Розробка концептуальної реалізації апарата з індукованим тепломасообміном для випарювання та ректифікації

Автор(и)

  • Nikolay Pogozhikh Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-0835-4896
  • Andrey O. Pak Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3140-3657
  • Alina V. Pak Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету пров. Отакара Яроша, 8, м. Харків, Україна, 61045, Україна https://orcid.org/0000-0002-0311-9731
  • Andrii Goralchuk Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-2442-7642
  • Sergei Sabadash Сумський національний аграрний університет вул. Герасима Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021, Україна https://orcid.org/0000-0002-0371-8208
  • Nikolay Chekanov Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-1131-3195

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.180078

Ключові слова:

ефект індукованого тепломасообміну, операція випарювання, ректифікація, кінетика температури, обтюратор термостата

Анотація

Обґрунтована необхідність пошуку рішень проблем ефективного використання енергетичних ресурсів за умови забезпечення вимог до екологічності виробництв під час виконання таких технологічних операцій як випарювання та ректифікація. Відзначено перспективність пошуку та застосування індукованих процесів, які характеризуються високою енергоефективністю і екологічністю.

Досліджено кінетику температури під час ефекту індукованого тепломасообміну складових внутрішнього об’єму термостата за умови використання різних рідин у його внутрішньому середовищі.

Дослідженнями встановлена неможливість досягнення рідиною у внутрішньому виділеному об’ємі термостата температури кипіння за умови протікання ефекту індукованого тепломасообміну, що доведено візуальним спостереженням та значенням її температури. Впродовж експерименту за атмосферного тиску температура термостата дорівнювала 115…116 °С, а температура об’ємної води не перевищувала 97 °С. Встановлено для температури термостата 105…106 °С та атмосферного тиску температура етилового спирту не перевищувала 72…73 °С, а для води – 83…85 °С за умови протікання ефекту індукованого тепломасообміну.

Встановлено, що етиловий спирт та вода переходять до газового стану під час ефекту індукованого тепломасообміну окремо. Фіксувати видалення рідкої фази компонентів суміші можливо за стрибкоподібним переходом кінетики температури рідини. Встановлено для суміші етилового спирту з водою під час ефекту індукованого тепломасообміну за температури термостата 105 °С та атмосферного тиску кипіння рідкої фази не відбувалось.

Запропоновано концептуальне рішення технічної реалізації універсального апарата з використанням ефекту індукованого тепломасообміну для виконання технологічних операцій випарювання та ректифікації без фази кипіння. За даним концептуальним рішенням створено лабораторний макет установки, в якому випарювання проводиться за атмосферного тиску за температури рідкої фази 83…85 °С. Економічний ефект розробки досягається за рахунок спрощення обладнання та скорочення енерговитрат на одиницю продукції більш ніж у 1,3 разу порівняно з вакуум-випарним апаратом

Біографії авторів

Nikolay Pogozhikh, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, завідуючий кафедри

Кафедра фізико-математичних та інженерно-технічних дисциплін

Andrey O. Pak, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра фізико-математичних та інженерно-технічних дисциплін

Alina V. Pak, Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету пров. Отакара Яроша, 8, м. Харків, Україна, 61045

Кандидат технічних наук, викладач

Кафедра товарознавства та експертизи якості товарів

Andrii Goralchuk, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології харчування

Sergei Sabadash, Сумський національний аграрний університет вул. Герасима Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра інженерних технологій харчових виробництв

Nikolay Chekanov, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра фізико-математичних та інженерно-технічних дисциплін

Посилання

  1. Bilgen, S. (2014). Structure and environmental impact of global energy consumption. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 38, 890–902. doi: https://doi.org/10.1016/j.rser.2014.07.004
  2. Cabezas, H. (2017). Editorial overview: Energy and environmental engineering. Current Opinion in Chemical Engineering, 17, 98–99. doi: https://doi.org/10.1016/j.coche.2017.08.006
  3. Berk, Z. (2018). Heat and mass transfer, basic principles. Food Process Engineering and Technology, 79–126. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-812018-7.00003-8
  4. Burdo, O., Bandura, V., Zykov, A., Zozulyak, I., Levtrinskaya, J., Marenchenko, E. (2017). Development of wave technologies to intensify heat and mass transfer processes. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (88)), 34–42. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.108843
  5. Zhang, L., Kong, S.-C. (2012). Multicomponent vaporization modeling of bio-oil and its mixtures with other fuels. Fuel, 95, 471–480. doi: https://doi.org/10.1016/j.fuel.2011.12.009
  6. Augusto, C. M., Ribeiro, J. B., Gaspar, A. R., Ferreira, V. R., Costa, J. J. (2012). A mathematical model describing the two stages of low-pressure-vaporization of free water. Journal of Food Engineering, 112 (4), 274–281. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2012.05.013
  7. Huang, H.-J., Ramaswamy, S., Tschirner, U. W., Ramarao, B. V. (2008). A review of separation technologies in current and future biorefineries. Separation and Purification Technology, 62 (1), 1–21. doi: https://doi.org/10.1016/j.seppur.2007.12.011
  8. Camacho, L., Dumée, L., Zhang, J., Li, J., Duke, M., Gomez, J., Gray, S. (2013). Advances in Membrane Distillation for Water Desalination and Purification Applications. Water, 5 (1), 94–196. doi: https://doi.org/10.3390/w5010094
  9. Alvarez, A. J., Myerson, A. S. (2010). Continuous Plug Flow Crystallization of Pharmaceutical Compounds. Crystal Growth & Design, 10 (5), 2219–2228. doi: https://doi.org/10.1021/cg901496s
  10. Stichlmair, J. G. (2010). Distillation or Rectification. Chemical Engineering and Chemical Process Technology-Volume II: Unit Operations–Fluids and Solids, 68.
  11. Pogozhikh, M., Pak, A. (2017). The development of an artificial energotechnological process with the induced heat and mass transfer. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (8 (85)), 50–57. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.91748
  12. Pogozhikh, M., Pak, A., Pak, A., Zherebkin, M. (2017). Technical implementation of the equipment using the process of induced heat and mass transfer. ScienceRise, 6 (35), 29–33. doi: https://doi.org/10.15587/2313-8416.2017.103600
  13. Pogozhikh, M., Pak, A., Pak, A., Zherebkin, M. (2017). The analysis of process of the induced heat and mass transfer by the phase space method. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohiyi kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, 1 (25), 132–143.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-10-08

Як цитувати

Pogozhikh, N., Pak, A. O., Pak, A. V., Goralchuk, A., Sabadash, S., & Chekanov, N. (2019). Розробка концептуальної реалізації апарата з індукованим тепломасообміном для випарювання та ректифікації. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(5 (101), 16–21. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.180078

Номер

Розділ

Прикладна фізика