Дослідження проблеми підвищення професійного рівня суддів з дзюдо

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15391/ed.2020-4.08

Ключові слова:

дзюдо, анкетне опитування, суддівство, судді національної категорії, судді першої категорії, критерії

Анотація

Мета: за допомогою анкетного опитування дослідити проблеми підвищення професійного рівня суддів з дзюдо. Матеріал і методи. Під час дослідження застосовувались наступні методи теоретичний аналіз і узагальнення літературних джерел та дані мережі Інтернет, педагогічне дослідження, анкетне опитування, узагальнення теоретичного і практичного досвіду фахівців в області спортивних єдиноборств, методи математичної статистики. Було проведене анкетне опитування суддів з дзюдо. У дослідженні прийняли участь 30 суддів з дзюдо національної категорії (19 чоловік) та першої категорії (11 чоловік). Результати: аналіз проведеного опитування суддів з дзюдо виявив, що суддя з дзюдо повинен мати певну харизму, так вважають 94,7 %  суддів національної категорії та 100 % суддів першої категорії. 84,2 % суддів національної категорії та 72,7 % суддів першої категорії вважають що досить впевнено почувають себе при виникненні складної ситуації на татамі. 36,8 % суддів національної категорії та 81,8 % першої категорії вважають, що психологічні обставини впливають на суддівство але 63,2 % суддів національної категорії в відповіли «ні» тому,  що вже мають більший досвід суддівства та судять більш впевненіше ніж судді першої категорії. 100 % суддів національної категорії та 100 % першої категорії вважають, що аналіз оцінювання за критеріями буде сприяти поліпшенню їхнього суддівства. 100 % суддів національної категорії та 100 % першої категорії вважають, що їхнє суддівство потрібно розбивати на окремі критерії. 89,5 % суддів національної категорії та 100 % першої категорії відповіли, що не завжди розуміють за якими критеріями оцінюють їхнє суддівство. 94,7 % суддів національної категорії та  100 % першої категорії вважають, що їх суддівство не поліпшується після того як вони дізналися загальну оцінку за суддівство тому, що загальна оцінка не показує над якими помилками потрібно проводити роботу. 63,2 % суддів національної категорії та 90,9 % першої категорії вважають, що їхнє суддівство в дзюдо оцінюють не зовсім об´єктивно. 100 % суддів національної категорії та 100 % першої категорії вважають, що потрібно постійно поліпшувати свою професійну майстерність в суддівстві з дзюдо. Висновки. Таким чином, по результатам роботи на змаганнях з дзюдо суддям виставляються оцінки, у відповідності з критеріями діяльності. Аналіз результатів опитування суддів національної та першої категорій показав необхідність розробки рекомендацій, щодо розширення критеріїв оцінки суддів за показниками роботи на змаганнях, виявлення причин помилок суддів під час роботи на татамі.

Біографії авторів

Маргарита Чоботько, Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

викладач

Ігор Чоботько, Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

викладач

Наталя Бойченко, Харківська державна академія фізичної культури

к.фіз.вих., доцент

Посилання

Валеев, Р. Р. (2014). Использование современных технологий в судействе по дзюдо. Молодежь XXI века: потенциал, тенденции и перспективы, Т. 1, 77-79.

Венглинский Г. П. (1998). Отбор судей по спортивной борьбе к соревнованиям высокого ранга. Дис. ... канд. пед. наук : 13.00.04 : Москва, 19.

Евтифиев, А. С. (2016). Подготовка арбитров в спортивной борьбе. Слобожанський науково-спортивний вісник, (1), 26-29.

Клеандров, М. И. (2011). О стратегии совершенствования механизма судейской ответственности. Вестник Тюменского государственного университета. Социально-экономические и правовые исследования, (3), 8-16.

Красненкова, О. С. (2018). Судейская практика в секции дзюдо как метод допрофессиональной подготовки спортсмена. Вестник научных конференций No 11-2, 76-77.

Мкртчян, А. В. (1986). Содержание и методы формирования судейских функций у студентов институтов физической культуры специализирующихся по спортивной борьбе. Автореф. дис. ... канд. пед. наук. ГЦОЛИФК. - М., 24.

Положення про Суддівську Комісію (2014). Суддівський Корпус Федерації дзюдо України та присвоєння суддівських категорій.

Трофимов, А. И. (2002). Критерии оценки и методика подготовки судей по дзюдо. Дис. ... канд. пед. наук 13.00.04. РГАФК. - М., 144.

Ушенин, А. И., Оруджев, А. М., & Арсеньев, В. А. (2017). Требования, предъявляемые к оценке (судейству) боевых приёмов борьбы. Современные тенденции развития науки и технологий, 105.

Федоров, В. И., & Коричко, Ю. В. (2017). Критерии и оценка личностных качеств спортивных судей в дзюдо. Направления в области физической культуры, спорта и туризма, 268.

Чукров, Н. З. (2017). Проблема судейства в борьбе хапсагай (соцопрос). Актуальные вопросы развития и научно-методического обеспечения национальных видов спорта и народных игр Республики Саха (Якутия), 399-402.

Шевцов, А. В. (2017). Проблемные аспекты судейства соревнований по спортивной борьбе. Совершенствование системы подготовки кадров по единоборствам, 38-43.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-09

Номер

Розділ

Статті