Розробка заходів підвищення якості та безпечності молока на виробництві
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.168762Ключові слова:
соматичні клітини, субклінічний мастит, мікрофлора, гума молочних стаканів, якість молока, кетонові тілаАнотація
Кількість соматичних клітин у молоці корів впливає на якісні показники, ґатунок та безпечність. Рівень в молоці соматичних клітин залежить від стану вим’я у тварин. Тому важливим є вчасно проводити діагностику корів на субклінічний мастит та профілактувати його виникнення.
В результаті проведених досліджень визначений гістологічний спектр соматичних клітин у корів української чорно-рябої молочної породи. Експериментально доведено, що мікроорганізми, виділені з шкіри вим’я корів, ідентичні мікрофлорі, яка викликає у корів захворювання на субклінічний мастит.
В результаті проведених досліджень встановлений спосіб передачі збудників маститної інфекції через гуму молочних стаканів доїльного обладнання.
Також визначений спектр збудників субклінічного маститу та розроблена схема профілактики захворювання і запобігання його поширенню серед дійного стада. В результаті експериментальних досліджень доведена ефективність використання швидкого маститного тесту, який дає змогу своєчасно виділити з стада корів з неякісним молоком.
Поява кетонових тіл у молоці підвищує його кислотність та знижує якість молока. Показник кислотності характеризує харчову цінність молока та контролюється при прийомі на молоказавод. При цьому господарство втрачає гроші на зниженні сортності молока.
Експериментально розроблений спосіб профілактики та лікування кетозу у корів на основі хелатів металів за рахунок покращення обмінних процесів у рубці корів. В результаті проведених досліджень встановлений взаємозв’язок між станом мікрофлори рубця та виникнення ацетонемії у корів. Таким чином, запропоновані заходи дають можливість підвищити якість та безпечність молока корів шляхом зменшення кількості тварин у стаді з ознаками маститу та кетозуПосилання
- Arimond, M., Hawkes, C., Ruel, M. T., Sifri, Z., Berti, P. R., Leroy, J. L. et. al. (2011). Agricultural interventions and nutrition: lessons from the past and new evidence. Combating micronutrient deficiencies: food-based approaches, 41–75. doi: https://doi.org/10.1079/9781845937140.0041
- Petrov, P., Zhukova, Y., Yuriy, D. (2016). The Effects of Dairy Management on Milk Quality Characteristics. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 4 (9), 782. doi: https://doi.org/10.24925/turjaf.v4i9.782-786.745
- Paliy, A. P. (2016). Innovatsiyni osnovy oderzhannia vysokoiakisnoho moloka. Kharkiv: Miskdruk, 270.
- Paliy, A. P., Nanka, O. V., Lutcenko, M. M., Naumenko, O. A., Paliy, A. P. (2018). Influence of dust content in milking rooms on operation modes of milking machine pulsators. Ukrainian Journal of Ecology, 8 (3), 66–70.
- Olde Riekerink, R. G. M., Barkema, H. W., Scholl, D. T., Poole, D. E., Kelton, D. F. (2010). Management practices associated with the bulk-milk prevalence of Staphylococcus aureus in Canadian dairy farms. Preventive Veterinary Medicine, 97 (1), 20–28. doi: https://doi.org/10.1016/j.prevetmed.2010.07.002
- Szyda, J., Mielczarek, M., Frąszczak, M., Minozzi, G., Williams, J. L., Wojdak-Maksymiec, K. (2019). The genetic background of clinical mastitis in Holstein-Friesian cattle. Animal, 1–8. doi: https://doi.org/10.1017/s1751731119000338
- O’Driscoll, K., Boyle, L., French, P., Meaney, B., Hanlon, A. (2008). The effect of out-wintering pad design on dirtiness score, somatic cell score and mastitis incidence in dairy cows. Animal, 2 (6), 912–920. doi: https://doi.org/10.1017/s1751731108001882
- Sklyar, O. I., Shkromada, O. I., Geroun, I. V., Parashchenko, V. V. (2017). Sanitary-hygienic assessment of the quality and safety of cow's milk obtained by the latest technologies. Visnyk Sumskoho NAU, 11 (41), 74–77.
- Hussain, R., Javed, M. T., Khan, A. (2012). Changes in some biochemical parameters and somatic cell counts in the milk of buffalo and cattle suffering from mastitis. Pakistan Veterinary Journal, 32 (3), 418–421.
- Joshi, S., Gokhale, S. (2006). Status of Mastitis as an Emerging Disease in Improved and Periurban Dairy Farms in India. Annals of the New York Academy of Sciences, 1081 (1), 74–83. doi: https://doi.org/10.1196/annals.1373.007
- Ma, Y., Ryan, C., Barbano, D. M., Galton, D. M., Rudan, M. A., Boor, K. J. (2000). Effects of Somatic Cell Count on Quality and Shelf-Life of Pasteurized Fluid Milk. Journal of Dairy Science, 83 (2), 264–274. doi: https://doi.org/10.3168/jds.s0022-0302(00)74873-9
- Skliar, O. I. (2014). Diagnosis of subclinical mastitis from cows. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriya: Veterynarna medytsyna, 6, 187–189.
- Paliy, A. P., Paliy, A. P. (2019). Tekhniko-tekhnolohichni innovatsiyi u molochnomu skotarstvi: monohrafiya. Kharkiv: Miskdruk, 324.
- Brunner, N., Groeger, S., Canelas Raposo, J., Bruckmaier, R. M., Gross, J. J. (2019). Prevalence of subclinical ketosis and production diseases in dairy cows in Central and South America, Africa, Asia, Australia, New Zealand, and Eastern Europe. Translational Animal Science, 3 (1), 84–92. doi: https://doi.org/10.1093/tas/txy102
- Herdt, T. H. (2000). Ruminant Adaptation to Negative Energy Balance. Veterinary Clinics of North America: Food Animal Practice, 16 (2). P. 215–230. doi: https://doi.org/10.1016/s0749-0720(15)30102-x
- Gordon, J. L., LeBlanc, S. J., Duffield, T. F. (2013). Ketosis Treatment in Lactating Dairy Cattle. Veterinary Clinics of North America: Food Animal Practice, 29 (2), 433–445. doi: https://doi.org/10.1016/j.cvfa.2013.03.001
- Bhutto, A. L., Murray, R. D., Woldehiwet, Z. (2012). California mastitis test scores as indicators of subclinical intra-mammary infections at the end of lactation in dairy cows. Research in Veterinary Science, 92 (1), 13–17. doi: https://doi.org/10.1016/j.rvsc.2010.10.006
- Andrievskyi, V. Ye., Kostenko, O. I., Ostapiuk, M. P., Kasianchuk, V. V., Skliar, O. I. (2013). Systemy upravlinnia yakistiu. Moloko. Pidrakhunok somatychnykh klityn. Chastyna 1. Metod iz zastosuvanniam mikroskopu (kontrolnyi metod) (ISO 13366-1:2008 IDF 148-1:2008): DSTU ISO 13366-1:2008. Kyiv: Derzhspozhyv standart Ukrainy, 12.
- Prescott, S. C., Breed, R. S. (1910). The Determination of the Number of Body Cells in Milk by a Direct Method. American Journal of Public Hygiene, 20 (3), 663–664. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2543863/pdf/amjphygiene00003-0209.pdf
- Lee, C.-S., Wooding, F. B. P., Kemp, P. (1980). Identification, properties, and differential counts of cell populations using electron microscopy of dry cows secretions, colostrum and milk from normal cows. Journal of Dairy Research, 47 (1), 39–50. doi: https://doi.org/10.1017/s0022029900020860
- Murphy, S. C., Boor, K. J. (2000). Trouble-shooting sources and causes of high bacteria counts in raw milk. Dairy, Food and Environmental Sanitation, 20 (8), 606–611.
- Nanka, O., Shigimaga, V., Paliy, A., Sementsov, V., Paliy, A. (2018). Development of the system to control milk acidity in the milk pipeline of a milking robot. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (9 (83)), 27–33. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.133159
- DSTU 3662-97. Moloko koroviache nezbyrane. Vymohy pry zakupivli (1997). Kyiv, 13.
- Laurs, A., Priekulis, J., Purins, M. (2009). Studies of operating parameters in milking robots. 8th International Scientific Conference “Engineering for rural development”. Jelgava, 38–42.
- Schwarz, D., Diesterbeck, U. S., König, S., Brügemann, K., Schlez, K., Zschöck, M. et. al. (2011). Flow cytometric differential cell counts in milk for the evaluation of inflammatory reactions in clinically healthy and subclinically infected bovine mammary glands. Journal of Dairy Science, 94 (10), 5033–5044. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2011-4348
- Palii, A. P., Nanka, O. V., Naumenko, O. A., Prudnikov, V. G., Paliy, A. P. (2019). Preconditions for eco-friendly milk production on the modern dairy complexes. Ukrainian Journal of Ecology, 9 (1), 56–62.
- Hayes, M. C., Ralyea, R. D., Murphy, S. C., Carey, N. R., Scarlett, J. M., Boor, K. J. (2001). Identification and Characterization of Elevated Microbial Counts in Bulk Tank Raw Milk. Journal of Dairy Science, 84 (1), 292–298. doi: https://doi.org/10.3168/jds.s0022-0302(01)74479-7
- Peinhopf, W., Prunner, I. (2016). Dietary measures to prevent milk fever and ketosis in dairy cows. Tieraerztliche Umschau, 71 (5), 147–156.
- Reist, M., Erdin, D., von Euw, D., Tschuemperlin, K., Leuenberger, H., Chilliard, Y. (2002). Estimation of Energy Balance at the Individual and Herd Level Using Blood and Milk Traits in High-Yielding Dairy Cows. Journal of Dairy Science, 85 (12), 3314–3327. doi: https://doi.org/10.3168/jds.s0022-0302(02)74420-2
- Geishauser, T., Leslie, K., Kelton, D., Duffield, T. (2001). Monitoring for subclinical ketosis in dairy herds. Compend. Contin. Educ. Pract. Vet., 23 (5), S65–S71.
- Slivinska, L. G., Rusyn, V. I., Maksymovych, I. A., Leno, M. I., Chernushkin, B. O., Prystupa, O. I. (2017). Application of inorganic and organic compounds Co, Cu and Zn due to their lack of dairy cows. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies, 19 (78), 177–181. doi: https://doi.org/10.15421/nvlvet7836
- Osipenko, T. L., Admina, N. G., Palii, А. P., Chechui, H. F., Mihalchenko, S. A. (2018). Influence of the level feeding high-productive cows on obtaining biosafety products. Ukrainian Journal of Ecology, 8 (4), 189–194.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2019 Oksana Shkromada, Oleksandr Skliar, Andriy Paliy, Larysa Ulko, Inessa Gerun, Oleksandr Naumenko, Katerina Ishchenko, Olesia Kysterna, Oleksii Musiienko, Anatoliy Paliy
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.