Розробка заходів підвищення якості та безпечності молока на виробництві

Автор(и)

  • Oksana Shkromada Сумський національний аграрний університет вул. Герасима Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021, Україна https://orcid.org/0000-0003-1751-7009
  • Oleksandr Skliar Сумський національний аграрний університет вул. Герасима Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021, Україна https://orcid.org/0000-0002-0111-1277
  • Andriy Paliy Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-9525-3462
  • Larysa Ulko Сумський національний аграрний університет вул. Герасима Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021, Україна https://orcid.org/0000-0001-7224-1952
  • Inessa Gerun Сумський національний аграрний університет вул. Герасима Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021, Україна https://orcid.org/0000-0002-7761-0371
  • Oleksandr Naumenko Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-9936-3922
  • Katerina Ishchenko Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0003-4542-0669
  • Olesia Kysterna Науковий консультант ветеринарної клініки «Ветсервіс» вул. Першотравнева, 12 А, м. Суми, Україна, 40000, Україна https://orcid.org/0000-0003-4010-6101
  • Oleksii Musiienko Науковий консультант ветеринарної клініки «Ветсервіс» вул. Першотравнева, 12 А, м. Суми, Україна, 40000, Україна https://orcid.org/0000-0002-4873-7023
  • Anatoliy Paliy Національний науковий центр «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини» вул. Пушкінська, 83, м. Харків, Україна, 61023, Україна https://orcid.org/0000-0002-9193-3548

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.168762

Ключові слова:

соматичні клітини, субклінічний мастит, мікрофлора, гума молочних стаканів, якість молока, кетонові тіла

Анотація

Кількість соматичних клітин у молоці корів впливає на якісні показники, ґатунок та безпечність. Рівень в молоці соматичних клітин залежить від стану вим’я у тварин. Тому важливим є вчасно проводити діагностику корів на субклінічний мастит та профілактувати його виникнення.

В результаті проведених досліджень визначений гістологічний спектр соматичних клітин у корів української чорно-рябої молочної породи. Експериментально доведено, що мікроорганізми, виділені з шкіри вим’я корів, ідентичні мікрофлорі, яка викликає у корів захворювання на субклінічний мастит.

В результаті проведених досліджень встановлений спосіб передачі збудників маститної інфекції через гуму молочних стаканів доїльного обладнання.

Також визначений спектр збудників субклінічного маститу та розроблена схема профілактики захворювання і запобігання його поширенню серед дійного стада. В результаті експериментальних досліджень доведена ефективність використання швидкого маститного тесту, який дає змогу своєчасно виділити з стада корів з неякісним молоком.

Поява кетонових тіл у молоці підвищує його кислотність та знижує якість молока. Показник кислотності характеризує харчову цінність молока та контролюється при прийомі на молоказавод. При цьому господарство втрачає гроші на зниженні сортності молока.

Експериментально розроблений спосіб профілактики та лікування кетозу у корів на основі хелатів металів за рахунок покращення обмінних процесів у рубці корів. В результаті проведених досліджень встановлений взаємозв’язок між станом мікрофлори рубця та виникнення ацетонемії у корів. Таким чином, запропоновані заходи дають можливість підвищити якість та безпечність молока корів шляхом зменшення кількості тварин у стаді з ознаками маститу та кетозу

Біографії авторів

Oksana Shkromada, Сумський національний аграрний університет вул. Герасима Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021

Доктор ветеринарних наук, доцент

Кафедра терапії, фармакології, клінічної діагностики та хімії

Oleksandr Skliar, Сумський національний аграрний університет вул. Герасима Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021

Доктор ветеринарних наук, професор

Кафедра терапії, фармакології, клінічної діагностики та хімії

Andriy Paliy, Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002

Доктор сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра технічних систем та технологій тваринництва

Larysa Ulko, Сумський національний аграрний університет вул. Герасима Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021

Доктор ветеринарних наук, професор

Кафедра терапії, фармакології, клінічної діагностики та хімії

Inessa Gerun, Сумський національний аграрний університет вул. Герасима Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021

Аспірант

Кафедра терапії, фармакології, клінічної діагностики та хімії

Oleksandr Naumenko, Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, професор

Кафедра технічних систем та технологій тваринництва

Katerina Ishchenko, Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат сільськогосподарських наук, старший викладач

Кафедра технічних систем та технологій тваринництва

Olesia Kysterna, Науковий консультант ветеринарної клініки «Ветсервіс» вул. Першотравнева, 12 А, м. Суми, Україна, 40000

Кандидат ветеринарних наук, старший викладач

Oleksii Musiienko, Науковий консультант ветеринарної клініки «Ветсервіс» вул. Першотравнева, 12 А, м. Суми, Україна, 40000

Кандидат ветеринарних наук, доцент

Anatoliy Paliy, Національний науковий центр «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини» вул. Пушкінська, 83, м. Харків, Україна, 61023

Доктор ветеринарних наук, старший науковий співробітник

Лабораторія ветеринарної санітарії та паразитології

Посилання

  1. Arimond, M., Hawkes, C., Ruel, M. T., Sifri, Z., Berti, P. R., Leroy, J. L. et. al. (2011). Agricultural interventions and nutrition: lessons from the past and new evidence. Combating micronutrient deficiencies: food-based approaches, 41–75. doi: https://doi.org/10.1079/9781845937140.0041
  2. Petrov, P., Zhukova, Y., Yuriy, D. (2016). The Effects of Dairy Management on Milk Quality Characteristics. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 4 (9), 782. doi: https://doi.org/10.24925/turjaf.v4i9.782-786.745
  3. Paliy, A. P. (2016). Innovatsiyni osnovy oderzhannia vysokoiakisnoho moloka. Kharkiv: Miskdruk, 270.
  4. Paliy, A. P., Nanka, O. V., Lutcenko, M. M., Naumenko, O. A., Paliy, A. P. (2018). Influence of dust content in milking rooms on operation modes of milking machine pulsators. Ukrainian Journal of Ecology, 8 (3), 66–70.
  5. Olde Riekerink, R. G. M., Barkema, H. W., Scholl, D. T., Poole, D. E., Kelton, D. F. (2010). Management practices associated with the bulk-milk prevalence of Staphylococcus aureus in Canadian dairy farms. Preventive Veterinary Medicine, 97 (1), 20–28. doi: https://doi.org/10.1016/j.prevetmed.2010.07.002
  6. Szyda, J., Mielczarek, M., Frąszczak, M., Minozzi, G., Williams, J. L., Wojdak-Maksymiec, K. (2019). The genetic background of clinical mastitis in Holstein-Friesian cattle. Animal, 1–8. doi: https://doi.org/10.1017/s1751731119000338
  7. O’Driscoll, K., Boyle, L., French, P., Meaney, B., Hanlon, A. (2008). The effect of out-wintering pad design on dirtiness score, somatic cell score and mastitis incidence in dairy cows. Animal, 2 (6), 912–920. doi: https://doi.org/10.1017/s1751731108001882
  8. Sklyar, O. I., Shkromada, O. I., Geroun, I. V., Parashchenko, V. V. (2017). Sanitary-hygienic assessment of the quality and safety of cow's milk obtained by the latest technologies. Visnyk Sumskoho NAU, 11 (41), 74–77.
  9. Hussain, R., Javed, M. T., Khan, A. (2012). Changes in some biochemical parameters and somatic cell counts in the milk of buffalo and cattle suffering from mastitis. Pakistan Veterinary Journal, 32 (3), 418–421.
  10. Joshi, S., Gokhale, S. (2006). Status of Mastitis as an Emerging Disease in Improved and Periurban Dairy Farms in India. Annals of the New York Academy of Sciences, 1081 (1), 74–83. doi: https://doi.org/10.1196/annals.1373.007
  11. Ma, Y., Ryan, C., Barbano, D. M., Galton, D. M., Rudan, M. A., Boor, K. J. (2000). Effects of Somatic Cell Count on Quality and Shelf-Life of Pasteurized Fluid Milk. Journal of Dairy Science, 83 (2), 264–274. doi: https://doi.org/10.3168/jds.s0022-0302(00)74873-9
  12. Skliar, O. I. (2014). Diagnosis of subclinical mastitis from cows. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriya: Veterynarna medytsyna, 6, 187–189.
  13. Paliy, A. P., Paliy, A. P. (2019). Tekhniko-tekhnolohichni innovatsiyi u molochnomu skotarstvi: monohrafiya. Kharkiv: Miskdruk, 324.
  14. Brunner, N., Groeger, S., Canelas Raposo, J., Bruckmaier, R. M., Gross, J. J. (2019). Prevalence of subclinical ketosis and production diseases in dairy cows in Central and South America, Africa, Asia, Australia, New Zealand, and Eastern Europe. Translational Animal Science, 3 (1), 84–92. doi: https://doi.org/10.1093/tas/txy102
  15. Herdt, T. H. (2000). Ruminant Adaptation to Negative Energy Balance. Veterinary Clinics of North America: Food Animal Practice, 16 (2). P. 215–230. doi: https://doi.org/10.1016/s0749-0720(15)30102-x
  16. Gordon, J. L., LeBlanc, S. J., Duffield, T. F. (2013). Ketosis Treatment in Lactating Dairy Cattle. Veterinary Clinics of North America: Food Animal Practice, 29 (2), 433–445. doi: https://doi.org/10.1016/j.cvfa.2013.03.001
  17. Bhutto, A. L., Murray, R. D., Woldehiwet, Z. (2012). California mastitis test scores as indicators of subclinical intra-mammary infections at the end of lactation in dairy cows. Research in Veterinary Science, 92 (1), 13–17. doi: https://doi.org/10.1016/j.rvsc.2010.10.006
  18. Andrievskyi, V. Ye., Kostenko, O. I., Ostapiuk, M. P., Kasianchuk, V. V., Skliar, O. I. (2013). Systemy upravlinnia yakistiu. Moloko. Pidrakhunok somatychnykh klityn. Chastyna 1. Metod iz zastosuvanniam mikroskopu (kontrolnyi metod) (ISO 13366-1:2008 IDF 148-1:2008): DSTU ISO 13366-1:2008. Kyiv: Derzhspozhyv standart Ukrainy, 12.
  19. Prescott, S. C., Breed, R. S. (1910). The Determination of the Number of Body Cells in Milk by a Direct Method. American Journal of Public Hygiene, 20 (3), 663–664. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2543863/pdf/amjphygiene00003-0209.pdf
  20. Lee, C.-S., Wooding, F. B. P., Kemp, P. (1980). Identification, properties, and differential counts of cell populations using electron microscopy of dry cows secretions, colostrum and milk from normal cows. Journal of Dairy Research, 47 (1), 39–50. doi: https://doi.org/10.1017/s0022029900020860
  21. Murphy, S. C., Boor, K. J. (2000). Trouble-shooting sources and causes of high bacteria counts in raw milk. Dairy, Food and Environmental Sanitation, 20 (8), 606–611.
  22. Nanka, O., Shigimaga, V., Paliy, A., Sementsov, V., Paliy, A. (2018). Development of the system to control milk acidity in the milk pipeline of a milking robot. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (9 (83)), 27–33. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.133159
  23. DSTU 3662-97. Moloko koroviache nezbyrane. Vymohy pry zakupivli (1997). Kyiv, 13.
  24. Laurs, A., Priekulis, J., Purins, M. (2009). Studies of operating parameters in milking robots. 8th International Scientific Conference “Engineering for rural development”. Jelgava, 38–42.
  25. Schwarz, D., Diesterbeck, U. S., König, S., Brügemann, K., Schlez, K., Zschöck, M. et. al. (2011). Flow cytometric differential cell counts in milk for the evaluation of inflammatory reactions in clinically healthy and subclinically infected bovine mammary glands. Journal of Dairy Science, 94 (10), 5033–5044. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2011-4348
  26. Palii, A. P., Nanka, O. V., Naumenko, O. A., Prudnikov, V. G., Paliy, A. P. (2019). Preconditions for eco-friendly milk production on the modern dairy complexes. Ukrainian Journal of Ecology, 9 (1), 56–62.
  27. Hayes, M. C., Ralyea, R. D., Murphy, S. C., Carey, N. R., Scarlett, J. M., Boor, K. J. (2001). Identification and Characterization of Elevated Microbial Counts in Bulk Tank Raw Milk. Journal of Dairy Science, 84 (1), 292–298. doi: https://doi.org/10.3168/jds.s0022-0302(01)74479-7
  28. Peinhopf, W., Prunner, I. (2016). Dietary measures to prevent milk fever and ketosis in dairy cows. Tieraerztliche Umschau, 71 (5), 147–156.
  29. Reist, M., Erdin, D., von Euw, D., Tschuemperlin, K., Leuenberger, H., Chilliard, Y. (2002). Estimation of Energy Balance at the Individual and Herd Level Using Blood and Milk Traits in High-Yielding Dairy Cows. Journal of Dairy Science, 85 (12), 3314–3327. doi: https://doi.org/10.3168/jds.s0022-0302(02)74420-2
  30. Geishauser, T., Leslie, K., Kelton, D., Duffield, T. (2001). Monitoring for subclinical ketosis in dairy herds. Compend. Contin. Educ. Pract. Vet., 23 (5), S65–S71.
  31. Slivinska, L. G., Rusyn, V. I., Maksymovych, I. A., Leno, M. I., Chernushkin, B. O., Prystupa, O. I. (2017). Application of inorganic and organic compounds Co, Cu and Zn due to their lack of dairy cows. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies, 19 (78), 177–181. doi: https://doi.org/10.15421/nvlvet7836
  32. Osipenko, T. L., Admina, N. G., Palii, А. P., Chechui, H. F., Mihalchenko, S. A. (2018). Influence of the level feeding high-productive cows on obtaining biosafety products. Ukrainian Journal of Ecology, 8 (4), 189–194.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-05-27

Як цитувати

Shkromada, O., Skliar, O., Paliy, A., Ulko, L., Gerun, I., Naumenko, O., Ishchenko, K., Kysterna, O., Musiienko, O., & Paliy, A. (2019). Розробка заходів підвищення якості та безпечності молока на виробництві. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(11 (99), 30–39. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.168762

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв