Вплив абіотичних факторів на інтенсивність дихання плодових овочів впродовж зберігання
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.117617Ключові слова:
зберігання, овочі, теплова обробка, антиоксиданти, інтенсивність дихання, абіотичні фактори, кореляціяАнотація
Встановлена суттєва варіативність респіраторного метаболізму за роками досліджень у огірків, кабачків і перцю; у томатів вона найнижча. Для всіх овочів, незалежно від специфіки сорту, виявлена позитивна кореляція між інтенсивністю дихання та сумою активних температур періоду вегетації. Встановлено зворотний зв'язок між дихальною активністю та кількістю опадів впродовж вегетації. Показано, що овочі після теплової обробки антиоксидантами відрізняються уповільненням дихання впродовж зберігання
Посилання
- The Global Climate in 2011–2015 (2016). World Meteorological Organization, No. 1179, 32.
- Malkin, I. G. (2017). Warnings of the World Meteorological Organization of the Paris Conference on Climat. Philosophy and Humanities in the Information Society, 1 (15), 46–87.
- Proskuryakov, M. A. (2012). Chronobiological analysis of plants under climate change. Almaty: LEM, 228. Available at: http://elar.usfeu.ru/handle/123456789/5262
- Peter, M. A., Mark, D. (2011). Abiotic Stress in Harvested Fruits and Vegetables. Abiotic Stress in Plants – Mechanisms and Adaptations. Intech. doi: 10.5772/22524
- Moretti, C. L., Mattos, L. M., Calbo, A. G., Sargent, S. A. (2010). Climate changes and potential impacts on postharvest quality of fruit and vegetable crops: A review. Food Research International, 43 (7), 1824–1832. doi: 10.1016/j.foodres.2009.10.013
- Ibragimov, K. H. (2014). Problems of the development of horticulture in Russia in a changing climate. Bulletin of the Uman National University of Horticulture, 1, 105–107. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vumnuc_2014_1_25
- Mahajan, P. V., Caleb, O. J., Singh, Z., Watkins, C. B., Geyer, M. (2014). Postharvest treatments of fresh produce. Philosophical Transactions of the Royal Society A: Mathematical, Physical and Engineering Sciences, 372 (2017), 20130309–20130309. doi: 10.1098/rsta.2013.0309
- Toivonen, P. M. A. (2009). Benefits of combined treatment approaches to maintaining fruit and vegetable quality. Fresh Produce, 3, 58–64.
- Wang, C. Y. (2010). Alleviation of chilling injury in tropical and subtropical fruits. Proceedings of the III International symposium on tropical and subtropical fruits. Fortaleza, Ceara, Brazil, 267–274. doi: 10.17660/actahortic.2010.864.35
- Serdyuk, M., Stepanenko, D., Priss, O., Kopylova, T., Gaprindashvili, N., Kulik, A. et. al. (2017). Development of fruit diseases of microbial origin during storage at treatment with antioxidant compositions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (87)), 45–51. doi: 10.15587/1729-4061.2017.103858
- Priss, O. P., Kalitka, V. V. (2014). Reduction of losses during storage of low temperature sensitive vegetables. Progressive technique and technologies of food production of restaurant economy and trade, 1, 209–221. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pt_2014_1_28
- Lurie, S., Pedreschi, R. (2014). Fundamental aspects of postharvest heat treatments. Horticulture Research, 1, 14030. doi: 10.1038/hortres.2014.30
- Serdyuk, M. E. (2010). Use of antioxidant drugs to prevent biotic and abiotic stress during the storage of fruits and berries. Chemistry. Agronomy. Service, 7, 52–53.
- Saltveit, M. E.; Gross, K. C., Wang, C. Y., Saltveit, M. (Eds.) (2007). Respiratory metabolism. Agricultural handbook number 66: The commercial storage of fruits, vegetables and florist and nursery stocks. US Dept. Agr., Washington.
- Lyashenko, G. V. (2008). Agroclimatic zoning of Ukraine. Ukrainian Hydrometeorological Journal, 3, 98–108.
- Priss, O., Yevlash, V., Zhukova, V., Kiurchev, S., Verkholantseva, V., Kalugina, I. et. al. (2017). Investigation of the respiration rate during storage of fruit vegetables under the influence of abiotic factors. EUREKA: Life Sciences, 6, 10–15. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00494
- Eaks, I. L., Morris, L. L. (1956). Respiration of Cucumber Fruits Associated with Physiological Injury at Chilling Temperatures. Plant Physiology, 31 (4), 308–314. doi: 10.1104/pp.31.4.308
- Valenzuela, J., Manzano, S., Palma, F., Carvajal, F., Garrido, D., Jamilena, M. (2017). Oxidative Stress Associated with Chilling Injury in Immature Fruit: Postharvest Technological and Biotechnological Solutions. International Journal of Molecular Sciences, 18 (7), 1467. doi: 10.3390/ijms18071467
- González-Aguilar, G. A.; Gross, K. C., Wang, C. Y., Saltveit, M. (Eds.) (2007). Pepper. Agricultural handbook number 66: The commercial storage of fruits, vegetables, and florist and nursery stocks. US Dept. Agr., Washington.
- Rattanawan, J. (2012). Managing chilli (Capsicum spp.) quality attributes: the importance of pre-harvest and postharvest factors. New Zealand, 238.
- Gross, K. C., Watada, A. E., Kang, M. S., Kim, S. D., Kim, K. S., Lee, S. W. (1986). Biochemical changes associated with the ripening of hot pepper fruit. Physiologia Plantarum, 66 (1), 31–36. doi: 10.1111/j.1399-3054.1986.tb01227.x
- Krajayklang, M., Klieber, A., Dry, P. R. (2000). Colour at harvest and post-harvest behaviour influence paprika and chilli spice quality. Postharvest Biology and Technology, 20 (3), 269–278. doi: 10.1016/s0925-5214(00)00141-1
- Sargent, S. A., Moretti, C. L. (2007). Tomato. Agricultural handbook number 66: The commercial storage of fruits, vegetables, and florist and nursery stocks. US Dept. Agr., Washington.
- Hurr, B. M., Huber, D. J., Vallejos, C. E., Talcott, S. T. (2009). Developmentally dependent responses of detached cucumber (Cucumis sativus L.) fruit to exogenous ethylene. Postharvest Biology and Technology, 52 (2), 207–215. doi: 10.1016/j.postharvbio.2008.12.006
- Knowles, L., Trimble, M. R., Knowles, N. R. (2001). Phosphorus status affects postharvest respiration, membrane permeability and lipid chemistry of European seedless cucumber fruit (Cucumis sativus L.). Postharvest Biology and Technology, 21 (2), 179–188. doi: 10.1016/s0925-5214(00)00144-7
- Atkin, O. K., Bruhn, D., Hurry, V. M., Tjoelker, M. G. (2005). Evans Review No. 2: The hot and the cold: unravelling the variable response of plant respiration to temperature. Functional Plant Biology, 32 (2), 87. doi: 10.1071/fp03176
- Balandrán-Quintana, R. R., Mendoza-Wilson, A. M., Gardea-Béjar, A. A., Vargas-Arispuro, I., Angel Martı́nez-Téllez, M. (2003). Irreversibility of chilling injury in zucchini squash (Cucurbita pepo L.) could be a programmed event long before the visible symptoms are evident. Biochemical and Biophysical Research Communications, 307 (3), 553–557. doi: 10.1016/s0006-291x(03)01212-9
- Purvis, A. C., Gegogeine, J. W. (2003). Diphenylamine inhibits respiration of green bell peppers. J Amer Soc Hort Sci., 128 (6), 924–929.
- Liu, L., Wei, Y., Shi, F., Liu, C., Liu, X., Ji, S. (2015). Intermittent warming improves postharvest quality of bell peppers and reduces chilling injury. Postharvest Biology and Technology, 101, 18–25. doi: 10.1016/j.postharvbio.2014.11.006
- Yang, J., Fu, M., Zhao, Y., Mao, L. (2009). Reduction of Chilling Injury and Ultrastructural Damage in Cherry Tomato Fruits After Hot Water Treatment. Agricultural Sciences in China, 8 (3), 304–310. doi: 10.1016/s1671-2927(08)60213-8
- Golden, K. D., Williams, O. J., Dunkley, H. M. (2014). Ethylene in Postharvest Technology: A Review. Asian Journal of Biological Sciences, 7 (4), 135–143. doi: 10.3923/ajbs.2014.135.143
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Olesia Priss, Viktoria Yevlash, Valentina Zhukova, Sergey Kiurchev, Valentуna Verkholantseva, Iryna Kalugina, Svetlana Kolesnichenko, Alla Salavelis, Olena Zolovska, Halyna Bandurenko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.