Експериментальна верифікація комплексної мультимодальної психокорекції дитячої гіперактивності

Authors

  • Л.Я. Прокопів

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-29.%25p

Keywords:

гіперактивність, гіперактивний розлад з дефіцитом уваги (ГРДУ), імпульсивність, дефіцит уваги, психологічний супровід, комплексний підхід, мультимодальна комплексна психокорекція, психоедукація.

Abstract

У статті актуалізовано проблему психологічної корекції гіперактивності як розладу поведінки в дітей дошкільного віку. На основі аналізу досліджень зарубіжних і вітчизняних фахівців різних галузей охарактеризовано психологічні особливості розвитку гіперактивних дітей, на подолання і компенсацію яких спрямовані різноманітні методи психологічної корекції. Обґрунтовано діагностичні критерії та окреслено продуктивні психологічні методи раннього діагностування гіперактивності у дітей. Виокремлено методологічні підходи й обґрунтовано формат особливих умов, створених для ефективної підготовки дітей з гіперактивним розладом та дефіцитом уваги до навчання в школі. Узагальнено відомі дослідження і програми психокорекції гіперактивності дошкільників. Аргументовано необхідність здійснення комплексного підходу до виховання і навчання гіперактивних дошкільників, розкрито зміст основних напрямів комплексної мультимодальної програми корекції та психологічного супроводу дітей з гіперактивним розладом і дефіцитом уваги в процесі виховання і навчання. З урахуванням ключових ознак когнітивних, емоційних і поведінкових порушень дітей старшого дошкільного віку з гіперактивним розладом і дефіцитом уваги (обсяг, стійкість і продуктивність уваги, рівень самооцінки, імпульсивність, схильність до агресивної й асоціальної поведінки) було здійснено експериментальну верифікацію впровадженої авторкою програми комплексної мультимодальної психокорекції гіперактивних дітей, яка поєднувала роботу психолога дошкільного закладу з психоедукацією та професійним супроводом вихователів, батьків і медиків.

References

Брязгунов И.П. Непоседливый ребенок, или все о

гиперактивных детях / И.П. Брязгунов, Е.В. Касатикова. –

М. : Изд-во Института психотерапии, 2001. – 96 с .

Лютова Е.К. Шпаргалка для взрослых: психокоррекционная работа с гиперактивными, агрессивными, тревожными

и аутичными детьми / Е.К. Лютова, Г.Б. Монина. – М. : Генезис, 2002. – 192 с.

Моніна Г. Робота з гіперактивними дітьми / Г. Моніна //

Психолог. бібліотека: науково-виробниче видання. – 2005. –

№ 9. – С. 102–114.

Романчук О. Гіперактивний розлад з дефіцитом уваги. Практичне керівництво / Олег Романчук. – Львів : Крео, 2008. – 323 с.

Сиротюк А.Л. Синдром дефицита внимания с гиперактивностью / А.Л. Сиротюк. – М. : ТЦ Сфера, 2003. – 125 с.

Суковський Є. Гіперактивний розлад з дефіцитом уваги у дітей: порадник для батьків / Є. Суковський. – Львів : Колесо,

– 144 с.

Халецкая О.В. Минимальная дисфункция мозга в детском

возрасте / О.В. Халецкая, В.Д. Трошин. – Нижний Новгород, 1995. – 129 с.

Яременко Б.Р. Дисфункции головного мозга у детей /

Б.Р. Яременко, А.Б. Яременко, Т.Б. Горяинова. – СПб. : Салит – Медкнига, 2002. – 128 с.

Barkly R.A. Hyperactive children: A handbook for diagnosis

and treatment / R.A. Barkly. – N.Y., London, 1997. – 84 p.

How to Cite

Прокопів, Л. (2019). Експериментальна верифікація комплексної мультимодальної психокорекції дитячої гіперактивності. Collection of Research Papers "Problems of Modern Psychology", (29). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-29.%p