Економічна реальність дітей молодшого шкільного віку

Authors

  • М.В. Мальцева

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-30.%25p

Keywords:

багатство, бідність, економічна реальність, економічні цінності, емоційний компонент, гроші, дім, методика «Малюнок сім’ї», молодший шкільний вік.

Abstract

Проаналізовано емоційний компонент ставлення дітей молодшого шкільного до багатства та бідності через вивчення оцінних ставлень, неусвідомлених або мало усвідомлюваних психічних феноменів особистості як результат складної пізнавальної діяльності, в якій поєднані когнітивні компоненти й афективно-особистісні фактори. Досліджено індивідуальний стиль поведінки, переживання й реагування в значимих і конфліктних ситуаціях, прихованих від спостереження аспектів особистості молодших школярів. Зроблено висновок, що до багатства діти молодшого шкільного віку ставляться, здебільшого, позитивно, до бідності, навпаки, негативно. Крім того, визначено, що ставлення до цих суспільних явищ має деякі відмінності залежно від статі. Виявлено динаміку емоційного фону ставлення до багатства, що свідчить про стабільність емоційної оцінки дівчат і вираженої тенденції спаду у хлопців позитивного фону та набуття ними нейтрального. Проаналізовано, що позитивний емоційний фон у ставленні до бідності був присутній лише в дівчаток у віці 8-10 років, нейтральний фон мали і хлопчики, і дівчатка, що з дорослішанням простежується тенденція до збільшення цього відсотка учнів. Зауважено, що економічні цінності визначаються через структурні компоненти, які у свідомості індивіда передбачають структуризацію, оформлення стимулів і надання їм певного значення. Виявлено основні цінності дітей молодшого шкільного віку, що обумовлюють статус багатства: гроші, дім, автомобіль, басейн, фонтан та домашні тварини. Зазначено фактори, що обумовлюють статус бідності: дім, дощ і домашні тварини. Констатовано, що найвагомішим фактором в ієрархії цінностей молодших школярів є дім. Зафіксовано динаміку емоційної оцінки, яка показує, що з дорослішанням хлопці й дівчата все більше вступають в економічні відносини, набувають деяких економічних знань, спостерігають економічну реальність, вчаться аналізувати, порівнюють себе з однолітками за матеріальною ознакою, і ставлення до багатства та бідності набуває більш свідомого змісту. Охарактеризовано, як ставлення до багатства та бідності дає нам змогу більш об’єктивно й комплексно виявити формування оцінки економічної реальності молодших школярів.

References

Зубіашвілі І. К. Ставлення до грошей як фактор економічної

соціалізації старшокласників.: Дис... канд. наук: 19.00.05 /

І. К. Зубіашвілі. – Київ, 2009. – 268 с.

Журавлев А. Л. Представления младших школьников о

богатых и бедных / А. Л. Журавлев, Т. В. Дробышева //

Вестник практической психологии образования. – 2009. –

№ 2(19). – С. 33–38.

Козлова Е. В. Психологические особенности социализации

на разных этапах детства: Дис… канд. псих. наук: 19.00.07 /

Е. В. Козлова. – М., 1998. – 150 с.

Ложкiн Г. В. Економiчна психологiя: навчальний посiбник /

Г. В. Ложкiн. – К. : Професiонал, 2004. – 304 с.

Галян І. М. Психодіагностика: навчальний посібник /

І. М. Галян. – К. : Академвидав, 2009. – 464 с.

How to Cite

Мальцева, М. (2019). Економічна реальність дітей молодшого шкільного віку. Collection of Research Papers "Problems of Modern Psychology", (30). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-30.%p