Харчова поведінка людини, їжа, тілесність як феномени повсякденної реальності (частина 1)
DOI:
https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-23.%25pKeywords:
їжа, харчова поведінка людини, тілесність, повсякденна реальність.Abstract
У статті проведено теоретич-
ний екскурс щодо зміни «ставлення людини до їжі» та зміни стратегій
харчової поведінки у ході культурно-історичного розвитку. Показано,
що їжа в людській культурі має бінарний код. З одного боку, вона ви-
ступає як базова харчова практика існування, як задоволення первин-
ної (біологічної, вітальної потреби). З другого боку, їжа виступає кана-
лом трансляції додаткових символічних значень у тілесну структуру
людини, і є медіатором між матерією й духом, що виражається в різ-
номанітних ритуалах (харчових традиціях, обрядах тощо), зміст яких
був спрямований на встановлення трансцендентних зв’язків між їжею,
людиною й духом. Відзначається, що стратегії харчової поведінки слу-
жили фундаментом стратифікації, які мали етнічний, гендерний і со-
ціальний (класовий) характер. Розкривається, що розвиток цивілізації
сприяв зміні стратегій харчової поведінки.
References
Бродель Ф. Материальная цивилизация экономика и капи-
тализм XVI–XVII вв. В 3-х т. Т. 1: Структуры повседневнос-
ти: возможное и невозможное : 2-е изд. / [пер. с фр. Лев Куб-
бель] /Ф. Бродель. – М. : Весь мир, 2006. – 592 с.
Бурдье П. Социология социального пространства / [пер. с
фр.; общ. ред. и послесл. Н. А. Шматко] / П. Бурдье. – М.:
Институт экспериментальной социологии. – СПб.: Алетейя,
– 288 с. (Серия «Gallicinium»).
Геворкян А. Т. Тайна Платона: текст лекций / А. Т. Гевор-
кян. – Ереван: Чартарагет, 2008. – 159 с.
Леви-Стросс К. Мифологики: Сырое и приготовленное / [пер.
с фран. К.З.Акопяна, З.А.Сокулер] / Вед. ред. С.Я.Левит /
К. Леви-Строс. – М.: ИД «Флюид», 2006. – 399 с. (Серия
«Bibliotheca Indianica»).
Молоховец Е. И. Подарок молодым хозяйкам или средство к
уменьшению расходов в домашнем хозяйстве: [Электронный
ресурс] / Е. И. Молоховец. – М.: Поликом, 1901. – 787 с. –
Режим доступа: http://rutracker.org/forum/viewtopic.
php?t=2953214
Похлёбкин В.В. Большая энциклопедия кулинарного искус-
ства / В.В. Похлёбкин. – М.: Центрполиграф, 2009. – 975 с.
Сохань И.В. Как исследовать гастрономическое? К вопросу
о дефинициях и подходах / И.В.Сохань // Вестник Томского
государственного университета. Культурология и искусство-
ведение. – 2013. – Т.9. – № 1. – С. 99-109.
Bourdieu P. Distinction: A social critique of judgement of taste
[Translated by Richard Nice] / P. Bourdieu. – Harvard University
Press Cambridge (Mass.), 1984. – 640 р.
Downloads
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright
The Editorial Board has the full right to publish original scientific papers containing results of theoretical and experimental research works which are not currently subject to review for publication in other scientific editions. The Author shall transfer to the editorial board of the Collection the right to spread the electronic version of the paper, as well as the electronic version of the paper translated into English (for papers originally submitted in Ukrainian and Russian) by all kinds of electronic means (placement at the official website of the Collection, electronic databases, repositories etc).
The Author of an article reserves the right to use materials of the paper, without approval with the editorial board and the founders of this Collection: a) partially or fully, for educational purposes; b) for writing own dissertation papers; c) for preparation of abstracts, conference reports and presentations.
The Author of an article can place electronic copies of the paper (including the final electronic version downloaded from the official website of the Collection) at:
- personal web resources of all Authors (websites, webpages, blogs etc.);
- web resources of the institutions where the Authors are employed (including electronic institutional repositories);
- non-profit public access web resources (for example, arXiv.org).
But in all cases, it is obligatory to have a bibliographic reference to the paper, or a hyperlink to its electronic copy placed at the official website of this Collection.