Досвід поводження з відходами в харчових технологіях
DOI:
https://doi.org/10.31498/2225-6733.34.2017.105953Ключові слова:
відходи, сировина, ентропія, графопобудова модель, нерівноважна система, біфуркаціяАнотація
У статті запропоновано методологічний підхід до дослідження механізму утворення відходів в харчовій промисловості із застосуванням графопобудових моделей. Розглянуто причини процесу відходоутворення на прикладах виноробства і сироваріння, вивчені кількісні й якісні закономірності, що дозволяють використовувати їх в якості інструментарію для управління процесами відходів з метою мінімізації в джерелі утворенняПосилання
Список использованных источников (ГОСТ):
Разуваев Н.И. Комплексная переработка вторичных продуктов виноделия / Н.И. Разуваев. – Москва, 1975. – 168 с.
Волошин В.С. Природа отходообразования / В.С. Волошин. – Мариуполь : Рената, 2007. – 666 с.
Пригожин И.Р. От существующего к возникающему. Время и сложность в физических науках / И.Р. Пригожин; под ред. Ю.Л. Климонтовича. – М. : КомКнига, 2006. – 296 с.
Винная кислота Электронный ресурс. – (http://www.neboleem.net/vinnaja-kislota.php).
Винная кислота Электронный ресурс. – (http://vesvnorme.net/zdorovoe-pitanie/vinnaja-kislota.html).
А. с. 1010113 СССР, МПК С 12 G 1/02. Способ получения виннокислой извести из барды-отхода винодельческого производства / П.И. Параска, Д.М. Высочанский. – № 3265993/28-13; завл. 24.03.81; опубл. 07.04.83, Бюл. №13.
Коротаев А.Г. Использование барды в практике коньячного производства / А.Г. Коро-таев, Т.А. Начева // Виноградарство и виноделие. – 1980. – № 23. – С. 38-45.
References:
Rasuvaev N.I. Kompleksnaia pererabotka vtorichnykh produktov vinodeliia [Complex proc-essing of secondary winemaking products]. Moscow, 1975. 168 p.
Voloshin V.S. Priroda otkhodoobrazovaniia [Nature of wastes]. Mariupol, Renata Publ., 2007. 666 p. (Rus.)
Prigozhin I.R. Ot sushchestvuiushchego k voznikaiushchemu. Vremia i slozhnost' v fizicheskikh naukakh [From being to becoming. Time and complexity of physical sciences]. Moscow, KomKniga Publ., 2006. 296 p. (Rus.)
Vinnaja kislota – svojstva, poluchenie, primenenie [Tartaric acid – properties, production, application] Available at: http://www.neboleem.net/vinnaja-kislota.php (accessed 13 February 2017). (Rus.)
Vinnaja kislota – svojstva, primenenie [Tartaric acid – properties, application] Available at: http://vesvnorme.net/zdorovoe-pitanie/vinnaja-kislota.html (accessed 10 December 2016). (Rus.)
Paraska P.I., Vysochanskij D.M. Sposob poluchenija vinnokisloj izvesti iz bardy-othoda vinodel'cheskogo proizvodstva [Method for obtaining tartaric acid from the bard-waste of wine production]. Certificate of authorship USSR, no. 1010113, 1983. (Rus.)
Korotaev А.G., Nacheva T.A. Ispol'zovanie bardy v praktike kon'iachnogo proizvodstva [Use of bards in the practice of cognac production]. Vinogradarstvo i vinodelie – Viticulture and winemaking, 1980, no. 23, рp. 38-45. (Rus.)
##submission.downloads##
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Журнал "Вісник Приазовського державного технічного університету. Серія: Технічні науки" видається під ліцензією СС-BY (Ліцензія «Із зазначенням авторства»).
Дана ліцензія дозволяє поширювати, редагувати, поправляти і брати твір за основу для похідних навіть на комерційній основі із зазначенням авторства. Це найзручніша з усіх пропонованих ліцензій. Рекомендується для максимального поширення і використання неліцензійних матеріалів.
Автори, які публікуються в цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, яка дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи в цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди, які стосуються неексклюзивного поширення роботи в тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи в цьому журналі.