Селекція ячменю ярого на пивоварну якість
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2010.70226Ключові слова:
Ячмінь ярий, сорт, лінія, пивоварна якість, господарська цінність, урожайність, стійкість до вилягання, комплексна стійкість, групова стійкість проти збудників хворобАнотація
В Інституті рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН досліджено 25 зразків ячменю ярого, серед яких – 9 пивоварних сортів, занесених до Державного реєстру, 3 сорти, які проходять державне сортовипробування та 10 перспективних ліній. Дослідження проведено з метою визначення господарської цінності сортів та ліній як сировини для пивоваріння, їх селекційної цінності як джерел високої урожайності, якості, стійкості до несприятливих умов вирощування та проти ураження збудниками хвороб і пошкодження шкідниками. Виділено сорти Парнас, Виклик, Звершення, Етикет, Лад як найбільш цінні для пивоваріння за високою врожайністю і якістю зерна, сорт Парнас як джерело комплексної стійкості проти ураження збудником кам’яної сажки та внутрішньостеблових шкідників, сорти Модерн, Стожар та лінію 02-224/99-2 як джерела групової стійкості проти ураження збудниками сажкових хвороб##submission.downloads##
Опубліковано
2016-06-01
Номер
Розділ
МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 М. Р. Козаченко, Н. І. Васько, О. Г. Наумов, О. Є. Важеніна, Т. Ю. Маркова, О. О. Садовой, О. В. Анциферова
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.