Лабораторна схожість та енергія проростання зерна пшениці спельти залежно від удобрення і тривалості зберігання

Автор(и)

  • V. V. Liubych Уманський національний університет садівництва, Україна
  • V. V. Zhelezna Уманський національний університет садівництва, Україна
  • K. V. Kostetska Уманський національний університет садівництва, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2021.237135

Ключові слова:

пшениця спельта, схожість, енергія проростання, удобрення, зберігання

Анотація

Пшениця спельта є перспективною культурою для переробки, оскільки цінні мікронутрієнти рівномірно розподілені в зернівці, тоді як у сучасних сортів пшениці м’якої вони знаходяться в оболонці, алейроновому шарі та зародку. Білок її відрізняється вищим вмістом гліадину та нижчим глютеніну, що робить клейковину слабкою, проте вона краще засвоюється організмом людини.

Мета і задачі дослідження: оцінити схожість та енергію проростання зерна пшениці спельти залежно від виду, доз і строків застосування азотних добрив і тривалості зберігання.

Матеріали і методи. Дослідження проводили у лабораторії «Оцінки якості зерна та зернопродуктів» кафедри технології зберігання і переробки зерна Уманського національного університету садівництва. Вивчали сорт пшениці спельти озимої Європа, ориманий гібридизацією Triticum aestivum L. / Triticum spelta L. Для удобрення використовували аміачну селітру, сульфат амонію, суперфосфат гранульований, калій хлористий.

Обговорення результатів. У результаті дослідження встановлено, що до зберігання енергія проростання зерна становила 87–90 % залежно від варіанту удобрення. Застосування азотних добрив істотно підвищувало цей показник порівняно з ділянками без добрив. При зберіганні впродовж 30 і 90 діб енергія проростання була найбільшою і становила 98–99 %. При подальшому зберіганні цей показник істотно зменшувався. Найменшим був за внесення P60K60 і становив 95 % при зберіганні впродовж 180 діб, 92 – 270 діб, 87 % – 360 діб.

До зберігання і впродовж зберігання зерна пшениці спельти впродовж 30 й 90 діб цей показник становив 99 % і не змінювався залежно від удобрення. Найменшими показниками лабораторної схожості характеризувалось зберігання зерна впродовж року 81–84 % залежно від удобрення. Найбільшим цей показник був за внесення P60 + N120 і становив 84 %, а найменшим у варіанті без добрив та за внесення N60 S70 + N60.

Висновки. Встановлено, що енергія проростання пшениці спельти найвища за зберігання впродовж 30–180 діб (96–99 %). Найбільше на цей показник впливає застосування азотних добрив. Після 360 діб зберігання зерна енергія проростання знижується до 87–91 % залежно від виду і строків застосування азотних добрив. Лабораторна схожість зерна пшениці спельти на рівні 97–99 % зберігається від збирання врожаю до його зберігання впродовж 180 діб. За умови зберігання зерна пшениці спельти у герметичних умовах без контролювання температури цей показник знижується до 81–84 % залежно від удобрення після зберігання впродовж 360 діб

Посилання

Ryabovol LO, Kiselyova MI, Lyubich VV, Polyanetska IO, Ryabovol YaS. Formation of yield and protein content in grain of spelled-like hybrids F3–5 obtained by hybridization of Triticum aestivum L. / Triticum spelta L. Sel. Nasinn. 2017; 111: 107–114. DOI:

Osokina NM, Lyubich VV, Voziyan VV, Petrenko VV. Flour-grinding indicators of spelled grain quality depending on the variety. Bulletin of ZhNAEU. 2015; 2(50)-1: 296–305.

Hospodarenko HM, Liubych VV, Novikov VV, Zheliezna VV. Protein-proteinase complex of grain of spelled wheat varieties depending on fertilizer. Zbirnyk naukovykh prats Umanskogo NUS. 2018; 1: 8–22. DOI 10.31395 / 2415-8240-2019-94-1-8–16.

Kyrpa MYa, Skotar SO, Bazilieva YuS, Lupitko OI. Sowing qualities of seeds of grain crops and methods of their determination. Sel. Nasinn. 2016: 110: 171–179. DOI:

Strona IG. General seed production of field crops. Moscow: Kolos, 1966. 464 p.

Makrushyn MM, Makrushyna YeM. Seed production (methodology, theory, practice). Simferopol: VD ARIAL, 2012. 536 p

Shemavnov VI, Kovalevska NI, Moroz VV. Seed production of field crops. Dnipropetrovsk. 2004. 230 p.

Avdeeva VN. Influence of ozone on germination and germinating energy of winter wheat seeds. Proc. of the 17th International Scientific Conference Engineering for Rural Development Engineering for Rural Development, series 17. 2018. P. 543–546.

Seed production and seed science of field crops. In: MM Havryliuk, editor. Kharkiv, 2007. 214 p.

Kyrpa MYa. Grain storage - the state and prospects of development in connection with the increase in grain production in Ukraine. Buleten Instytutu silskogo hospodarstva. 2011; 1: 9–14.

Zakladnoi HA. Grain: not only to produce, but also to save. Zakhyst I karantyn roslyn. 2015; 10: 37–40.

Yashchuk NN. Grain losses: causes, consequences and ways to prevent. Propozytsiia. 2011: 7: 60–62.

Khodanytskyi V, Khodanytskaia O. Polba and spelled: new prospects for cultivation. Propozytsiia. 2017; 3: 84–88.

Nenaidenko HN, Ylyn LY. Fertilizer and grain quality. In: Modern technologies of grain storage in farms. Voronezh: Voronezh GAU, 2014. 135 p.

Hospodarenko HN, Tkachenko IYu. Formation of productivity of spelled wheat depending on fertilizer on chernozem podzolic heavy loam. Pochvovedenie I agrokhimiia. 2014; 1(52): 226–235.

Hospodarenko HM, Liubych VV, Polianetska IO, Voziian VV. Baking properties of spelled grain depending on fertilizer. Visnyk Umanskogo NUS. 2015: 1: 11–15.

International Seed Testing Assosiation (ISTA). International Rules for Seed Testing, Edition 2011 / ISTA – Bassersdorf, Switzerland, 2011.

Lyubich VV, Voitovska VI, Klimovich NM, Tretyakova SO. Formation of sowing properties of sugar sorghum grain depending on the variety, duration of storage and processing by growth regulators. Visnyk Umanskogo NUS. 2020; 1: 30–37.

Podpryatov GI, Yashchuk NO. Change in sowing qualities of winter wheat grain of different varieties depending on its humidity during storage. Naukovi dopovidi NUBiP. 2011: 4.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-12

Номер

Розділ

РОСЛИННИЦТВО, НАСІННИЦТВО І НАСІННЄЗНАВСТВО