Дослідження жирнокислотного складу пробіотичних консорціумів з включенням пропіоновокиских бактерій

Автор(и)

  • Larysa Krupytska Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-6052-4322
  • Leonid Kaprelyants Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0003-2136-5669
  • Liudmyla Trufkati Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-6233-6533
  • Tatyana Shpyrko Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-5654-8831

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.101015

Ключові слова:

пропіоновокислі бактерії, біфідобактерії, насичені жирні кислоти, ненасичені жирні кислоти

Анотація

Вивчено жирнокислотний склад бактеріальних заквасок у монокультурі та у консорціумі біфідобактерій та пропіоновокислих бактерій. З досліджуваних зразків відрізнялася своїм жирнокислотним складом закваска симбіотичного консорціума В.longum-Я3 і P.shermanii-PS. В цьому зразку сума ненасищених жирних кислот склала 78,36 %, а кількість лінолевої кислоти – 23,99 % від загальної суми жирних кислот

Біографії авторів

Larysa Krupytska, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Аспірант

Кафедра біохімії, мікробіології та фізіології харчування

Leonid Kaprelyants, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, професор

Кафедра біохімії, мікробіології та фізіології харчування

Liudmyla Trufkati, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра біохімії, мікробіології та фізіології харчування

Tatyana Shpyrko, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра біохімії, мікробіології та фізіології харчування

Посилання

  1. Hamagaeva, I. S., Boyarineva, I. V., Potapchuk, N. (2013). The study of probiotic properties of combined starter. Tehnika i tehnologija pishhevyh proizvodstv, 1 (28), 54–58.
  2. Benjamin, S., Spener, F. (2009). Conjugated linoleic acids as functional food: an insight into their health benefits. Nutrition & Metabolism, 6 (1), 36. doi: 10.1186/1743-7075-6-36
  3. Kalashnikova, S. P., Tret'yakov, N. Yu., Solov'ev, V. G. (2014). Zhirnokislotnyi sostav biologicheski aktivnoy dobavki «Medvezhiy zhir» i ego vliyanie na svertyvanie krovi v ehksperimente. Sovremennye problemy nauki i obrazovaniya, 6.
  4. Titov, V. N. (2012). Sintez nasyshchennyh, monoenovyh, nenasyshchennyh i polienovyh zhirnyh kislot v filogeneze. Evolyucionnye aspekty ateroskleroza. Uspekhi sovremennoy biologii, 132 (2), 181–199.
  5. Wertz, P. (2009). Essential fatty acids and dietary stress. Toxicology and Industrial Health, 25 (4-5), 279–283. doi: 10.1177/0748233709103035
  6. Torshin, I. Yu., Gromova, O. A., Egorova, E. Yu., Rudakov, K. V. (2011). Sistematicheskiy analiz molekulyarnyh mekhanizmov vozdeystviya omega-3 polinenasyshchennyh zhirnyh kislot na aritmiyu. Kardiologiya, 5, 13–16.
  7. Athalye, S. K. (2008). Production of Eicosapentaenoic acid from biodiesel derived crude glycerol using fungal culture. Virginia Polytechnic Institute and State University. Available at: http://hdl.handle.net/10919/34082
  8. Curkan, Ya. S. (2015). Selekciya mikroorganizmov s vysokim soderzhaniem prakticheski znachimyh polinenasyshchennyh zhirnyh kislot. Almaty, 150.
  9. Vahvaselka, M., Laakso, S. (2010). Production ofcis-9,trans-11-Conjugated Linoleic Acid in Camelina Meal and Okara by an Oat-Assisted Microbial Process. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58 (4), 2479–2482. doi: 10.1021/jf903383x
  10. Kuhl, G., De Dea Lindner, J. (2016). Biohydrogenation of Linoleic Acid by Lactic Acid Bacteria for the Production of Functional Cultured Dairy Products: A Review. Foods, 5 (1), 13. doi: 10.3390/foods5010013
  11. Wang, L.-M., Lv, J.-P., Chu, Z.-Q., Cui, Y.-Y., Ren, X.-H. (2007). Production of conjugated linoleic acid by Propionibacterium freudenreichii. Food Chemistry, 103 (2), 313–318. doi: 10.1016/j.foodchem.2006.07.065
  12. Zarate, G. (2012). Dairy Propionibacteria: Less Conventional Probiotics to Improve the Human and Animal Health. Probiotic in Animals. doi: 10.5772/50320
  13. Kaprel'yants, L. V., Trufkati, L. V., Krupyts'ka, L. O. (2015). Nutrient medium for the cultivation bifidobacterium kind based on plant materials. Naukovyy visnyk L'vivs'koho natsional'noho universytetu veterynarnoyi medytsyny ta biotekhnolohiy imeni S. Z. Gzhyts'koho, 17 (4), 47–54.
  14. Kaprel'yants, L. V., Trufkati, L. V., Krupyts'ka, L. O. (2016). Pozhyvne seredovyshche dlya pidrakhunku kil'kosti zhyttyezdatnykh klityn bifidobakteriy u produktakh kharchuvannya ta preparatakh probiotysnoho proznachennya. Naukovyy visnyk L'vivs'koho natsional'noho universytetu veterynarnoyi medytsyny ta biotekhnolohiy imeni S. Z. Gzhyts'koho, 18 (1), 70–75.
  15. Malinin, M. L. (2008). Ispolzovanie standartnogo metoda opredeleniya obschego belka pri issledovanii syivorotki krovi zhivotnyih. Uspehi sovremennogo estestvoznaniya, 3, 105–106.
  16. Halilova, R. N., Abdurahmanova, N. M., Velieva, G. A. (2015). Kolichestvennoe opredelenie soderzhaniya rastvorimyih uglevodov v zhidkom ekstrakte klubney topinambura (Helianthus tuberosus). Innovatsionnaya nauka, 8-2, 16–17.
  17. Guo, M., Wang, L.-T., Wu, X., Xu, W., Yang, J.-H. (2008). A New Method for the Determination of Nucleic Acid Using an Eu3+– nicotinic Acid Complex as a Resonance Light Scattering Probe. Molecules, 14 (1), 10–18. doi: 10.3390/molecules14010010
  18. Falandysz, J., Chudzynski, K., Kojta, A. K., Jarzynska, G., Drewnowska, M. (2012). Comparison of two acid extraction methods for determination of minerals in soils beneath to Larch Bolete (Suillus grevillei) and aimed to estimate minerals sequestration potential in fruiting bodies. Journal of Environmental Science and Health, Part A, 47 (11), 1607–1613. doi: 10.1080/10934529.2012.680781
  19. Tkachenko, F. P., Maslov, I. I. (2015). Fatty acids of total lipids of species genus of Cystoseira C. Agardh (Black Sea, Crimea). Algologia, 25 (2), 115–124. doi: 10.15407/alg25.02.115
  20. Khosravi, A., Safari, M., Khodaiyan, F., Gharibzahedi, S. M. T. (2015). Bioconversion enhancement of conjugated linoleic acid by Lactobacillus plantarum using the culture media manipulation and numerical optimization. Journal of Food Science and Technology, 52 (9), 5781–5789. doi: 10.1007/s13197-014-1699-6

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-06-08

Як цитувати

Krupytska, L., Kaprelyants, L., Trufkati, L., & Shpyrko, T. (2017). Дослідження жирнокислотного складу пробіотичних консорціумів з включенням пропіоновокиских бактерій. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(6 (87), 15–20. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.101015

Номер

Розділ

Технології органічних та неорганічних речовин