Дослідження системної води харчової сировини термодинамічними та молекулярно-кінетичними методами
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.27790Ключові слова:
системна вода, харчова сировина, термодинамічні та молекулярно-кінетичні методи, мольна концентраціяАнотація
Введено поняття «системна вода» та обґрунтовано доцільність розрахунку мольних концентрацій для складових харчової системи. Описано оригінальні термодинамічні та молекулярно-кінетичні методики дослідження системної води харчової сировини та продуктів. Наведено основні результати про стан та структуру системної води харчової сировини та продуктів, отримані за стандартними та оригінальними методиками.
Посилання
- Dakuort, R. B. (1980). Voda v pischevyh produktah. Pischevaya promishlennost, 376.
- Rockland, L. B., Beuchat, L. R. (1987). Water Activity: Theory and Applications to Food. Food Technol., 1241–1251.
- Fennema, O. R. (1985). Food Chemistry (2nd ed.). New York, Marcell Dekker Inc., 465.
- Dolinsek, J., Vilfan, M., Zumer, S. (2006). Novel NMR and EPR Techniques, in Lecture Notes in Physics. Springer Verlag., 441. http://dx.doi.org/10.1007/b11540830
- Lund, A., Shiotan, M. (2013). EPR of Free Radicals in Solids I: Trends in Methods and Applications. Progress in Theoretical Chemistry and Physics, 24, 414.
- Free and Bound water (2010). Available at: http://www.foodscience-avenue.com/2010/04/free-and-bound-water.html (Last accessed: 09.04.2010).
- Levy, Y., Onuchic, J. (2004). Water and proteins : a love-hate relationship. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 101 (10), 3325–3326. http://dx.doi.org/10.1073/pnas.0400157101
- Bender, C. J., Berliner, L. J. (2007). Computational and Instrumental Methods in EPR, in Biological Magnetic Resonance. Springer Verlag, 387. http://dx.doi.org/10.1007/978-0-387-38880-9
- Water Activity (2013). Available at: http://www.wateractivity.org/free-vs-bound-water (Last accessed: 04.06.2013).
- Is there “Bound Water” in Foods? (2013). Available at: http://www.aqualab.com/education/is-there-bound-water-in-foods (Last accessed: 12.08.2013).
- Pogozhikh, N. I., Tsurkan, N. M., Pak, A. O. (2005). Harakteristiki priladu dlya viznachennya vilnoi ta zvyazanoi vologi nizkotemperaturnim kalorimetrichnim metodom. Obladnannya ta tehnologiyi harcovih tehnologiy, 13, 177–185.
- Pogozhikh, N. I., Romodanov,I.S., Pak, A. V., Pak, A. O. (2014). Patent 87562 UA. Sposib doslidzhennya dinamichnoi povedinki vology v kapilarno-poristih koloidnih materialah metodom EPR spinovih mitok., 4.
- Toryanik, O. I., Dyakov, O. G., Chekanov, M. A. (2014). Patent 87368 UA, 4. Sposib vyznachennya koeficienta samodifuziyi molekul vody u harchovyh produktah metodom YMR z vikoristannyam etalonnogo zrazka, 4.
- Pogozhikh, N. I., Romodanov, I. S., Pak, A.V., Pak, A. O. (2012). The research of system moisture of starch in cereals by EPR method. . Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5/6(59), 62–66. Available at: http://journals.uran.ua/eejet/article/view/4594/4255
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Микола Іванович Погожих, Андрій Олегович Пак, Микола Анатолійович Чеканов, Єгор Олексійович Іштван, Ігор Миколайович Павлюк
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.