Визначення показників якості столових сортів винограду при зберіганні в холодильній камері за різними варіантами
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.268025Ключові слова:
Гянджинський столовий, Маранді Шамахінський, Чорна Асма, аскорбатоксидаза, о-дифенолоксидаза, пероксидаза, каталазаАнотація
Дослідження присвячене визначенню показників якості столових сортів винограду під час зберігання в холодильній камері за різними варіантами. Об'єктами служили білий столовий сорт винограду, що широко використовуються в Азербайджані – Гянджинський столовий, рожевий сорт винограду – Маранді Шемахінський, а також червоний сорт винограду – Чорна Асма. Сорти винограду, що зберігаються в холодильній камері, вивчали за п'ятьма варіантами.
Столові сорти винограду зберігалися в холодильній камері в умовах регульованого газового середовища (3–4 % СО2, 2–3 % О2) при температурі
–1 °С і –2 °С, при вологості повітря 90–95 %. І було з'ясовано, що при температурі всередині м'якоті 0–(+1) °С активність ферментів значно знизилася в порівнянні з іншими варіантами. Крім ферменту аскорбатоксидази, у сорті винограду Маранді Шамахінському на 100 % була пригнічена активність досліджуваних ферментів о-дифенолоксидази, пероксидази та каталази. Інактивація активності ферментів запобігла споживанню при диханні поживних речовин, що входять до складу винограду. Внаслідок уповільнення метаболічних процесів зовнішній вигляд, натуральність та харчова цінність сорту винограду Маранді Шамахінською значно перевершують інші сорти.
При зберіганні сортів винограду за 5 варіантом найменші загальні втрати спостерігалися у сорту винограду Маранді Шамахінському. Було виявлено дуже мало мікробіологічних втрат при зберіганні сорту винограду Маранді Шамахінського порівняно з іншими варіантами та сортами. Зберігся він у холодильній камері в умовах регульованого газового середовища (3–4 % СО2, 2–3 % О2, при температурі камери (–1)–(–2) °С). Також була проведена дегустація для визначення показників якості при зберіганні сортів винограду в різних варіантах, у 5 варіанті оцінка була високою.
Посилання
- Panakhov, T. M., Salimov, V. S., Zari, A. M. (2010). Vinogradarstvo v Azerbaydzhane. Baku: Muallim, 224.
- Kazımova, İ. H. (2014). Müxtəlif üzüm sortlarından istifadə etməklə konyak şərab materialı istehsalı texnologiyasının işlənməsi. Gəncə, 22.
- Nəbiyev, Ə. Ə., Moslemzadeh, E. Ə. (2008). Qida məhsullarının biokimyası. Bakı: “Elm”, 444.
- Vlassi, E., Vlachos, P., Kornaros, M. (2018). Effect of ozonation on table grapes preservation in cold storage. Journal of Food Science and Technology, 55 (6), 2031–2038. doi: https://doi.org/10.1007/s13197-018-3117-y
- Mustafayeva, K. A. (2018). The study of organoleptic indicators of bread products enriched with chickpea and lentil flours. SYLWAN journal, 164 (1), 51–60.
- Orucov, V. M. (2014). Üzüm sortlarının yetişməsi və saxlanması zamanı fenol birləşmələrinin tədqiqi. Bakı, 22.
- Kazımova, İ. G. (2013). Okislitel'nye fermenty vinograda, vliyayuschie na kachestvo kon'yachnykh vinomaterialov. Vinodelie i vinoqradarstvo, 4, 41–43.
- Kazimova, İ. A., Akhundov, P. F., Nabiyev, A. A. et al. (2020). The yields of opaque juice and pomace of pumpkin, quince, persimmon fruits and dogrose berries processed using various methods. Mittilungen Klosterneburg, 1 (70), 10–19.
- Salımov, V., Huseynov, M., Huseynova, A., Shukurova, V., Musayeva, E., Najafova, A. et al. (2022). Examination of Variability in Morphological and Biological Characteristics of Some Grape Varieties of Azerbaijan. Viticulture Studies, 2, 081–093. Available at: https://www.viticulturestudies.org/abstract.php?id=13
- Kiseleva, G. K., Il'ina, I. A., Petrov, V. S., Zaporozhets, N. M., Sokolova, V. V., Vyalkov, V. V. (2022). Ispol'zovanie fermenta peroksidazy dlya diagnostiki ustoychivosti sortov vinograda (Vitis vinifera L.) k nizkim temperaturam. Sadovodstvo i vinogradarstvo, 4.
- Crisosto, C. H., Garner, D., Crisosto, G. (2013). Developing optimal controlled atmosphere conditions for 'Thompson seedless' table grapes. Acta Horticulturae. 600, 817–821. doi: https://doi.org/10.17660/actahortic.2003.600.128
- Henze, J., Eris, A., Özer, M. H. (1997). Controlled Atmosphere (CA) Storage of Some Fruits and Vegetables. Conference: 5th Symposium über wissenschaftliche Ergebnisse Deutsch-Türkischer Universitätspartnerschaften im Agrarbereich. Antalya.
- Akparova, F. A., Mustafayeva, K. A., Aliyev, Sh. H., Tağiyev, M. M., Gasimova, A. A., Nabiyev, A. A. (2018). The study of the improvement of bred quality index. Ciencia e Tecnica Vitivinicola. Printedin in Portugal, 33 (7), 81–91.
- Cefola, M., Pace, B. (2016). High CO2-modified atmosphere to preserve sensory and nutritional quality of organic table grape (cv. 'Italia') during storage and shelf-life. European Journal of Horticultural Science, 81 (4), 197–203. doi: https://doi.org/10.17660/ejhs.2016/81.4.2
- Flamini, R., Traldi, P. (2009). Mass Spectrometry in Grape and Wine Chemistry. John Wiley & Sons, Inc. doi: https://doi.org/10.1002/9780470552926
- Gerzhikovoy, V. G. (Ed.) (2009). Metody tekhno-khimicheskogo kontrolya v vinodelii. Simferopol', 304.
- Mustafayeva, K. A., Bayramov, E. E., Nabiyev, A. A. (2020). The study of the influence of lentil flour of the Jasmin variety on the appearance of bread prepared from flour variety wheat Azamatli-95. The 6th International scientific and practical conference “Eurasian scientific congress”. Barcelona, 128–134.
- Akbarova, F. A., Bayramov, E. E., Nabiyev, A. A. (2020). The study of the influence of lentil flour of the Jasmin variety on of the crumb of bred prepared from flour of the wheat variety Azamatli-95. The 4th International scientific and practical conference – Modern science: problems and innovations‖. Stockholm, 101–108.
- Peng, Q., Zhou, Q. (2008). Antioxidant Capacity of Flavonoid in Soybean Seedlings under the Joint Actions of Rare Earth Element La(III) and Ultraviolet-B Stress. Biological Trace Element Research, 127 (1), 69–80. doi: https://doi.org/10.1007/s12011-008-8218-4
- Gurbanova, S. O., Gasimova, A. A., Babayeva, U. A., Khusayinova, I. Y., Nabiyev, A. A. (2018). The study of biochemical indices of persimmon fruit under various storage conditions. SYLWAN journal, 162 (4).
- Wu, R., Frei, B., Kennedy, J. A., Zhao, Y. (2010). Effects of refrigerated storage and processing technologies on the bioactive compounds and antioxidant capacities of ‘Marion’ and ‘Evergreen’ blackberries. LWT - Food Science and Technology, 43 (8), 1253–1264. doi: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2010.04.002
- Kazimova, İ., Nabiyev, A., Omarova, E. (2021). Determining the pectinesterase enzyme activity when storing table grape varieties depending on the degree of ripening. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (114)), 43–51. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.247963

##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 İlhama Kazimova, Ahad Nabiyev

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.