Психоаналітичний аналіз посттравматичних стресових розладів

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2023-62.85-105

Ключові слова:

посттравматичні стресові розлади, військово- травматичний стрес, демобілізація, бути в небезпеці, патологічні спогади, нездатність пригадати, амнезія відносно деяких подій, надмірна збудливість, гіперчутливість

Анотація

Мета статті – здійснити психоаналітичний аналіз посттравматичних стресових розладів; розглянути такий тип ПТСР, як військово-травматичний стрес; описати умови, які викликають військово-травматичний стрес.

Методи дослідження. Для розв’язання поставлених завдань використовувалися такі теоретичні методи дослідження: категоріальний, структурно-функціональний, аналіз, систематизація, моделювання, узагальнення. Метод організації емпіричного дослідження був використаний у якості експериментального методу. Також було використано метод Позитивної Психотерапії.

Результати дослідження. Доведено, що до основних симптомів синдрому ПТСР в учасників бойових дій у результаті сучасної війни росії з Україною відносяться: патологічні спогади (нав’язливі повернення до ситуації війни); порушення сну; нездатність пригадати або амнезія відносно деяких подій (уникнення всього того, що нагадує про бойові події); надмірна збудливість (неадекватна надмірна здатність до мобілізації); гіперчутливість (підвищена пильність щодо виникнення екстремальних чинників).

Висновки. Вважаємо різновидом ПТСР військово-травматичний стрес. На нашу думку, він виникає у безпосередніх учасників бойових дій. Виникненню військово-травматичного стресу сприяють певні умови, а саме: різка зміна умов мирного цивільного життя на бойові умови, до яких необхідно швидко пристосовуватися. В таких умовах людина постійно перебуває у небезпеці, є свідком руйнувань, пожеж, смертей (як знайомих, так і незнайомих людей); різка зміна ситуації бойових дій на мирне життя. До цієї ситуації учаснику бойових дій необхідно адаптуватися знову і знову. Дезадаптаційні процеси, що виникають саме в цей період, вирізняються своєю тривалістю та мають назву власне ПТСР. Повертаючись до звичайного мирного життя внаслідок закінчення бойових дій або внаслідок демобілізації, людина часто залишається адаптованою до ситуації бойових дій.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-30

Як цитувати

Харченко, Є., & Куриця, Д. (2023). Психоаналітичний аналіз посттравматичних стресових розладів. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (62), 85–105. https://doi.org/10.32626/2227-6246.2023-62.85-105