Розвиток рівноваги за допомогою вправ з балансування на фітболах

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15391/ed.2020-1.08

Ключові слова:

розвиток рівноваги, фітбол, балансу, експертних оцінок, дослідження, статистично достовірні

Анотація

Мета: розвиток рівноваги у дзюдоїстів 9-11 років за допомогою вправ з балансування на фітболах. Матеріал і методи. Під час педагогічного дослідження застосовувався метод експертних оцінок. Експерти оцінювали за 5-ти бальною шкалою рівновагу у дзюдоїстів за допомогою тестів. Вік досліджуваних спортсменів 9-11 років. Методи дослідження: теоретичний аналіз і узагальнення літературних джерел, педагогічні спостереження, педагогічне дослідження, метод експертних оцінок, методи математичної статистики. Результати: Всі спортсмени були поділені на контрольну (n=15) та експериментальну (n=15) групи. Особливістю проведення навчально-тренувального процесу в експериментальній групі було застосування спеціальних вправ з фітболами, спрямованих на розвиток рівноваги у дзюдоїстів. Експерти оцінювали вірність виконання таких показників рівноваги: робота та положення рук, ніг та тулубу. Розглядаючи результати методу експертних оцінок у дзюдоїстів експериментальної групи на початку і наприкінці дослідження, можна сказати про те, що середній бал за показниками значно зріс і приріст мав достовірний характер (<0,05). При виконанні тесту проби Ромберга у експериментальної групи була значна перевага над контрольною групою, вони мали статистично достовірний характер (t=11,3; p>0,05) в той час як у контрольній групі приріст склав (t=3,75; p>0,05). Аналіз показав, що показники спортсменів контрольної групи мають позитивну динаміку але не настільки виражену як у спортсменів експериментальної групи і відповідно статистично достовірні зміни в лише в утриманні балансу за допомогою рук. Очевидно, що група, яка використовувала представлені вправи на балансування з фітболом для вивчення рівноваги має достовірно кращі результати. Висновки. На основі отриманих на початку і кінці педагогічного експерименту даних спортсменів можна відзначити, що у кожного дзюдоїста контрольної та експериментальної групи відбулося зростання рівня показників, але у спортсменів експериментальної групи вони носять статистично достовірний характер. Найкращий результат приросту у спортсменів експериментальної групи склав у виконанні тесту гімнастичної вправи «Ластівка» (t=18,39; p<0,05) та проби Ромберга (t=11,3; p<0,05).

Біографії авторів

Маргарита Чоботько, Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

старший викладач

Ігор Чоботько, Класичний приватний університет

магістр інституту здоров’я, спорту та туризму

Наталя Бойченко , Харківська державна академія фізичної культури

к.фіз.вих., доцент

Посилання

Бойченко, Н. В. (2007). Пути повышения эффективности тренировочного процесса в восточных единоборствах. Физическое воспитание студентов творческих специальностей, 2, 148-150.

Бойченко, Н. В., & Чоботько, М. А. (2019). Оптимізація навчання техніки дзюдо за допомогою вправ з фітболом. Єдиноборства, № 3 (13), 13-20.

Болдырева, В. Б., Головков, А. А., & Татаринцев, А. Н. (2013). Развитие координационных способностейюношей 13–14 лет, занимающихся дзюдо. Вестник тамбовского университета. Серия: гуманитарные науки, (7 (123)), 207-210.

Васильков, А. А. (2008). Теория и методика спорта. Феникс, Ростов н/Д.

Григорьева, Е. Л., & Седов, И. А. (2017). Методика воспитания координационных способностей в спортивно-оздоровительных группах отделения дзюдо. Успехи современной науки и образования, 2(4), 203-205.

Козырева, Д. А., Бицадзе, Н. Г., & Варфоломеева, З. С. (2017). Оценка функционального состояния центральной нервной системы и координационных способностей дзюдоистов на начальном этапе спортивного отбора. Международный научно-исследовательский журнал, (08 (62) Часть 1), 77-80.

Никитин, С. Н. (2005). Особенности управления двигательными действиями в спортивной борьбе. Вестник Балтийской педагогической академии, Вып. 62, 61-67.

Расулев, И. А., & Горелик, В. В. (2016). Развитие координационных способностей у детей 10-15 лет с ослабленным соматическим здоровьем средствами єдиноборств. Магистерская диссертация. Тольятти.

Тропин, Ю. Н., & Бойченко, Н. В. (2017). Содержание различных сторон подготовки борцов. Единоборства, 79-83.

Филиппов, М. В. (2013). Особенности координационной подготовки юных дзюдоистов. Международный научно-исследовательский журнал, (6-3 (13)), 51.

Чоботько, М. А. (2018). Особенности методики обучения дзюдоистов-новичков. Проблемы и перспективы развития спортивных игр и единоборств в высших учебных заведениях, 75-79.

Чоботько, М. А., Чертов, І. І., Бойченко, Н. В., Зантарая, Г. М., & Чоботько, І. І. (2019). Застосування вправ з футболом при навчанні техніці кидків в дзюдо. Єдиноборства, № 4 (14), 127-137.

Zhumakulov, Z. P. (2017). Education Technology of Primary Training Sport Wrestling. Eastern European Scientific Journal, 5, 29-35.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-22

Номер

Розділ

Статті