Харчова поведінка людини, їжа, тілесність як феномени повсякденної реальності (частина 1)
DOI:
https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-23.%25pКлючові слова:
їжа, харчова поведінка людини, тілесність, повсякденна реальність.Анотація
У статті проведено теоретич-
ний екскурс щодо зміни «ставлення людини до їжі» та зміни стратегій
харчової поведінки у ході культурно-історичного розвитку. Показано,
що їжа в людській культурі має бінарний код. З одного боку, вона ви-
ступає як базова харчова практика існування, як задоволення первин-
ної (біологічної, вітальної потреби). З другого боку, їжа виступає кана-
лом трансляції додаткових символічних значень у тілесну структуру
людини, і є медіатором між матерією й духом, що виражається в різ-
номанітних ритуалах (харчових традиціях, обрядах тощо), зміст яких
був спрямований на встановлення трансцендентних зв’язків між їжею,
людиною й духом. Відзначається, що стратегії харчової поведінки слу-
жили фундаментом стратифікації, які мали етнічний, гендерний і со-
ціальний (класовий) характер. Розкривається, що розвиток цивілізації
сприяв зміні стратегій харчової поведінки.
Посилання
Бродель Ф. Материальная цивилизация экономика и капи-
тализм XVI–XVII вв. В 3-х т. Т. 1: Структуры повседневнос-
ти: возможное и невозможное : 2-е изд. / [пер. с фр. Лев Куб-
бель] /Ф. Бродель. – М. : Весь мир, 2006. – 592 с.
Бурдье П. Социология социального пространства / [пер. с
фр.; общ. ред. и послесл. Н. А. Шматко] / П. Бурдье. – М.:
Институт экспериментальной социологии. – СПб.: Алетейя,
– 288 с. (Серия «Gallicinium»).
Геворкян А. Т. Тайна Платона: текст лекций / А. Т. Гевор-
кян. – Ереван: Чартарагет, 2008. – 159 с.
Леви-Стросс К. Мифологики: Сырое и приготовленное / [пер.
с фран. К.З.Акопяна, З.А.Сокулер] / Вед. ред. С.Я.Левит /
К. Леви-Строс. – М.: ИД «Флюид», 2006. – 399 с. (Серия
«Bibliotheca Indianica»).
Молоховец Е. И. Подарок молодым хозяйкам или средство к
уменьшению расходов в домашнем хозяйстве: [Электронный
ресурс] / Е. И. Молоховец. – М.: Поликом, 1901. – 787 с. –
Режим доступа: http://rutracker.org/forum/viewtopic.
php?t=2953214
Похлёбкин В.В. Большая энциклопедия кулинарного искус-
ства / В.В. Похлёбкин. – М.: Центрполиграф, 2009. – 975 с.
Сохань И.В. Как исследовать гастрономическое? К вопросу
о дефинициях и подходах / И.В.Сохань // Вестник Томского
государственного университета. Культурология и искусство-
ведение. – 2013. – Т.9. – № 1. – С. 99-109.
Bourdieu P. Distinction: A social critique of judgement of taste
[Translated by Richard Nice] / P. Bourdieu. – Harvard University
Press Cambridge (Mass.), 1984. – 640 р.
##submission.downloads##
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Редакція має повне право публікувати у Збірнику оригінальні наукові статті як результати теоретичних і експериментальних досліджень, які не знаходяться на розгляді для опублікування в інших виданнях. Автор передає редколегії Збірника права на розповсюдження електронної версії статті, а також електронної версії англомовного перекладу статті (для статей українською та російською мовою) через будь-які електронні засоби (розміщення на офіційному web-сайті Збірника, в електронних базах даних, репозитаріях та ін).
Автор публікації зберігає за собою право без узгодження з редколегією та засновниками використовувати матеріали статті: а) частково чи повністю в освітніх цілях; б) для написання власних дисертацій; в) для підготовки абстрактів, доповідей конференцій та презентацій.
Автор публікації має право розміщувати електронні копії статті (у тому числі кінцеву електронну версію, завантажену з офіційного web-сайту Збірника) на:
- персональних web-ресурсах усіх Авторів (web-сайти, web-сторінки, блоги тощо);
- web-ресурсах установ, де працюють Автори (включно з електронними інституційними репозитаріями);
- некомерційних web-ресурсах відкритого доступу (наприклад, arXiv.org).
Але в усіх випадках обов’язковою є наявність бібліографічного посилання на статтю або гіперпосилання на її електронну копію, що містяться на офіційному сайті Збірника.