Підвищення якості організації та проведення тренувального процесу з одноборцями-новачками завдяки використанню спеціалізованої комп'ютерної програми для мобільних пристроїв

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15391/ed.2019-3.07

Ключові слова:

тренер, контроль, облік, тренувальні заняття, оцінка, розклад, комп'ютерна програма, одноборства

Анотація

Мета: розробити комп'ютерну програму для тренерів, яка дозволить підвищити якість організації та проведення тренувального процесу з одноборцями-новачками. Матеріал та методи: На підставі вивчення науково-методичної інформації та спілкування з провідними тренерами з одноборств було виявлено, що на цей час тренер потребує різноманітних комп'ютерних технологій для використання у своїй професійній діяльності. На ряду зі спеціалізованими комп’ютерними програмами, що здійснюють моніторинг величини навантаження, визначають параметри техніки виконуваних прийомів, здійснюють контроль за рівнем сенсомоторних реакцій, професійна діяльність тренера, також потребує комп’ютерних програм, які оперативно вирішують завдання контролю та обліку тренувального процесу, особливо у одноборців-новачків. Визначені основні питання, які потребують уваги, вирішення яких можливо завдяки використанню комп’ютерної програми: контроль відвідувань та успішності спортсменів-початківців; необхідність збереження особистих контактних даних спортсменів та їх батьків; необхідність збереження різноманітних текстових поміток; спілкування з батьками спортсменів-початківців; підвищення якості тренувальних занять з метою формування позитивної мотивації у спортсменів-початківців. У досліджені використовувалися наступні методи: теоретичний аналіз та узагальнення наукової та методичної літератури, опитування провідних тренерів з одноборств, метод комп'ютерного програмування. Результати: розроблено та апробовано спеціалізовану комп'ютерну програму для мобільних пристроїв, яка дозволяє оптимізувати професійну діяльність тренера з одноборств за наступними напрямками: контроль та облік, оцінка якості вивчення навчального матеріалу, формування звіту за обраний період, підвищення мотивації до занять одноборствами, спілкування з спортсменами та їх батьками. Висновки: На підставі аналізу спеціальної літератури підтверджена актуальність впровадження комп'ютерних технологій у професійну діяльність тренера, які дозволяють оперативно і якісно вирішувати різноманітні питання тренувального процесу. Розроблено та апробовано комп'ютерну програму «Журнал тренера», яка дозволяє оптимізувати професійну діяльність тренера з одноборств.

Біографії авторів

В’ячеслав Романенко, Харківська державна академія фізичної культури

кандидат наук з фізичного виховання і спорту, доцент кафедри єдиноборств

Андрій Вовк, Харківський національній університет імені В. Н. Каразіна

викладач кафедри фізичного виховання та спорту

Посилання

Алексеев, А. Ф. (2010). «Моделирование тренировочных заданий в единоборствах». Физическое воспитание студентов: Научный журнал, 3-7.

Ахметов, Р. Ф., & Кутек, Т. Б. (2011). «Сучасні тенденції використання інформаційних технологій у технічній підготовці спортсменів». Вісник Черніг. держ. пед. ун-ту, No 86, 15–18.

Ашанін, В. С., Єгорова, О. В., & Філенко, Л. В. (2018). Інформаційно-комунікаційні системи у фізичному виховані та спорті. Серія: Інформатика та інформаційні технології у фізичному виховані та спорті. [Навчальний посібник]. ХДАФК, Харків.

Ашанин, В. С., & Романенко, В. В. (2015). «Использование компьютерных технологий для оценки сенсомоторных реакций в единоборствах». Слобожанський науково-спортивний вiсник,15-18.

Гавердовский, Ю. К. (2007). Обучение спортивным движениям. Биомеханика. Методология. Дидактика, Київ.

Ладика, П., & Бучок, В. (2013). «Сучасні комп'ютерні технології у фізичному вихованні і спорті». Актуальні аспекти фізичного виховання, спорту і здоров'я людини / ТНПУ ім. В. Гнатюка,. 128– 134.

Романенко, В. В., & Веретельникова, Н. А. (2019). «Оценка биомеханических характеристик в ударных видах единоборств с помощью мобильного компьютерного приложения». Единоборства № 2(12), 48-57.

Романенко, В. В. (2008). «Биомеханический анализ основных технических приёмов выполняемых ногами в таэквон-до». Физическое воспитание студентов №1, 44-50.

Ровный, А. С., Романенко, В. В., & Пятисоцкая, С. С. (2016). «Методика конроля и анализа изменений частоты сердечных сокращений единоборств под воздействием физических нагрузок с использованием компьютерного приложения». Слобожанский науково-спортивний сбірник, №6(56), 95-99.

Саламаха, О. Є. (2010). «Використання освітніх інтернет-ресурсів у процесі фізичного виховання студентів, що займаються таеквондо». Педагогика, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту, Харківське обласне відділення національного Олімпійського комітету України; Харківська державна академія дизайну і мистецтв, No 2, 131–133.

Iermakov, S., Podrigalo, L., Romanenko, V., Tropin, Y., Boychenko, N. & Rovnaya, O. (2016). «Psycho-physiological features of sportsmen in impact and throwing martial arts». Journalof Physical Education and Sport, Vol. 16(2), 433-441.

Zatsiorsky, Vladimir (2000). «Biomechanics in Sport: Performance Enhancement and Injury Prevention». IOC Medical Commission ; International Federation of Sports Medicine, 667.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-14

Номер

Розділ

Статті