Психологічні особливості виникнення конфліктів у навчально-виховному процесі

Authors

  • І.Л. Рудзевич

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-28.%25p

Keywords:

психологічні особливості, спілкування, учень, учитель, педагогічний конфлікт, психологічні засоби, деструктивні конфлікти.

Abstract

У статті розглянуто психологічні особливості педагогічних конфліктів. Визначено суть і значення педагогічних конфліктів у навчально-виховному процесі, їх вплив на розвиток особистості в ранньому юнацькому віці. Встановлено, що вагомою причиною виникнення педагогічних конфліктів є невизначеність психологічної дистанції у спілкуванні вчителя й учня, оскільки педагогічне спілкування є не лише професійним, а як і кожне спілкування ще й особистісним, природним є суб’єктивність ставлення вчителя до окремих учнів. Доведено, що сутнісним підґрунтям педагогічних конфліктів у площині «вчитель-учень» слід вважати об’єктивно «подвоєну» соціальну педагогічну ситуацію, яка є, водночас, і соціальною ситуацією розвитку. Наголошено, що не слід забувати, що індивідуальність дитини – це завжди і перш за все індивідуальний варіант вікового розвитку. Вказано, що внутрішню і зовнішню позицію дитини в педагогічній ситуації (педагогічному конфлікті) репрезентують, крім суто внутрішньо-особистісних і зовнішніх, ще й фактори вікові. Підтверджено, що традиційно джерелом великої кількості педагогічних конфліктів є оцінювальна діяльність учителя, адже суб’єктивність цієї процедури вже сама по собі є фактором порушення певної педагогічної рівноваги. З’ясовано способи подолання педагогічних конфліктів – відкритість, довіра, поінформованість та відсутність серйозного конфлікту з нормативністю. Встановлено, що відсутність рефлексивності і орієнтація виключно на житейські канони спілкування спричиняють педагогічні конфлікти. Зроблено висновок, що попри активне вивчення проблеми конфліктів у соціальній психології, питання залишається далеким від повного розуміння, принаймні, в педагогічній галузі.

References

Анцупов А.Я. Конфликтология : Учебник для ВУЗов /

А.Я. Анцупов, А.И. Шипилов. – М. : Юнити, 2000. – 551 с.

Бодалёв А.А. Личность и общение / А.А. Бодалёв. – М. : Педагогика, 1983. – 256 с.

Выготский Л.С. Педология подростка : Собр. соч. – Т.4./

Л.С. Выготский. – М. : Педагогика, 1984. – 344 с.

Майерс Д. Социальная психология /Д. Майерс; Пер. с англ. –

СПб. : Питер, 1999. – 688 с.

Рыбакова М.М. Конфликт и взаимодействие в педагогическом процессе: Кн. для учителей / М.М. Рыбакова. – М. : Просвещение, 1991. – 128 с.

Самоукина Н.В. Практический психолог в школе: лекции,

консультирование, тренинги / Н.В. Самоукина. – М. : Изд-во

Института Психотерапии, 2003. – 244 с.

Чепелєва Н.В. Життєва ситуація особистості / Н.В. Чепелєва // Основи практичної психології. – К. : Либідь, 1999. –

С. 112–136.

How to Cite

Рудзевич, І. (2019). Психологічні особливості виникнення конфліктів у навчально-виховному процесі. Collection of Research Papers "Problems of Modern Psychology", (28). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-28.%p