Особливості перцептивних дій підлітків при вивченні предметів з варіативною формою

Authors

  • А.В. Северин

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-29.%25p

Keywords:

варіативна форми предмета, сприйняття, перцептивні дії, підлітки, предмети з варіативною формою, предмети з жорсткою формою, точність шкали, шкала пружності.

Abstract

У статті проаналізовано результати досліджень перцептивних дій підлітків з предметами варіативної форми. Виявлено специфіку перцептивних дій з варіативними предметами, яка полягає в тому, що цей вид перцептивних дій використовується людиною не для виявлення або ідентифікації, упізнання предметів, але служить для формування особливої признакової шкали для оцінки варіативної форми предмета. Цей вид перцептивних дій слід співвідносити з завуальованою метою сприймаючої системи людини – кодувати функцію відбиваного предмета і мету дії з ним в практичній діяльності людини не в образах предметів, а вибором шкал. Встановлено, що при вивченні варіативних предметів пріоритетне значення має шкала пружності предметів. Ця шкала дозволяє оцінити міру змінності або варіативності предмета на підставі суб’єктивних оцінок людиною відмінностей предметів із варіативною формою. Підтверджено, що оцінка варіативності предмета не є ефектом змішення і не корелює з оцінкою інших параметрів предмета (наприклад, форми і розміру предметів). Шкала оцінки розміру предмета і шкала оцінки його форми, які використовувалися в дослідах А.В. Запорожця при інших видах перцептивних дій, не використовуються при оцінці варіативної форми предмета. Досліджено, що шкала оцінки варіативної форми предмета (шкала пружності) має важливе значення при сприйнятті предметів з варіативною формою, але також вона не використовується при сприйнятті розміру жорсткого за формою предмета. Ця шкала (пружності) є репрезентативним індикатором сформованості у підлітка навички сприймати предмети варіативної форми й оцінювати міру їх мінливості.

References

Ганзен В.А. Восприятие целостных объектов / В.А. Ганзен. –

Ленинград : ЛГУ, 1974. –160 с.

Морина Н.Л. Восприятие упругости и медицинская диагностика / Н.Л. Морина // Психологическая наука и образование. – 2002. – № 4. – С. 70–87.

Лосик Г.В. Перцептивные действия человека. Кибернетический аспект / Г.В. Лосик. – Минск : ОИПИ НАН Беларуси,

– 138 с.

Соколов Е.Н. Восприятие и условный рефлекс. Новый

взгляд / Е.Н. Соколов. – М. : МГУ, 2003. – 288 с.

Северин А.В. Перцептивные действия подростков при восприятии предметов с вариативной формой / А.В. Северин //

Психология. –2011. – № 1. – С. 7–13.

How to Cite

Северин, А. (2019). Особливості перцептивних дій підлітків при вивченні предметів з варіативною формою. Collection of Research Papers "Problems of Modern Psychology", (29). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-29.%p