Перспективи використання плодів калини звичайної для отримання лікарських засобів різної спрямованості дії
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.14274514Ключові слова:
Ключові слова: плоди калини звичайної, аналіз ринку, рідкий і густий екстракти плодів калини, лікарські засоби, антиоксидантна діяАнотація
Не зважаючи на той факт, що ДФУ 2.4 містить монографію «Калини плоди», поширеність рослини в Україні та широкий різноплановий спектр фармакологічної активності, лікарського препарату з цієї сировини поки ще не створено. Мета роботи - провести аналіз вітчизняного фармацевтичного ринку сировини – плодів калини звичайної, продукції на її основі та запропонувати декілька оригінальних субстанцій з цього виду сировини. На вітчизняному ринку присутні власне сировина плоди калини 42 вітчизняних виробників, продукція харчової (20 продуктів), косметичної промисловості (11 продуктів) та 31 дієтична добавка, з яких 87 % вітчизняного виробництва. Нами було розроблено та стандартизовано субстанції на основі калини звичайної плодів у вигляді рідкого та густого екстракту, які знаходяться на стадії доклінічного дослідження. З рідкого екстракту розроблено технологію отримання таблеток «Viburnikor» кардіопротекторної дії. Значний вміст органічних, зокрема, фенолкарбонових кислот та антоціанових агліконів в густому екстракті зумовлює антимікробну та антиоксидантну дію, що в подальшому передбачає створення гелів та спреїв для лікування запальних процесів ротової порожнини та шкіри. Висновки: Зважаючи на аспекти біологічної дії плодів калини, широту їх продажу в Україні, асортимент дієтичних добавок на їх основі на вітчизняному фармацевтичному, створення лікарських засобів антимікробної, протизапальної, антиоксидантної, мембраностабілізувальної дії на основі оригінальних рідкого та густого екстракту з плодів калини звичайної є перспективним як і є актуальним впровадження у промислове виробництво таблеток з рідким екстрактом «Viburnikor» кардіопротекорної дії.
Посилання
Kajszczak, D., Zakłos-Szyda, M., Podsędek, A. Viburnum opulus L.-A Review of Phytochemistry and Biological Effects. Nutrients. 2020, No 12(11), 3398. doi: 10.3390/nu12113398.
Danilova, A.N., Vdovina, T.A., Isakova E.A., et al. Conditions of growth and breeding analysis of Viburnum opulus L. populations in the Kazakhstan part of the Altai Mountains. Biodiversitas. 2024, No 25, 2845-2857.
Dienaite, L., Pukalskiene, M., Pereira, C.V., et al. Valorization of European cranberry bush (Viburnum opulus L.) berry pomace extracts isolated with pressurized ethanol and water by assessing their phytochemical composition, antioxidant, and antiproliferative activities. Foods. 2020, No 9, 1413. doi: 10.3390/foods9101413.
Zakłos-Szyda, M., Pawlik, N., Polka, D., et al. Viburnum opulus fruit phenolic compounds as cytoprotective agents able to decrease free fatty acids and glucose uptake by Caco-2 cells. Antioxidants. 2019, No8, 262. doi: 10.3390/antiox8080262.
Zarifikhosroshahi, M., Tugba, Z., Kafkas, E., Okatan, V. Variation in volatile and fatty acid contents among Viburnum opulus L. fruits growing different locations. Sci. Hortic. 2020, No 264, 109160. doi: 10.1016/j.scienta.2019.109160.
Taşkin, O., Asik, B.B., Izli, N. Mineral content of leaves, stalks and fruits of European cranberrybush plant (Viburnum opulus L.) KSÜ Tarım Doğa Derg. 2019, No 22, 178–182.
Ozrenk, K., Ilhan, G., Sagbas, H.I., et al. Characterization of European cranberrybush (Viburnum opulus L.) genetic resources in Turkey. Sci. Hortic. 2020, No 273 doi: 10.1016/j.scienta.2020.109611.
Lachowicz, S., Oszmianski, J. The influence of addition of cranberrybush juice to pear juice on chemical composition and antioxidant properties. J. Food Sci. Technol. 2018, No 55, 3399–3407. doi: 10.1007/s13197-018-3233-8
Çemtekİn, B., Kilinç, E., Karabacak L., Dağtekİn T. An evaluation of guelder rose (Viburnum opulus L.) and hawthorn (Crataegus monogyna) concentrates as alternative antioxidant sources to BHT and nitrite in poultry meat model system. Sci. Pap. Ser. D. Anim. Sci. 2019, No LXII, 217–227.
Zakłos-Szyda, M., Kowalska-Baron, A., Pietrzyk, N., Drzazga, A. Evaluation of Viburnum opulus L. Fruit phenolics cytoprotective potential on insulinoma MIN6 cells relevant for diabetes mellitus and obesity. Antioxidants. 2020, No 9, 433. doi: 10.3390/antiox9050433.
Al, Ö., Ülger, H., Eetekin, T., Nisari M., et al. The effect of gilaburu (Viburnum opulus) juice on Ehrlich ascites tumor (EAT) cell culture. Proceedings. 2017, No 1, 1051. doi: 10.3390/proceedings1101051
Zakłos-Szyda, M., Kowalska-Baron, A., Pietrzyk, N., Drzazga, A. Evaluation of Viburnum opulus L. Fruit phenolics cytoprotective potential on insulinoma MIN6 cells relevant for diabetes mellitus and obesity. Antioxidants. 2020, No 9, 433. doi: 10.3390/antiox9050433.
Zakłos-Szyda, M., Nowak, A., Pietrzyk, N., Podsędek, A. Viburnum opulus L. juice phenolic compounds influence osteogenic differentiation in human osteosarcoma Saos-2 cells. Int. J. Mol. Sci. 2020, No 21, 4909. doi: 10.3390/ijms21144909
Podsędek, A., Zakłos-Szyda, M., Polka, D., Sosnowska, D. Effects of Viburnum opulus fruit extracts on adipogenesis of 3T3-L1 cells and lipase activity. J. Funct. Foods. 2020, No 73, 104-111. doi: 10.1016/j.jff.2020.104111.
Zakłos-Szyda, M., Pietrzyk, N., Szustak, M., Podsędek, A. Viburnum opulus L. juice phenolics inhibit mouse 3T3-L1 cells adipogenesis and pancreatic lipase activity. Nutrients. 2020, No 12, 2003. doi: 10.3390/nu12072003.
Michailenko, M., Nesterova, N., Likar, S. Perspectives of using Viburnum plants for improving the functional quality of dairy products. Visnyk Cherkas'koho universytetu: seriya biolohichni nauky. 2024, No. 1, 121-130.
Moskalets, T.Z., Moskalets, V., Vovkohon, A.H., Knyazyuk, O.V. Fruits of new selection forms and varieties of snowball tree for manufacture of products of therapeutic and prophylactic purpose. Regul. Mech. Biosyst. 2019, No10, 432–437. doi: 10.15421/021964.
Kovács, D., Horotán, K., Orlóci, L., et al. and Physiological Study of the Effects of Biostimulants and Plant Growth Stimulants in Viburnum opulus 'Roseum'. Plants (Basel). 2024, No 23;13(11),1446. doi: 10.3390/plants13111446.
Marinangeli F., Pace L. G. Viburnum: an overview in relation to risks of allergy. Qeios. 2024, doi:10.32388/2RNOD8.2
Turek, S., Cisowski, W. Free and chemically bonded phenolic acids in barks of Viburnum opulus L. and Sambucus nigra L. Acta Pol. Pharm. Drug Res. 2007, No 64, 377–383.
Andreeva, T.I., Komarova, E.N., Yosubov, M.S., Korotkova, E. Antioxidant activity of cranberry tree (Viburnum opulus L.) bark extract. Pharm. Chem. J. 2004, No 38, 548–550. doi: 10.1007/s11094-005-0007-1.
Chojnacka, K., Owczarek, K., Fichna, J., et al. Wpływ ekstraktów z liści kaliny koralowej (Viburnum opulus L.) na wzrost ludzkich komórek jelita. Post Fitoter. 2019, No 20, 10–17. DOI: 10.25121/PF.2019.20.1.10
The State Pharmacopoeia of Ukraine: in 3 volumes / State Enterprise Ukrainian Scientific Pharmacopoeial Center for Quality of Medicines. 2nd edition. Kharkiv: State Enterprise 'Ukrainian Scientific Pharmacopoeial Center for Quality of Medicines. 2015. Vol. 1. 96. P. 573. ISBN 978-966-97390-0-1. In Ukraine.
Method for obtaining a product with antimicrobial and antioxidant activity: patent No. 150941 of Ukraine: MPK51 (2006), A61K 36/35 (2006.01), A61Р 31/04 (2006.01). / Shpychak O. S., Yaroshenko A. O., Khvorost O. P., Skrebtsova K. S.; No. u 202106958; appl. 06.12.2021; publ. 11.05.2022. Bull. No. 19. 3 p. In Ukraine.
Method for obtaining a product with antimicrobial and antioxidant activity from Viburnum fruits: patent No. No. 150940 of Ukraine: MPK51 (2006), A61K 36/35 (2006.01) A61K 131/00 A61P 31/04 (2006.01) A61P 17/18 (2006.01). / Leontiev B. S., Shpychak O. S., Khvorost O. P., Skrebtsova K. In Ukraine.S.; No. u 202106952; appl. 06.12.2021; publ. 11.05.2022. Bull. No. 19. 4 p. In Ukraine.
ST-N MOZU 42-4.0:2020 “Medicines. Good Manufacturing Practice” / M. Lyapunov et al. Kyiv: Ministry of Health of Ukraine, 2020. 338 p. In Ukraine.
Yaroshenko, A. O., & Shpychak, O. S. Justification of the choice of the carrier for the substance of Viburnum opulus fruit liquid extract in the composition of tablets «Viburnikor». Ukrainian Journal of Military Medicine. 2023, 4(3), 123-131. https://doi.org/10.46847/ujmm.2023.3(4)-123 In Ukraine.
Yaroshenko A. О., Shpychak О. S., Khokhlenkova, N. V., & Yuryeva, G. B. Development of industrial technology of plant substance of Viburnum opulus fruit liquid extract. Farmatsevtychnyi Zhurnal. 2023, (6), 94-103. https://doi.org/10.32352/0367-3057.6.23.07 In Ukraine.
Leontiev, B. S. & Khvorost, O. P. The use of extract from the fruits of Viburnum opulus in soft dosage forms for the treatment of dermatological diseases. Technological and biopharmaceutical aspects of the creation of drugs of different directions of action: mat. IV International Scientific-Practical Internet Conference, Kharkiv, November 14-15, 2019. Kharkiv: Publishing House of the National University of Science, 2019. P. 119-120. In Ukraine.
Khvorost, O. P., Oproshanska, T. V., Posokhova, I. Yu. Prospects for the use of natural antioxidants in the recovery of patients after a number of diseases. Multidisciplinary approach in physical rehabilitation medicine: mat. All-Ukrainian Conference May 26, 2023, Kharkiv. Kh.: Publishing House of the National Academy of Sciences, 2023. P.37. In Ukraine.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Анали Мечниковського Інституту
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.