Модель оптимізації постачань швидкопсувних продуктів харчування в ланцюгах постачань
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.177903Ключові слова:
ланцюги постачань, швидкопсувні продукти, модель управління постачаннями, раціональна величина замовленняАнотація
Вдосконалено ймовірнісно-статистичну аналітичну модель оптимізації постачань швидкопсувних продуктів харчування (ШПХ). Ефективне забезпечення задоволення попиту на ШПХ в системах ланцюгів постачань досягається через введення можливості додаткової поставки ШПХ у випадку виникнення їх дефіциту в періоді між черговими поставками. Доведено, що на оптимальну величину основної поставки, яка відповідає максимуму прибутку системи ланцюга постачань ШПХ, впливають:
– величина прибутку від реалізації одиниці ШПХ, який надходить за основною і додатковою поставкою;
– величина збитку від утворення надлишку одиниці ШПХ;
– параметри розподілу попиту за період між черговими поставками;
– техніко-експлуатаційні та економічні показники, які характеризують роботу автомобілів на розвізних маршрутах.
Проведено порівняльний аналіз умов забезпечення постачань ШПХ в системах ланцюгів постачань із використанням відомого і пропонованого вдосконаленого варіанта ймовірнісно-статистичної аналітичної моделі оптимізації постачань ШПХ. Даний аналіз показав, що двоступенева, тобто така, яка передбачає додаткову поставку, система постачань є більш економічно-доцільною за умовами роботи ланцюгів постачань ШПХ. Доведено доцільність збільшення транспортних витрат, пов’язаних з транспортним забезпеченням додаткової поставки. Саме їх збільшення спричиняє значуще збільшення прибутку системи за рахунок досягнення високого рівня задоволення попиту і скорочення збитків через утворення нереалізованих надлишків
Посилання
- Key facts on food loss and waste you should know! SAVE FOOD: Global Initiative on Food Loss and Waste Reduction. Available at: http://www.fao.org/save-food/resources/keyfindings/en/
- Garelik, M. A., Mitina, L. A. (1985). Organizatsiya prodazhi prodovol'stvennyh tovarov. Moscow: Ekonomika, 240.
- Deyatel'nost' torgovoy kompanii po prodazhe skoroportyashchihsya produktov (Frantsiya) (1985). Ekspress-informatsiya. Ser.: Organizatsiya torgovli za rubezhom, 23.
- Vorkut, T. A., Bilonoh, O. Ye., Dmytrychenko, A. M., Tretynychenko, Yu. O. (2017). Upravlinnia lantsiuhamy postachan: lohistychnyi aspekt. Kyiv: NTU, 288.
- Narayanan, V., Raman, A. (2008). Soglasovanie stimulov v tsepochkah postavok. Kak organizovat' tsepochku postavok. Moscow: Al'pina Biznes Buks, 177–201.
- Emerson, R. M. (1962). Power-Dependence Relations. American Sociological Review, 27 (1), 31–41. doi: https://doi.org/10.2307/2089716
- Wende, F. D. (2015). Features of the methodological approachin supply chain management. Avtomobil'. Doroga. Infrastruktura, 1 (3).
- Markovina, E. A. (2012). Restrukturizatsiya tsepey postavok na rynke myasa i myasnyh produktov. Sankt-Peterburg. Available at: http://economy-lib.com/restrukturizatsiya-tsepey-postavok-na-rynke-myasa-i-myasnyh-produktov
- Filina-Dawidowicz, L., Postan, M. (2016). Optimal Inventory Control for Perishable Items Under Additional Cost for Deterioration Reduction. LogForum, 12 (2), 147–156. doi: https://doi.org/10.17270/j.log.2016.2.4
- Postan, M., Filina-Dawidowicz, L. (2017). Dynamic Optimization Model for Planning of Supply, Production, and Transportation of Perishable Product. Springer Proceedings in Business and Economics, 235–244. doi: https://doi.org/10.1007/978-3-319-51427-7_20
- Bukan, Dzh., Kenigsberg, G. (1967). Nauchnoe upravlenie zapasami. Moscow: Izdatel'stvo «Nauka», 423.
- Lambert, D. M., Emmelhainz, M. A., Gardner, I. T. (1999). Building Successful Logistics Partnerships. Journal of Business Logistics, 20 (1), 165–181.
- Optimal Policies for Perishable Items when Demand Depends on Freshness of Displayed Stock and Selling Price. Available at: http://www.imedpub.com/articles/optimal-policies-for-perishable-itemswhen-demand-depends-on-freshness-ofdisplayed-stock-and-selling-price.php?aid=20933
- Sopotsko, O. Y. (2014). Algorithm to solve practical problems of logistics cycle delivery optimization of food products (perishable cargos). Aktualni problemy ekonomiky, 12, 438–446.
- Gudkova V. (2013). Ordering of social and economic priorities in system of the population transport service. The Economic Annals-ХХI Journal, 3-4, 68–70.
- Pourhejazy, P., Kwon, O. (2016). The New Generation of Operations Research Methods in Supply Chain Optimization: A Review. Sustainability, 8 (10), 1033. doi: https://doi.org/10.3390/su8101033
- Vorkut, T. A., Sopotsko, O. Y. (2018). Supply management of perishable products in systems of supply chains. The National Transport University Bulletin, 2 (41), 32–39.
- Vorkut, T. A., Sopotsko, O. Y. (2019). Supply management efficiency increasing of perishable food products in systems of supply chains. The National Transport University Bulletin, 2 (44), 39–47. doi: https://doi.org/10.33744/2308-6645-2019-2-44-039-047
- Vorkut, T. A., Bilonoh, O. Ye., Sopotsko, O. Yu., Tretynychenko, Yu. O. (2017). Systematization of indicators of evaluation of organizational structures of carriers of motor transport in the context of the implementation of a balanced system of indicators. Ekonomika ta upravlinnia na transorti, 5, 25–40.
- Kurs NBU 3 veresnia 2019. Available at: https://minfin.com.ua/ua/currency/nbu/2019-09-03/
- Grinko, A., Bochulia, T., Grynko, P., Yasinetska, I., Levchenko, I. (2017). Formation of the concept of intellectualization information provision for managing an enterprise. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (3 (89)), 4–14. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.111859
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2019 Tetiana Vorkut, Lyudmila Volynets, Okcana Bilonog, Olga Sopotsko, Iaroslava Levchenko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.