Життєвий і творчий шлях Масутацу Оями як вчинок буття: психологічний аспект

Authors

  • К.С. Осика

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-31.%25p

Keywords:

Масутацу Ояма, майстер, життєвий і творчий шлях, вчинок буття, кіокушинкай карате, каратист, тренувальний процес, змагальний процес, бої на татамі, психологічний механізм захисту.

Abstract

У статті висвітлено провідні етапи життєвого і творчого шляху відомого японського суспільного та громадського діяча, видатного спортсмена, основоположника сучасного кіокушинкай карате Масутацу Оями (1923 – 1994). Акцент зроблено на вивченні буттєвих періодів життєтворчості видатного каратиста, самобутності його тренувального й змагального процесів, унікальності психолого-педагогічної системи підготовки спортсменів високої кваліфікації. Представлено комплекс улюблених вправ М.Оями, класичні системи східної боротьби. Вони відіграли надзвичайно важливу роль в процесі формування неповторного вчинкового світу майстра, дійового і рішучого, морального й відповідального, де людина завжди знаходилась в центрі уваги. Даний комплекс вправ сприяв підвищенню популярності кіокушинкай карате: різноманітні комбінації ката (формальні вправи карате), тамешиварі (розбивання твердих предметів) та випробування стійкості (найскладніші завдання для досвідчених каратистів, які мають потужний позитивний потенціал у процесі загартування вольових якостей та становленні особистості справжнього каратиста). Життєвий шлях М.Оями різноманітний і плідний, величний і суперечливий, від глибокої заспокійливої тиші та самозаглиблення, самоусвідомлення власного Я, відчуття гармонії в собі і природі до бурхливих доленосних миттєвостей на межі життя і смерті; служба воєнним льотчиком у роки Другої світової війни, напружені тренування, віртуозне переміщення важких речей, бої з биками голіруч, запеклі двобої на татамі, цінний досвід Шаолінського монастиря з його багатющими духовними та морально-психологічними традиціями медитації й самовдосконалення, пізнання людей і світу.

References

Ояма М. Путь каратэ Кёкусинкай / М. Ояма. – М. : Доинформ, 1992. – 107 с.

Ояма М. Жизненное каратэ / М.Ояма. – М. : Советский патриот, 1993. – 72 с.

Ояма М. Философия каратэ / М.Ояма. – Калининград : Роза,

– 82 с.

Ояма М. Это каратэ / Масутацу Ояма. – М. : ФАИР-ПРЕСС,

– 320 с.

Ояма М. Классическое каратэ /М.Ояма. – М. : Эксмо, 2008. –

с.

Published

2016-01-06

How to Cite

Осика, К. (2016). Життєвий і творчий шлях Масутацу Оями як вчинок буття: психологічний аспект. Collection of Research Papers "Problems of Modern Psychology", (31). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-31.%p