Розробка ефективного та економічно вигідного методу переробки кедрових горіхів

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.328828

Ключові слова:

кедровий горіх, шкаралупа, ефективний пристрій, реологічні та механічні властивості, розрахунок міцності

Анотація

Це дослідження аналізує міцнісні характеристики шкаралупи кедрового горіха для підвищення ефективності вилучення ядра. Сучасні методи мають недоліки, зокрема пошкодження ядра, необхідність попереднього нагрівання та високе енергоспоживання. Лабораторними випробуваннями за допомогою структурометра ST-2 аналізували механічні та реологічні властивості шкаралупи за різної вологості.

Найефективніший метод розколювання шкаралупи без пошкодження ядра (горіхи 10,8–11,4 мм) – використання конусного індентора 90° при вологості 16–17 % із середньою руйнівною силою 7,0 кг. Математичне моделювання визначило, що за ударної сили 49 Н і деформації 1,1–1,3 мм необхідна енергія руйнування  0,245 Дж. Аналіз у Inventor підтвердив зміщення шкаралупи перед руйнуванням на 0,016 мм із рівномірним розподілом напруження.

Маятниковий стенд використовувався для дослідження руйнування шкаралупи під ударом. Оптимальні умови розколювання: маса вантажу 40–60 г, швидкість 35–40 м/с. Рифлена ударна поверхня (90°) зі співвідношенням L/D=0,4–0,6 знизила енергію руйнування на 10–15 %.

Попереднє прискорення у повітряному потоці перед ударом спричинило мінімальні пошкодження ядра, але низький аеродинамічний опір обмежував ефективність. Для вирішення цієї проблеми розроблено пристрій, що поєднує обертовий зубчастий диск для початкового прискорення та потік стисненого повітря для досягнення швидкості 35–40 м/с. Це підвищило вихід цілих ядер на 15–20 %, зменшило енергоспоживання на 10 % і мінімізувало пошкодження продукту.

Запропонований метод підвищує ефективність переробки, знижує витрати та втрати. Його можна застосовувати у харчовій та фармацевтичній промисловості для оптимального вилучення ядра з мінімальними пошкодженнями

Біографії авторів

Ayat Khamitbek, Almaty Technological University

Master of Technical Sciences

Department of Machines and Apparatuses of Production Processes

Mir Butabayev, Almaty Technological University

Senior Lecturer, Master of Technical Sciences

Department of Machines and Apparatuses of Production Processes

Ainura Kairbayeva, Almaty Technological University

PhD, Assistant Professor

Department of Machines and Apparatuses of Production Processes

Sarsembek Oralbayev, Almaty Technological University

Candidate of Technical Sciences, Assistant Professor

Department of Machines and Apparatuses of Production Processes

Galymzhan Nasrullin, Almaty Technological University

Candidate of Technical Sciences, Assistant Professor

Department of Machines and Apparatuses of Production Processes

Посилання

  1. Cárcel, L. M., Bon, J., Acuña, L., Nevares, I., del Álamo, M., Crespo, R. (2012). Moisture dependence on mechanical properties of pine nuts from Pinus pinea L. Journal of Food Engineering, 110 (2), 294–297. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2011.04.018
  2. Li, L., Man, X., Zhang, H., Lan, H., Tang, Y., Fan, X., Zhang, Y. (2023). Determination of Critical Moisture Content Facing Walnut Shell Breaking and Optimization of Combined Hot Air and Microwave Vacuum Drying Process. Applied Sciences, 13 (24), 13287. https://doi.org/10.3390/app132413287
  3. Han, B., Su, G., Zeng, Y., Yang, J., Fan, X., Zhang, Y. et al. (2023). FDEM investigation on the crack propagation characteristics of walnut shell under multi-contact loadings. Frontiers in Materials, 10. https://doi.org/10.3389/fmats.2023.1293683
  4. Nevzorov, V. N., Kokh, Zh. A., Golubev, I. V. (2023). Technology and equipment for extraction pine nut kernels. Conifers of the boreal area, XLI (6), 536–540.
  5. Lisowski, A., Pajor, M., Świętochowski, A., Dąbrowska, M., Klonowski, J., Mieszkalski, L. et al. (2019). Effects of moisture content, temperature, and die thickness on the compaction process, and the density and strength of walnut shell pellets. Renewable Energy, 141, 770–781. https://doi.org/10.1016/j.renene.2019.04.050
  6. Queirós, C. S. G. P., Cardoso, S., Lourenço, A., Ferreira, J., Miranda, I., Lourenço, M. J. V., Pereira, H. (2019). Characterization of walnut, almond, and pine nut shells regarding chemical composition and extract composition. Biomass Conversion and Biorefinery, 10 (1), 175–188. https://doi.org/10.1007/s13399-019-00424-2
  7. Vursavuş, K., Özgüven, F. (2005). Fracture Resistance of Pine Nut to Compressive Loading. Biosystems Engineering, 90 (2), 185–191. https://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2004.11.004
  8. Man, X., Li, L., Zeng, Y., Tang, Y., Yang, J., Fan, X. et al. (2023). Mechanical impact characteristics of hollow shell granule based on continuous damage theory. Powder Technology, 429, 118946. https://doi.org/10.1016/j.powtec.2023.118946
  9. Özgüven, F., Vursavuş, K. (2005). Some physical, mechanical and aerodynamic properties of pine (Pinus pinea) nuts. Journal of Food Engineering, 68 (2), 191–196. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2004.05.031
  10. Abdoh, D. A. (2024). Three-dimensional modeling of impact fractures in brittle materials via peridynamics. Engineering Fracture Mechanics, 297, 109884. https://doi.org/10.1016/j.engfracmech.2024.109884
  11. Hamitbek, A. H., Kairbaeva, A. E. (2024). Experimental studies for the Development of special equipment for cleaning cedar nuts from the shell. Kompleksnoe Ispolzovanie Mineralnogo Syra = Complex Use of Mineral Resources, 333 (2), 34–40. https://doi.org/10.31643/2025/6445.15
  12. Huang, B., Liu, J., Jiao, J., Lu, J., Lv, D., Mao, J. et al. (2022). Applications of machine learning in pine nuts classification. Scientific Reports, 12 (1). https://doi.org/10.1038/s41598-022-12754-9
  13. Li, L., Mao, B., Zeng, Y., Tang, Y., Man, X., Fan, X. et al. (2023). Experimental study on crack irregularity of hollow shell particle under impact loading. Powder Technology, 427, 118704. https://doi.org/10.1016/j.powtec.2023.118704
  14. Zhang, H., Liu, H., Zeng, Y., Tang, Y., Zhang, Z., Che, J. (2022). Design and Performance Evaluation of a Multi-Point Extrusion Walnut Cracking Device. Agriculture, 12 (9), 1494. https://doi.org/10.3390/agriculture12091494
  15. Man, X., Li, L., Zhang, H., Lan, H., Fan, X., Tang, Y., Zhang, Y. (2023). Study on the Relationship between Crack Initiation and Crack Bifurcation in Walnut Shells Based on Energy. Agriculture, 14 (1), 69. https://doi.org/10.3390/agriculture14010069
  16. Nevzorov, V. N., Koch, Zh. A., Matskevich, I. V., Golubev, I. V. (2022) development of equipment for calibration and sorting of pine nuts. Conifers of the boreal area, XL (5), 439–443.
  17. Khamitbek, A. Kh., Kairbayeva, A. Y., Butabayev, M. Kh. (2024). Pat. No. 9833 KZ. A Device for Breaking the Shell of a Cedar Nut.
Розробка ефективного та економічно вигідного методу переробки кедрових горіхів

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-06-27

Як цитувати

Khamitbek, A., Butabayev, M., Kairbayeva, A., Oralbayev, S., & Nasrullin, G. (2025). Розробка ефективного та економічно вигідного методу переробки кедрових горіхів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(1 (135), 6–16. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.328828

Номер

Розділ

Виробничо-технологічні системи