Розлади та порушення харчової поведінки особистості

Authors

  • Л.М. Абсалямова

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-25.%25p

Keywords:

харчова поведінка, розлади харчової поведінки, порушення харчової поведінки, надмірна вага, голод, апетит, насичення, індекс маси тіла, стереотип харчування, задоволеність життям.

Abstract

В статті розглядаються психологічні особливості харчової поведінки. Актуальність проблематики дослідження полягає в тому, що правильне харчування забезпечує повноцінне функціонування людини, а неправильне – призводить до надлишкової, або вкрай недостатньої ваги, погіршення стану здоров’я та розвитку різних захворювань. Метою нашого дослідження було визначення психологічних особливостей харчової поведінки, її видів, розладів та порушень. Кількість і частота вживання їжі залежать від таких феноменів, як почуття голоду, апетит і почуття насичення. Серед розладів харчової поведінки виділяють нервову анорексію, нервову булімію та інші. До порушень харчової поведінки можна віднести обмежувальну, емоціогенну та екстернальну харчову поведінку. В роботі здійснено спробу розмежувати поняття «розлади» та «порушення» харчової поведінки. Дослідження видів порушень харчової поведінки за допомогою «Голландського опитувальника харчової поведінки» дозволило дійти висновку, що порушення харчової поведінки спостерігаються у 43% досліджуваних. Вивчення задоволеності життям у досліджуваних з різним індексом маси тіла показало, що існує значущий зворотний зв’язок між рівнем задоволені життям та індексом маси тіла. Це ілюструє те, що особи, які мають більшу вагу, менш задоволеними життям, ніж особи з меншою вагою. Причини та наслідки цього зв’язку можуть бути розглянуті у двох напрямках. Зайва вага може виступати в якості фактора, що перешкоджає відчуванню задоволеності життям. Але й незадоволеність життям може також виступати в якості фактора, що впливає на порушення харчової поведінки.

References

Бабаева А.В. Формирование «социального тела» в европейской культуре / А. В. Бабаева// Социальная аналитика ритма: Сб. матер, конф. – СПб.: Санкт-Петербургское философское общество, 2001.

Бернс Р. Развитие Я-концепции и воспитание/ Р. М. Бернс. –

М., 1986.

Вахмистров А.В. Нарушения пищевого поведения при церебральном ожирении: Автореф. дис. … канд. мед. наук/

А.В. Вахмистров. – СПб., 2006. – 24 с.

Вознесенская Т. Г. Клинико-психологический анализ нарушений пищевого поведения при ожирении / Т. Г. Вознесенская, А. В. Вахмистров //Журнал неврологии и психиатрии. – 2001. – №12. – С.19-24.

Вознесенская Т. Г. Расстройства пищевого поведения при

ожирении и их коррекция/ Т. Г. Вознесенская // Фармак,

– № 12. – С 91-94.

Вознесенская Т. Г. Типология нарушений пищевого поведения и эмоционально-личностные расстройства при ожирении и их коррекция/ Т. Г. Вознесенская // Ожирение. Под.

ред. И. И. Дедова, Г. А. Мельниченко. – М.: МИА, 2004. –

С.34-71.

Клиническое руководство по психическим расстройствам/

под ред. Дэвида Барлоу. – [3-е изд.]. – СПб.: Питер, 2008. –

с.

Малкина-Пых И. Г. Лишний вес. Освободиться и забыть. Навсегда / И. Г. Малкина-Пых. – Москва: Эксмо, 2012.

Менделевич В. Д. Психология девиантного поведения: Учеб.

пособ / В.Д. Менделевич. – М.: МЕДпресс, 2001.

Физиология человека: [учебная литература для студентов

медицинских вузов]/ под ред. В. М. Покровского, Г. Ф. Коротько. – [2-е изд.]. – М.: Медицина, 2003. – 656 с.

Фрэнкин Р. Мотивация поведения: биологические, когнитивные и социальные аспекты / Р. Фрэнкин. – СПб.: Питер,

– 651 с.

How to Cite

Абсалямова, Л. (2019). Розлади та порушення харчової поведінки особистості. Collection of Research Papers "Problems of Modern Psychology", (25). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-25.%p