Особливості креативних здібностей спортсменів-єдиноборців та ліжників-гонщиків різної кваліфікації

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15391/ed.2019-4.06

Ключові слова:

креативність, єдиноборствують, лижники-гонщики, висококваліфіковані спортсмени, компоненти креативності

Анотація

Мета: визначити особливості креативних здібностей спортсменів, які займаються спортивними єдиноборствами і лижників-гонщиків різної кваліфікації. Матеріал і методи. У дослідженні взяло участь 48 спортсменів. У тому числі 26 спортсменів тих, що тренуються в спортивних єдиноборствах - дзюдо, самбо, вільна і греко-римська боротьба, джиу-джитсу, карате. З них 8 спортсменів рівня майстра спорту, 5 - кандидатів в майстри спорту і 13 спортсменів першого розряду. З 22 спортсменів лижників-гонщиків в дослідженні взяло участь 11 спортсменів першого розряду, 5 майстрів спорту, 6-кандидатов в  майстри спорту. Вік спортсменів склав від 18 до 23 років. Тренувальний стаж від 3 до 9 років. У роботі використані наступні методи дослідження: аналіз і узагальнення науково-методичної інформації, анкетування, педагогічне спостереження, тестування, педагогічний експеримент, математична статистика. Результати. В результаті аналізу проведених досліджень виявлено,  що спортсмени високої спортивної кваліфікації мають достовірно високі показники по компонентах і рівні компетентності в порівнянні із спортсменами нижчої кваліфікації. Аналіз окремих показників креативності виявив ряд достовірних відмінностей як між цими спеціалізаціями, так і по кваліфікаційних рівнях (р<0,001-0,5). Висновки. Порівняльний аналіз рівня окремих компонентів креативності спортсменів показав, що у спортсменів високої кваліфікації підвищений рівень креативності проявляються в таких компонентах як творче мислення, оригінальність, уяву і, як наслідок, більш високий рівень загальної креативності. Відомості про рівень креативності особи, отримані за допомогою програми, що тестує можуть бути використані при відборі спортсменів з метою комплектування команди. Дані про рівень креативності рекомендуються до використання для оптимізації  учбово-тренувального процесу, що передбачає підготовку не виконавця техніко-тактичних дій, а творчого рішення рухових завдань.

Біографії авторів

Олег Камаєв, Харківська державна академія фізичної культури

доктор наук з фізичного виховання та спорту, професор

Тетяна Сидорова, Харківська державна академія фізичної культури

к. фіз. вих., доцент

Сергій Котляр, Харківська державна академія фізичної культури

к. фіз. вих., доцент

Посилання

Алексєєв, А. Ф., Ананченко, К. В., & Бойченко, Н. В. (2014). Теорія та методика викладання дзюдо та самбо: навч. посіб. для студенів 3 курсу (за кредитно-модульною системою). ХДАФК, Xарків.

Ажиппо О. Ю. (2001). Орієнтація тренувального процесу кваліфікованих лижників-гонщиків з урахуванням особово-типологічних особливостей фізичної підготовленості. (Автореф. дис... канд. наук с фіз. вих. и спорта). Львів, Україна.

Басенко О. В. (2010). Креативність особистості спортсмена та її вплив на спортивний результат в автомобільному спорті (картинг). (Автореф. дис... канд. наук с фіз. вих. и спорта). Харків, Україна.

Деркач A. A. (2000). Акмеология: личностное и профессиональное развитие человека. Москва.

Ермакова Е. С. (2010). «Изучение диалектических структур мышления в психологии». Вестн. ЛГУ им. А.С. Пушкина: науч. журн., № 2, Т. 5, 14–25.

Калошина И. П. (2012). Психология творческой деятельности. 3-е изд., доп. ЮНИТИ-ДАНА, Москва.

Конюх А. П. & Маликов Н. В. (2003). «Изучение физической подготовленности студенток высших учебных заведений в динамике года». Педагогика, психологія та медико-біологічні проблеми фізичної культури і спорту, №7, 64 – 71.

Сергієнко В. М. (2004). «Рівень фізичної підготовленості студентів факультету фізичної культури». Науковий вісник Волининського держ.ун-ту ім. Лесі Українки, №4, 199-202.

Сидорова Т. В. & Котляр С. М. (2012). «Управління та контроль спеціальної підготовки лижників-гонщиків на етапах річного макроциклу». Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту, № 1, 109-118.

Сидорова Т. В. & Котляр С. М. (2017). «Особливості фізичної підготовленості студентів різних спортивних спеціалізацій». Збірник наукових праць Харківської державної академії фізичної культури. Удосконалення тренувального процесу в зимових видах спорту (в тому числі і спортсменів з обмеженими можливостями), 40-49.

Хьелл Л. & Зиглер Д. (2007). Теория личности. Спб, Питер.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-24

Номер

Розділ

Статті