Вплив абіотичних факторів на інтенсивність дихання плодових овочів впродовж зберігання

Автор(и)

  • Olesia Priss Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310, Україна https://orcid.org/0000-0002-6395-4202
  • Viktoria Yevlash Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-7479-1288
  • Valentina Zhukova Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310, Україна https://orcid.org/0000-0002-1963-659X
  • Sergey Kiurchev Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310, Україна https://orcid.org/0000-0001-6512-8118
  • Valentуna Verkholantseva Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310, Україна https://orcid.org/0000-0003-1961-2149
  • Iryna Kalugina Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-3385-9722
  • Svetlana Kolesnichenko Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-8752-053X
  • Alla Salavelis Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-9432-4951
  • Olena Zolovska Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0003-1833-7018
  • Halyna Bandurenko Київський кооперативний інститут бізнесу і права вул. Ломоносова, 18, м. Київ, Україна, 03022, Україна https://orcid.org/0000-0002-4946-4530

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.117617

Ключові слова:

зберігання, овочі, теплова обробка, антиоксиданти, інтенсивність дихання, абіотичні фактори, кореляція

Анотація

Встановлена суттєва варіативність респіраторного метаболізму за роками досліджень у огірків, кабачків і перцю; у томатів вона найнижча. Для всіх овочів, незалежно від специфіки сорту, виявлена позитивна кореляція між інтенсивністю дихання та сумою активних температур періоду вегетації. Встановлено зворотний зв'язок між дихальною активністю та кількістю опадів впродовж вегетації. Показано, що овочі після теплової обробки антиоксидантами відрізняються уповільненням дихання впродовж зберігання

Біографії авторів

Olesia Priss, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

 

Viktoria Yevlash, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Кафедра хімії, мікробіології та гігієни харчування

Valentina Zhukova, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310

Кандидат сільськогосподарських наук, старший викладач

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Sergey Kiurchev, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310

Кандидат технічних наук, професор

Кафедра технології конструкційних матеріалів

Valentуna Verkholantseva, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра обладнання переробних і харчових виробництв ім. проф. Ф. Ю. Ялпачика

Iryna Kalugina, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування

Svetlana Kolesnichenko, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування

Alla Salavelis, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування

Olena Zolovska, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування

Halyna Bandurenko, Київський кооперативний інститут бізнесу і права вул. Ломоносова, 18, м. Київ, Україна, 03022

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра харчових технологій

Посилання

  1. The Global Climate in 2011–2015 (2016). World Meteorological Organization, No. 1179, 32.
  2. Malkin, I. G. (2017). Warnings of the World Meteorological Organization of the Paris Conference on Climat. Philosophy and Humanities in the Information Society, 1 (15), 46–87.
  3. Proskuryakov, M. A. (2012). Chronobiological analysis of plants under climate change. Almaty: LEM, 228. Available at: http://elar.usfeu.ru/handle/123456789/5262
  4. Peter, M. A., Mark, D. (2011). Abiotic Stress in Harvested Fruits and Vegetables. Abiotic Stress in Plants – Mechanisms and Adaptations. Intech. doi: 10.5772/22524
  5. Moretti, C. L., Mattos, L. M., Calbo, A. G., Sargent, S. A. (2010). Climate changes and potential impacts on postharvest quality of fruit and vegetable crops: A review. Food Research International, 43 (7), 1824–1832. doi: 10.1016/j.foodres.2009.10.013
  6. Ibragimov, K. H. (2014). Problems of the development of horticulture in Russia in a changing climate. Bulletin of the Uman National University of Horticulture, 1, 105–107. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vumnuc_2014_1_25
  7. Mahajan, P. V., Caleb, O. J., Singh, Z., Watkins, C. B., Geyer, M. (2014). Postharvest treatments of fresh produce. Philosophical Transactions of the Royal Society A: Mathematical, Physical and Engineering Sciences, 372 (2017), 20130309–20130309. doi: 10.1098/rsta.2013.0309
  8. Toivonen, P. M. A. (2009). Benefits of combined treatment approaches to maintaining fruit and vegetable quality. Fresh Produce, 3, 58–64.
  9. Wang, C. Y. (2010). Alleviation of chilling injury in tropical and subtropical fruits. Proceedings of the III International symposium on tropical and subtropical fruits. Fortaleza, Ceara, Brazil, 267–274. doi: 10.17660/actahortic.2010.864.35
  10. Serdyuk, M., Stepanenko, D., Priss, O., Kopylova, T., Gaprindashvili, N., Kulik, A. et. al. (2017). Development of fruit diseases of microbial origin during storage at treatment with antioxidant compositions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (87)), 45–51. doi: 10.15587/1729-4061.2017.103858
  11. Priss, O. P., Kalitka, V. V. (2014). Reduction of losses during storage of low temperature sensitive vegetables. Progressive technique and technologies of food production of restaurant economy and trade, 1, 209–221. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pt_2014_1_28
  12. Lurie, S., Pedreschi, R. (2014). Fundamental aspects of postharvest heat treatments. Horticulture Research, 1, 14030. doi: 10.1038/hortres.2014.30
  13. Serdyuk, M. E. (2010). Use of antioxidant drugs to prevent biotic and abiotic stress during the storage of fruits and berries. Chemistry. Agronomy. Service, 7, 52–53.
  14. Saltveit, M. E.; Gross, K. C., Wang, C. Y., Saltveit, M. (Eds.) (2007). Respiratory metabolism. Agricultural handbook number 66: The commercial storage of fruits, vegetables and florist and nursery stocks. US Dept. Agr., Washington.
  15. Lyashenko, G. V. (2008). Agroclimatic zoning of Ukraine. Ukrainian Hydrometeorological Journal, 3, 98–108.
  16. Priss, O., Yevlash, V., Zhukova, V., Kiurchev, S., Verkholantseva, V., Kalugina, I. et. al. (2017). Investigation of the respiration rate during storage of fruit vegetables under the influence of abiotic factors. EUREKA: Life Sciences, 6, 10–15. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00494
  17. Eaks, I. L., Morris, L. L. (1956). Respiration of Cucumber Fruits Associated with Physiological Injury at Chilling Temperatures. Plant Physiology, 31 (4), 308–314. doi: 10.1104/pp.31.4.308
  18. Valenzuela, J., Manzano, S., Palma, F., Carvajal, F., Garrido, D., Jamilena, M. (2017). Oxidative Stress Associated with Chilling Injury in Immature Fruit: Postharvest Technological and Biotechnological Solutions. International Journal of Molecular Sciences, 18 (7), 1467. doi: 10.3390/ijms18071467
  19. González-Aguilar, G. A.; Gross, K. C., Wang, C. Y., Saltveit, M. (Eds.) (2007). Pepper. Agricultural handbook number 66: The commercial storage of fruits, vegetables, and florist and nursery stocks. US Dept. Agr., Washington.
  20. Rattanawan, J. (2012). Managing chilli (Capsicum spp.) quality attributes: the importance of pre-harvest and postharvest factors. New Zealand, 238.
  21. Gross, K. C., Watada, A. E., Kang, M. S., Kim, S. D., Kim, K. S., Lee, S. W. (1986). Biochemical changes associated with the ripening of hot pepper fruit. Physiologia Plantarum, 66 (1), 31–36. doi: 10.1111/j.1399-3054.1986.tb01227.x
  22. Krajayklang, M., Klieber, A., Dry, P. R. (2000). Colour at harvest and post-harvest behaviour influence paprika and chilli spice quality. Postharvest Biology and Technology, 20 (3), 269–278. doi: 10.1016/s0925-5214(00)00141-1
  23. Sargent, S. A., Moretti, C. L. (2007). Tomato. Agricultural handbook number 66: The commercial storage of fruits, vegetables, and florist and nursery stocks. US Dept. Agr., Washington.
  24. Hurr, B. M., Huber, D. J., Vallejos, C. E., Talcott, S. T. (2009). Developmentally dependent responses of detached cucumber (Cucumis sativus L.) fruit to exogenous ethylene. Postharvest Biology and Technology, 52 (2), 207–215. doi: 10.1016/j.postharvbio.2008.12.006
  25. Knowles, L., Trimble, M. R., Knowles, N. R. (2001). Phosphorus status affects postharvest respiration, membrane permeability and lipid chemistry of European seedless cucumber fruit (Cucumis sativus L.). Postharvest Biology and Technology, 21 (2), 179–188. doi: 10.1016/s0925-5214(00)00144-7
  26. Atkin, O. K., Bruhn, D., Hurry, V. M., Tjoelker, M. G. (2005). Evans Review No. 2: The hot and the cold: unravelling the variable response of plant respiration to temperature. Functional Plant Biology, 32 (2), 87. doi: 10.1071/fp03176
  27. Balandrán-Quintana, R. R., Mendoza-Wilson, A. M., Gardea-Béjar, A. A., Vargas-Arispuro, I., Angel Martı́nez-Téllez, M. (2003). Irreversibility of chilling injury in zucchini squash (Cucurbita pepo L.) could be a programmed event long before the visible symptoms are evident. Biochemical and Biophysical Research Communications, 307 (3), 553–557. doi: 10.1016/s0006-291x(03)01212-9
  28. Purvis, A. C., Gegogeine, J. W. (2003). Diphenylamine inhibits respiration of green bell peppers. J Amer Soc Hort Sci., 128 (6), 924–929.
  29. Liu, L., Wei, Y., Shi, F., Liu, C., Liu, X., Ji, S. (2015). Intermittent warming improves postharvest quality of bell peppers and reduces chilling injury. Postharvest Biology and Technology, 101, 18–25. doi: 10.1016/j.postharvbio.2014.11.006
  30. Yang, J., Fu, M., Zhao, Y., Mao, L. (2009). Reduction of Chilling Injury and Ultrastructural Damage in Cherry Tomato Fruits After Hot Water Treatment. Agricultural Sciences in China, 8 (3), 304–310. doi: 10.1016/s1671-2927(08)60213-8
  31. Golden, K. D., Williams, O. J., Dunkley, H. M. (2014). Ethylene in Postharvest Technology: A Review. Asian Journal of Biological Sciences, 7 (4), 135–143. doi: 10.3923/ajbs.2014.135.143

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-08

Як цитувати

Priss, O., Yevlash, V., Zhukova, V., Kiurchev, S., Verkholantseva, V., Kalugina, I., Kolesnichenko, S., Salavelis, A., Zolovska, O., & Bandurenko, H. (2017). Вплив абіотичних факторів на інтенсивність дихання плодових овочів впродовж зберігання. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11 (90), 27–34. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.117617

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв