Аналіз методики підготовки 13-разового чемпіона світу армрестлінгу

Автор(и)

  • Дмитро Безкоровайний Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова, Україна https://orcid.org/0000-0001-9719-6131
  • Ірина Звягінцева Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова, Україна https://orcid.org/0000-0002-1052-4858
  • Ігор Мазуренко Харківська державна академія фізичної культури, Україна https://orcid.org/0000-0003-2827-7258

DOI:

https://doi.org/10.15391/ed.2019-4.02

Ключові слова:

армрестлінг, тренувальна програма, макроцикл, змагання

Анотація

Мета: аналіз і узагальнення методичних підходів підведення армспортсменів до головних стартів сезону – чемпіонатів Європи та світу. Матеріал і методи: теоретичний аналіз й узагальнення даних науково-методичної літератури та методики тренувального процесу багаторазового чемпіона Європи та світу в річному макроциклі підготовки до основних змагань, педагогічний експеримент (кистьова динамометрія, тензодинамометрія). Матеріал: в процесі дослідження проаналізовано плани і програми підготовки багаторазового чемпіона світу 2014-2015 річного макроциклу до основних змагань з армрестлінгу, проведені заміри сили і статичної витривалості рук. Результати: в результаті аналізу програми підготовки визначено, що вона складалася з трьох основних етапів: втягує, базового і контрольно-підготовчого; кожен етап включав в себе спеціалізовані вправи статичного і динамічного спрямованості для розвитку показників сили і статичної витривалості груп м'язів, які безпосередньо беруть участь при проведенні поєдинку в армрестлінгу. Виконання тестових нормативів виконувалося на початковому і на фінальному етапах спеціалізованої підготовки, але не пізніше, ніж за 2 тижні до початку змагань, нормативи включали в себе як статичні, так і динамічні зусилля, виконувалися у вільній вазі, а так само з використанням приладу ARM1 (розробник І. Мазуренко), який дозволяє виробляти тестування сили і статичної витривалості безпосередньо на спеціалізованому столі. Показники сили і статичної витривалості в основних змагальних рухах зросли перед головними змаганнями сезону - чемпіонатом світу, причому лівою рукою це зростання було більш вираженим, що дозволило зайняти більш високі місця на лівій руці. Так зміни на лівій руці були від 10,2 % до 15,2 %, а на правій - від 4,9 % до 15,2 %. Висновки: використана програма підготовки дозволила стати чемпіоном Європи і срібним призером чемпіонату світу на лівій руці, причому силові показники саме лівої руки зросли значніше ніж правою, що підтверджує її ефективність.

Біографії авторів

Дмитро Безкоровайний, Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова

к.фіз.вих., доцент, завідувач кафедри фізичного виховання і спорту

Ірина Звягінцева, Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова

старший викладач

Ігор Мазуренко, Харківська державна академія фізичної культури

аспірант

Посилання

Безкоровайний, Д. О. (2008). «Розвиток сили згиначів передпліччя та згиначів кисті у школярів 8–17 років, які займаються армспортом». Слобожанський науково-спортивний вісник, 4, 9–12.

Безкоровайний, Д. О. (2010). Навчання техніці боротьби на руках : практичні рекомендації для занять армспортом. ХНАМГ, Харків.

Безкоровайний, Д. О. (2013). «Базова система тренування та система безпосередньої підготовки до змагань в армспорті». Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту : зб. наук. праць за ред. проф. С. Єрмакова, 1, 13–16.

Безкоровайний, Д. О. (2013) Оптимізація розвитку сили та статичної витривалості у 8–17-річних юнаків в армспорті (монографія). ХНУМГ, Харків.

Бельский, И. В. (2003). Системы эффективной тренировки: армрестлинг, бодибилдинг, бенчпресс, пауэрлифтинг. Вида-Н, Минск.

Водлозеров, В. Е., & Ефименко, А. М. (2003). «Исследование эффективности системы тренажеров локально направленного действия для тренировки рук». Матеріали VI Міжнародної науково-практичної конференції «Наука і освіта 2003», (30), 51-52.

Галашко, А. И., & Галашко, Н. И. (2008). «Сравнительная оценка антропометрического развития спортсменов силовых видов спорта». Теорія та методика фізичного виховання, (4), 13-17.

Живора, П. В., & Рахманов, А. И. (2001). Армспорт: учеб. пособие для студ. высших пед. учебных заведений. Изд. центр «Академия», Москва.

Звягінцева, І. М. (2009). Силова та фізична підготовка. Армспорт : методичні вказівки. ХНАМГ, Харків.

Камаєв, О. І., & Безкоровайний, Д. О. (2013). «Влив експериментальної програми тренування з армспорту на силові показники основних м'язових груп 16-17-річних рукоборців» Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту : зб. наук. праць за ред. С. С. Єрмакова, (1), 34-37.

Камаев, О. И. (2000). Теоретические и методические основы оптимизации системы многолетней подготовки юных лыжников-гонщиков. (Автореф.дисс. д-ра наук по физ. восп). Харьков, Украина.

Клочко, В. М. & Безкоровайний, Д. О. (2005). Спортивні єдиноборства. Армспорт. Техніка, тактика і методика навчання : конспект лекцій для вивчення модулю «Фізичне виховання». ХНАМГ, Харків.

Комаревич, О. Є., Безкоровайний, Д. О., Красов, В. П. & Звягінцева, І. М. (2018). Організація суддівства змагань з армспорту : навчальний посібник. НУВГП, Рівне.

Подрігало, Л. В., Галашко, О. І., Галашко, М. І., & Городиський, М. І. (2008). «Біомеханічні особливості армспорту». Слобожанський науково-спортивний вісник, (4), 167-174.

Платонов, В. Н. (2015). Система подготовки спортсменов в олимпийском спорте. Общая теория и ее практические приложения: учебник. Олимпийская л-ра, Киев.

Усанов, Е. И., & Чуглина, Л. В. (2010). Армрестлинг – борьба на руках : учеб. пособие. РУДН, Москва.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-24

Номер

Розділ

Статті