Методика «Самоефективність у майбутній організації»: опис та рекомендації до застосування

Authors

  • І.І. Сняданко

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-29.%25p

Keywords:

самоефективність, організація, студент, організаційна самооцінка, спрямованість активності, когнітивно-поведінковий підхід, майбутня професійно-управлінська діяльність.

Abstract

Стаття присвячена опису авторської методики «Самоефективність у майбутній організації». Методику розроблено в рамках дослідження психологічної готовності студентів технічних університетів до майбутньої професійно-управлінської діяльності. Встановлено, що ця методика дає можливість дослідити очікування студента щодо його майбутньої діяльності в колективі організації, зокрема його думки про себе, відчуття, поведінку, як члена майбутнього колективу. Зроблено висновок, що одним із ефективних підходів щодо побудови методики та інтерпретації результатів є когнітивно-поведінковий підхід щодо розуміння поведінки людини. Когнітивно-поведінковий підхід є одним із сучасних підходів, який дає можливість дослідити очікування людини щодо себе та інших людей через взаємозв’язок її думок, почуттів і поведінки. Встановлено, що дана методика дає можливість виявити особливості спрямованості активності студента в майбутній організації, виявити його позицію в майбутній організації. Вперше виділено у цій методиці поняття «організаційна самооцінка» та рівні організаційної самооцінки, а саме: неадекватно-завищений, адекватний, неадекватно-занижений. Зазначена методика може бути застосована для студентів при проведенні психологічного консультування, спрямованого на психологічну підготовку до майбутньої професійно-управлінської діяльності, при приведенні практичних занять психолого-педагогічного циклу, а також при підборі персоналу.

References

Бандура А. Теория социального научения / А. Бандура. –

СПб. : Евразия, 2000. – 320 с.

Бек А. Когнитивная терапия депрессии / А. Бек, А. Раш,

Б. Шо, Г. Эмери // Cognitive Therapy of depression. – СПб. :

Питер, 2003. – 304 с.

Вестбрук Д. Вступ у когнітивно-поведінкову терапію /

Д. Вестбрук, Дж. Кірк, Г. Кеннерлі; Український інститут Когнітивно-поведінкової терапії // Свічадо. – Львів. –

– 410 с.

How to Cite

Сняданко, І. (2019). Методика «Самоефективність у майбутній організації»: опис та рекомендації до застосування. Collection of Research Papers "Problems of Modern Psychology", (29). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-29.%p