Селекція ячменю ярого на пивоварну якість

Автор(и)

  • М. Р. Козаченко Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Україна https://orcid.org/0000-0002-7679-4252
  • Н. І. Васько Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Україна
  • О. Г. Наумов Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Україна https://orcid.org/0000-0002-0305-9388
  • О. Є. Важеніна Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Україна
  • Т. Ю. Маркова Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Україна https://orcid.org/0000-0002-8455-8858
  • О. О. Садовой Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Україна
  • О. В. Анциферова Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Україна https://orcid.org/0000-0003-3421-3082

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2010.70226

Ключові слова:

Ячмінь ярий, сорт, лінія, пивоварна якість, господарська цінність, урожайність, стійкість до вилягання, комплексна стійкість, групова стійкість проти збудників хвороб

Анотація

В Інституті рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН досліджено 25 зразків ячменю ярого, серед яких – 9 пивоварних сортів, занесених до Державного реєстру, 3 сорти, які проходять державне сортовипробування та 10 перспективних ліній. Дослідження проведено з метою визначення господарської цінності сортів та ліній як сировини для пивоваріння, їх селекційної цінності як джерел високої урожайності, якості, стійкості до несприятливих умов вирощування та проти ураження збудниками хвороб і пошкодження шкідниками. Виділено сорти Парнас, Виклик, Звершення, Етикет, Лад як найбільш цінні для пивоваріння за високою врожайністю і якістю зерна, сорт Парнас як джерело комплексної стійкості проти ураження збудником кам’яної сажки та внутрішньостеблових шкідників, сорти Модерн, Стожар та лінію 02-224/99-2 як джерела групової стійкості проти ураження збудниками сажкових хвороб

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-06-01

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ