Вміст цукрів в зерні цукрової кукурудзи при гібридизації джерел різних ендоспермових мутацій

Authors

  • О. Є. Клімова Cинельникiвська селекційно – дослідна станція Інституту сільського господарства степової зони НААН, Ukraine
  • С. М. Тимчук Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр'єва НААН, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2012.59758

Keywords:

Цукрова кукурудза, ендоспермові мутанти, гібриди, вміст цукрів в зерні

Abstract

The possibility of utilization of the hybrids between inbreds – carriers of mutation su1 and inbreds – carriers of mutations wx, su2 and sh2 for the expanding of useful genetic diversity of sweet corn on the seed‘ carbohydrate composition were studied. It have been established that the hybrids between inbreds – carriers of mutation su1 and inbreds – carriers of mutations su2 and sh2 were notable as having more high content of disaccharides, sucrose and total sugars in comparison with the inbreds – carriers of mutation su1

Published

2016-02-12

Issue

Section

PHYSIOLOGICAL, GENETICAL AND BIOCHEMICAL STUDIES