Дослідження психологічних детермінант віктимної поведінки підлітків

Authors

  • О.Б. Бовть

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-25.%25p

Keywords:

віктимність, віктимна поведінка, віктимізація, фактори віктимної поведінки, психологічні детермінанти віктимної поведінки, типи віктимності, форми віктимної поведінки, профілактика віктимної поведінки.

Abstract

Обґрунтовано актуальність дослідження соціально-психологічних й індивідуально-особистісних детермінант віктимної поведінки дітей та підлітків з метою попередження його становлення. Показано недостатню науково-теоретичну вивченість соціально-психологічних механізмів віктимізації поведінки дітей підліткового віку. Розглянуто сутність категорій віктимність, віктимізація, віктимна поведінка. На теоретичному рівні виявлено та проаналізовано соціально-психологічні причини й фактори становлення віктимної поведінки дітей та підлітків. Віктимність підлітка аналізується як властивість його особистості. У комплексі соціально-психологічних та індивідуально-особистісних детермінант віктимної поведінки підлітків серед найбільш значущих виділені високий рівень тривожності й агресивності, занижена самооцінка, схильність до самозвинувачення. Описано результати емпіричного дослідження, спрямованого на виявлення характеру взаємозв’язку віктимної поведінки осіб підліткового віку та їх індивідуально-особистісних особливостей. Виявлено, що серед форм віктимної поведінки в підлітків у найбільшому ступені виражена схильність до самопошкоджуючої та саморуйнуючої поведінки, котра пов’язана з такими характеристиками як прояви агресивності, тривожності й само- звинувачення. На підставі результатів проведеного психодіагностичного дослідження розроблено та представлено рекомендації щодо профілактики віктимної поведінки дітей та підлітків. Акцентується увага на тому, що діяльність психолога з профілактики віктимної поведінки дітей та підлітків повинна носити перманентний характер і включати в себе комплексну роботу з дітьми, їх батьками та педагогами. За результатами проведеного дослідження сформульовано висновки про шляхи попередження віктимізації дітей підліткового віку. Окреслено перспективні напрямки подальших наукових досліджень причин і факторів становлення віктимної поведінки підлітків та шляхів її профілактики.

References

Андронникова О.О. Основные характеристики подростков с

самоповреждающим виктимным поведением / О.О. Андронникова // Вестник Томского государственного университета. – 2010. – № 332. – С.25-28.

Барданова Е.В. Некоторые аспекты исторического развития и актуальные проблемы современной виктимологии /

Е.В. Барданова // Практическая психология и социальная

работа. – 2010. – №3. – С.75-80.

Бовть О.Б. Віктимна поведінка як психологічна проблема/ О.Б.

Бовть // Соціальна психологія. – 2004. – № 4 (6). – С.14-22.

Кримінологічна віктимологія: навч. посібник / Є.М. Моісеєв,

О.М. Джужа, В.В. Василевич та ін. – К.: Атіка, 2006. – 352 с.

Мудрик А.В. Человек – объект, субъект и жертва социализации / А.В. Мудрик // Известия РАО. – 2008. – № 8. – С.48-57.

Одинцова М.А. Психологические особенности виктимной

личности / М.А. Одинцова // Вопросы психологии. – 2012. –

№ 3. – С.59-67.

Ожегов С.И. Словарь русского языка: 70 000 слов / С.И. Ожегов. – М.: Рус. яз., 1990. – 921 с.

Ривман Д.В. Виктимология/ Д.В. Ривман, В.С. Устинов . –

СПб.: Изд-во «Юридический центр Пресс», 2004. – 332 с.

Хархан О.М. Взаимоотношения родителей и детей, а также их влияние на виктимность поведения подростков /

О.М. Хархан// Социальная психология. – 2005. – №4 (12). –

С.139-142.

Христенко В.Е. Психология жертвы / В.Е. Христенко. – Х.:

Консум, 2007. – 356 с.

How to Cite

Бовть, О. (2019). Дослідження психологічних детермінант віктимної поведінки підлітків. Collection of Research Papers "Problems of Modern Psychology", (25). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-25.%p