Дослідження системної води харчової сировини термодинамічними та молекулярно-кінетичними методами

Автор(и)

  • Микола Іванович Погожих Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-0835-4896
  • Андрій Олегович Пак Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, Україна https://orcid.org/0000-0003-3140-3657
  • Микола Анатолійович Чеканов Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, Україна https://orcid.org/0000-0003-1131-3195
  • Єгор Олексійович Іштван Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, Україна https://orcid.org/0000-0003-0377-4725
  • Ігор Миколайович Павлюк Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, Україна https://orcid.org/0000-0003-0879-7555

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.27790

Ключові слова:

системна вода, харчова сировина, термодинамічні та молекулярно-кінетичні методи, мольна концентрація

Анотація

Введено поняття «системна вода» та обґрунтовано доцільність розрахунку мольних концентрацій для складових харчової системи. Описано оригінальні термодинамічні та молекулярно-кінетичні методики дослідження системної води харчової сировини та продуктів. Наведено основні результати про стан та структуру системної води харчової сировини та продуктів, отримані за стандартними та оригінальними методиками.

Біографії авторів

Микола Іванович Погожих, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, завідуючий кафедри

Кафедра енергетики та фізики

Андрій Олегович Пак, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра енергетики та фізики

Микола Анатолійович Чеканов, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра енергетики та фізики

Єгор Олексійович Іштван, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна

Асистент

Кафедра енергетики та фізики

Ігор Миколайович Павлюк, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна

Асистент

Кафедра енергетики та фізики

Посилання

  1. Dakuort, R. B. (1980). Voda v pischevyh produktah. Pischevaya promishlennost, 376.
  2. Rockland, L. B., Beuchat, L. R. (1987). Water Activity: Theory and Applications to Food. Food Technol., 1241–1251.
  3. Fennema, O. R. (1985). Food Chemistry (2nd ed.). New York, Marcell Dekker Inc., 465.
  4. Dolinsek, J., Vilfan, M., Zumer, S. (2006). Novel NMR and EPR Techniques, in Lecture Notes in Physics. Springer Verlag., 441. http://dx.doi.org/10.1007/b11540830
  5. Lund, A., Shiotan, M. (2013). EPR of Free Radicals in Solids I: Trends in Methods and Applications. Progress in Theoretical Chemistry and Physics, 24, 414.
  6. Free and Bound water (2010). Available at: http://www.foodscience-avenue.com/2010/04/free-and-bound-water.html (Last accessed: 09.04.2010).
  7. Levy, Y., Onuchic, J. (2004). Water and proteins : a love-hate relationship. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 101 (10), 3325–3326. http://dx.doi.org/10.1073/pnas.0400157101
  8. Bender, C. J., Berliner, L. J. (2007). Computational and Instrumental Methods in EPR, in Biological Magnetic Resonance. Springer Verlag, 387. http://dx.doi.org/10.1007/978-0-387-38880-9
  9. Water Activity (2013). Available at: http://www.wateractivity.org/free-vs-bound-water (Last accessed: 04.06.2013).
  10. Is there “Bound Water” in Foods? (2013). Available at: http://www.aqualab.com/education/is-there-bound-water-in-foods (Last accessed: 12.08.2013).
  11. Pogozhikh, N. I., Tsurkan, N. M., Pak, A. O. (2005). Harakteristiki priladu dlya viznachennya vilnoi ta zvyazanoi vologi nizkotemperaturnim kalorimetrichnim metodom. Obladnannya ta tehnologiyi harcovih tehnologiy, 13, 177–185.
  12. Pogozhikh, N. I., Romodanov,I.S., Pak, A. V., Pak, A. O. (2014). Patent 87562 UA. Sposib doslidzhennya dinamichnoi povedinki vology v kapilarno-poristih koloidnih materialah metodom EPR spinovih mitok., 4.
  13. Toryanik, O. I., Dyakov, O. G., Chekanov, M. A. (2014). Patent 87368 UA, 4. Sposib vyznachennya koeficienta samodifuziyi molekul vody u harchovyh produktah metodom YMR z vikoristannyam etalonnogo zrazka, 4.
  14. Pogozhikh, N. I., Romodanov, I. S., Pak, A.V., Pak, A. O. (2012). The research of system moisture of starch in cereals by EPR method. . Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5/6(59), 62–66. Available at: http://journals.uran.ua/eejet/article/view/4594/4255

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-10-17

Як цитувати

Погожих, М. І., Пак, А. О., Чеканов, М. А., Іштван, Є. О., & Павлюк, І. М. (2014). Дослідження системної води харчової сировини термодинамічними та молекулярно-кінетичними методами. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(11(71), 42–46. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.27790

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв