лекций / А. Т. Гевор-

кян. – Ереван: Чартарагет, 2008. – 159 с.

Леви-Стросс К. Мифологики: Сырое и приготовленное / [пер.

с фран. К.З.Акопяна, З.А.Сокулер] / Вед. ред. С.Я.Левит /

К. Леви-Строс. – М.: ИД «Флюид», 2006. – 399 с. (Серия

«Bibliotheca Indianica»).

Молоховец Е. И. Подарок молодым хозяйкам или средство к

уменьшению расходов в домашнем хозяйстве: [Электронный

ресурс] / Е. И. Молоховец. – М.: Поликом, 1901. – 787 с. –

Режим доступа: http://rutracker.org/forum/viewtopic.

php?t=2953214

Похлёбкин В.В. Большая энциклопедия кулинарного искус-

ства / В.В. Похлёбкин. – М.: Центрполиграф, 2009. – 975 с.

Сохань И.В. Как исследовать гастрономическое? К вопросу

о дефинициях и подходах / И.В.Сохань // Вестник Томского

государственного университета. Культурология и искусство-

ведение. – 2013. – Т.9. – № 1. – С. 99-109.

Bourdieu P. Distinction: A social critique of judgement of taste

[Translated by Richard Nice] / P. Bourdieu. – Harvard University

Press Cambridge (Mass.), 1984. – 640 р.

##submission.downloads##

Як цитувати

Шебанова, В. (2019). Харчова поведінка людини, їжа, тілесність як феномени повсякденної реальності (частина 1). Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (23). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-23.%p