Дослідження жирнокислотного складу пробіотичних консорціумів з включенням пропіоновокиских бактерій
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.101015Ключові слова:
пропіоновокислі бактерії, біфідобактерії, насичені жирні кислоти, ненасичені жирні кислотиАнотація
Вивчено жирнокислотний склад бактеріальних заквасок у монокультурі та у консорціумі біфідобактерій та пропіоновокислих бактерій. З досліджуваних зразків відрізнялася своїм жирнокислотним складом закваска симбіотичного консорціума В.longum-Я3 і P.shermanii-PS. В цьому зразку сума ненасищених жирних кислот склала 78,36 %, а кількість лінолевої кислоти – 23,99 % від загальної суми жирних кислот
Посилання
- Hamagaeva, I. S., Boyarineva, I. V., Potapchuk, N. (2013). The study of probiotic properties of combined starter. Tehnika i tehnologija pishhevyh proizvodstv, 1 (28), 54–58.
- Benjamin, S., Spener, F. (2009). Conjugated linoleic acids as functional food: an insight into their health benefits. Nutrition & Metabolism, 6 (1), 36. doi: 10.1186/1743-7075-6-36
- Kalashnikova, S. P., Tret'yakov, N. Yu., Solov'ev, V. G. (2014). Zhirnokislotnyi sostav biologicheski aktivnoy dobavki «Medvezhiy zhir» i ego vliyanie na svertyvanie krovi v ehksperimente. Sovremennye problemy nauki i obrazovaniya, 6.
- Titov, V. N. (2012). Sintez nasyshchennyh, monoenovyh, nenasyshchennyh i polienovyh zhirnyh kislot v filogeneze. Evolyucionnye aspekty ateroskleroza. Uspekhi sovremennoy biologii, 132 (2), 181–199.
- Wertz, P. (2009). Essential fatty acids and dietary stress. Toxicology and Industrial Health, 25 (4-5), 279–283. doi: 10.1177/0748233709103035
- Torshin, I. Yu., Gromova, O. A., Egorova, E. Yu., Rudakov, K. V. (2011). Sistematicheskiy analiz molekulyarnyh mekhanizmov vozdeystviya omega-3 polinenasyshchennyh zhirnyh kislot na aritmiyu. Kardiologiya, 5, 13–16.
- Athalye, S. K. (2008). Production of Eicosapentaenoic acid from biodiesel derived crude glycerol using fungal culture. Virginia Polytechnic Institute and State University. Available at: http://hdl.handle.net/10919/34082
- Curkan, Ya. S. (2015). Selekciya mikroorganizmov s vysokim soderzhaniem prakticheski znachimyh polinenasyshchennyh zhirnyh kislot. Almaty, 150.
- Vahvaselka, M., Laakso, S. (2010). Production ofcis-9,trans-11-Conjugated Linoleic Acid in Camelina Meal and Okara by an Oat-Assisted Microbial Process. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58 (4), 2479–2482. doi: 10.1021/jf903383x
- Kuhl, G., De Dea Lindner, J. (2016). Biohydrogenation of Linoleic Acid by Lactic Acid Bacteria for the Production of Functional Cultured Dairy Products: A Review. Foods, 5 (1), 13. doi: 10.3390/foods5010013
- Wang, L.-M., Lv, J.-P., Chu, Z.-Q., Cui, Y.-Y., Ren, X.-H. (2007). Production of conjugated linoleic acid by Propionibacterium freudenreichii. Food Chemistry, 103 (2), 313–318. doi: 10.1016/j.foodchem.2006.07.065
- Zarate, G. (2012). Dairy Propionibacteria: Less Conventional Probiotics to Improve the Human and Animal Health. Probiotic in Animals. doi: 10.5772/50320
- Kaprel'yants, L. V., Trufkati, L. V., Krupyts'ka, L. O. (2015). Nutrient medium for the cultivation bifidobacterium kind based on plant materials. Naukovyy visnyk L'vivs'koho natsional'noho universytetu veterynarnoyi medytsyny ta biotekhnolohiy imeni S. Z. Gzhyts'koho, 17 (4), 47–54.
- Kaprel'yants, L. V., Trufkati, L. V., Krupyts'ka, L. O. (2016). Pozhyvne seredovyshche dlya pidrakhunku kil'kosti zhyttyezdatnykh klityn bifidobakteriy u produktakh kharchuvannya ta preparatakh probiotysnoho proznachennya. Naukovyy visnyk L'vivs'koho natsional'noho universytetu veterynarnoyi medytsyny ta biotekhnolohiy imeni S. Z. Gzhyts'koho, 18 (1), 70–75.
- Malinin, M. L. (2008). Ispolzovanie standartnogo metoda opredeleniya obschego belka pri issledovanii syivorotki krovi zhivotnyih. Uspehi sovremennogo estestvoznaniya, 3, 105–106.
- Halilova, R. N., Abdurahmanova, N. M., Velieva, G. A. (2015). Kolichestvennoe opredelenie soderzhaniya rastvorimyih uglevodov v zhidkom ekstrakte klubney topinambura (Helianthus tuberosus). Innovatsionnaya nauka, 8-2, 16–17.
- Guo, M., Wang, L.-T., Wu, X., Xu, W., Yang, J.-H. (2008). A New Method for the Determination of Nucleic Acid Using an Eu3+– nicotinic Acid Complex as a Resonance Light Scattering Probe. Molecules, 14 (1), 10–18. doi: 10.3390/molecules14010010
- Falandysz, J., Chudzynski, K., Kojta, A. K., Jarzynska, G., Drewnowska, M. (2012). Comparison of two acid extraction methods for determination of minerals in soils beneath to Larch Bolete (Suillus grevillei) and aimed to estimate minerals sequestration potential in fruiting bodies. Journal of Environmental Science and Health, Part A, 47 (11), 1607–1613. doi: 10.1080/10934529.2012.680781
- Tkachenko, F. P., Maslov, I. I. (2015). Fatty acids of total lipids of species genus of Cystoseira C. Agardh (Black Sea, Crimea). Algologia, 25 (2), 115–124. doi: 10.15407/alg25.02.115
- Khosravi, A., Safari, M., Khodaiyan, F., Gharibzahedi, S. M. T. (2015). Bioconversion enhancement of conjugated linoleic acid by Lactobacillus plantarum using the culture media manipulation and numerical optimization. Journal of Food Science and Technology, 52 (9), 5781–5789. doi: 10.1007/s13197-014-1699-6
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Larysa Krupytska, Leonid Kaprelyants, Liudmyla Trufkati, Tatyana Shpyrko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.